Cât de pregătită este Constanța pentru a ține piept coronavirusului

1155
Cât de pregătită este Constanța pentru a ține piept coronavirusului - fotocoronavirus2-1582834786.jpg

Articole de la același autor

De la nivel central, mesajele transmise în contextul confirmării primului caz de coronavirus din țara noastră sunt de natură de a liniști populația: există proceduri bine puse la punct, există dotările necesare pentru a preveni, pe cât de mult posibil, răspândirea virusului. Din teren, însă, cei aflați în "prima linie" spun că realitatea este alta: unora nu le-au fost distribuite măști de protecție, iar unde autoritățile au fost prevăzătoare și au luat din timp, sunt prea puține. De altfel, nici în cazul celorlalte măsuri de protecție, de genul mănușilor sau dezinfectanților, nu se poate vorbi despre o abundență! 


În România a fost diagnosticat primul caz de infectare cu coronavirus, la un bărbat din Gorj. Deja bărbatul a fost internat la Institutul "Matei Balș" din Capitală, apropiații cu care locuia în aceeași casă - șapte la număr - au fost testați, iar vecinii din satul de origine au fost "consemnați" la domicilii, fiind păziți de polițiști. În acest context, când deja coronavirusul nu mai bate la ușă, ci deja îl avem în țară, măsurile preventive se impun a fi intensificate. Iar aceste măsuri ar trebui să fie reguli de aur, în special la nivelul Constanței, unde posibilitățile de acces de peste hotare sunt multiple: cu porturi în care acostează nave de peste tot din lume, cu cinci puncte de trecere a frontierei, la nivel rutier, dinspre Bulgaria și cu aeroport, trebuie admis că județul de la malul mării riscă o expunere ridicată. 


Prevenție… în funcție de buget! 
Contactați de "Cuget Liber", reprezentanții Gărzii de Coastă dau asigurări că la nivelul punctelor de intrare în țară sunt respectate toate protocoale impuse de la nivel central. 


"Sunt măsuri de protecție impuse prin dispoziție a inspectorului șef IGPF. Astfel, în primul rând, pentru protecția individuală a polițiștilor de frontieră au fost procurate măști, mănuși și dezinfectanți. În toate punctele de trecere a frontierei este personal specializat din cadrul Direcției de Sănătate Publică, pentru a asigura controlul specific. Călătorii sunt intervievați, li se solicită datele de contact și domiciliile unde vor putea fi găsiți în perioada următoare", ne-au precizat reprezentanții instituției care are în supraveghere frontiera. 


De pe teren, însă, oamenii spun că… este loc de mai bine. 
"Au fost distribuite măști de protecție, mănuși și dezinfectant, dar în cantități insuficiente. Gândiți-vă că vorbim despre câteva cutii de măști de protecție, de exemplu, poate una sau două pe structură, în condițiile în care medicii spun că masca trebuie folosită două ore, iar odată dată jos, nu mai poate fi refolosită. Vorbim de sănătatea noastră, așa că am scos bani din buzunar și ne-am mai cumpărat și noi, cât am mai găsit! Apoi, se recomandă spălarea pe mâini, cât mai des. Este o problemă, căci în multe situații accesul la apă este dificil. De costume de protecție nici nu mai poate fi vorba", ne-a precizat un polițist de frontieră. 
Pe de altă parte, se pare că nici asistentele din cadrul DSP distribuite să facă triaj nu sunt mulțumite de condițiile găsite în punctele de trecere a frontierei, acuzând fie că sunt nevoite să stea în frig, fie că accesul la o sursă de apă este dificil. Reprezentanții Gărzii de Coastă ne-au precizat că atât punctul din Vama Veche, cât și cel din Negru Vodă sunt deja cuprinse în proiecte de reabilitare și urmează, în curând, și restul. 


Cu problema achiziționării măștilor de protecție s-au confruntat și cei de la Serviciul de Ambulanță Constanța, dr. Laurențiu Bădescu subliniind că au fost nevoiți să cumpere la suprapreț, pentru a asigura stocul necesar. 


De menționat că penuria de măști de protecție este o problemă națională, recunoscută și de dr. Raed Arafat, care a și subliniat că este de înțeles, în condițiile în care, până în prezent, China avea monopolul pe această piață. 


Dozatoare cu dezinfectant la porțile de acces în Portul Constanța 
Aeroportul Mihail Kogălniceanu, un alt punct de intrare important în județul Constanța, este pregătit cu tot ce înseamnă măsuri de protecție, a precizat, pentru "Cuget Liber", directorul Bogdan Artagea. 


Astfel, pe lângă faptul că au fost achiziționate măști de protecție, mănuși și dezinfectanți, iar dezinfecția în terminale se realizează de mai multe ori pe zi, urmează să fie aduse și camere cu termoviziune pentru controlul pasagerilor. 
"Avem spații speciale pentru separarea pasagerilor, în caz de nevoie, de unde să fie preluați de DSP, iar chestionarele le-am transmis tuturor companiilor aeriene", a arătat Bogdan Artagea. 


Pregătiri au fost făcute și la CN Administrația Porturilor Maritime, unde a fost achiziționată o primă serie de măști care urmează să fie distribuite în special celor care intră în contact cu echipajele navelor, iar în curând, 50 de dozatoare cu gel antibacterian urmează să fie montate în birourile unde se lucrează cu publicul. Astfel de dozatoare vor fi amplasate și la porțile de acces în Portul Constanța, respectiv la porțile 1, 2, 3, 5, 10 bis. 


13 persoane în carantină pe navă, alți 100 izolați acasă 
În prezent, în Constanța sunt cinci persoane în carantină într-unul din cele două centre desemnate (trei adulți și doi copii, care au fost testați pentru coronavirus, iar rezultatul a fost negativ), 13 persoane în carantină pe o navă în Portul Constanța, iar 100 de persoane în supraveghere medicală, izolați la domiciliu. Niciuna dintre persoane nu prezintă manifestări clinice ale virusului. 


"Momentan, Spitalul de Boli Infecțioase beneficiază de kiturile pentru identificarea infectării cu virusul COVID-19. În același timp, s-au făcut demersuri pentru achiziționarea mai multor kituri", a transmis prefectul George Niculescu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4958 secunde