Cât de periculoasă este vopseaua de păr de pe piață? Trei sferturi este plină de substanțe ce pot fi fatale

638
4
Cât de periculoasă este vopseaua de păr de pe piață? Trei sferturi este plină de substanțe ce pot fi fatale - fotofondvopsea-1456161947.jpg

Articole de la același autor

Vopseaua de păr a devenit un must-have al îngrijirii personale atât pentru doamne, cât și pentru domni. Unii dintre noi alegem să ne vopsim podoaba capilară la coafor, alții ne descurcăm singuri acasă. Atenție, însă, specialiștii trag un semnal de alarmă și anunță că o mare parte din produsele de pe piață sunt extrem de periculoase pentru sănătatea noastră. Ele conțin substanțe toxice care ne pot produce neplăceri, mai ales pe termen lung.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a lansat, recent, o campanie națională de informare și conștientizare a consumatorilor, intitulată "S.O.S. - produsele cosmetice și de îngrijire personală". "Alegerea unui produs cosmetic sau de îngrijire personală nu mai este un lucru atât de ușor de făcut, din cauza multitudinii de ingrediente de natură chimică folosite la fabricarea acestor produse, dar și aspectelor ce țin de etichetare, coroborate și cu unele lipsuri de natură legislativă. Această campanie de informare se adresează tuturor celor care sunt preocupați de propria sănătate", explică Costel Stanciu, reprezentantul Asociației pentru Protecția Consumatorilor.

Astfel, în perioada 10 - 15 februarie, au fost achiziționate din marile structuri comerciale, farmacii și magazine naturiste 48 de tipuri de vopsea pentru colorarea părului, în vederea analizării etichetei acestora din punctul de vedere al ingredientelor și al corectitudinii informațiilor și mențiunilor. Din punct de vedere al țării de origine a producătorului, cele mai multe produse de pe piață provin din Germania (21 la sută), apoi din Italia (17 la sută), Bulgaria (15 la sută), România (13 la sută), Polonia (8 la sută), India (6 la sută), Turcia (4 la sută), China (2 la sută), Iran (2 la sută), Olanda (2 la sută), Serbia (2 la sută), S.U.A. (2 la sută), Franța (2 la sută), Belgia (2 la sută) și Grecia (2 la sută).

Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experți coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu. Studiul a avut drept scop identificarea substanțelor chimice din produsele analizate și prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sănătății, precum și analiza din punct de vedere al termenului de valabilitate.

S-a constatat astfel că 77 la sută din vopselele analizate au în compoziție dioxane, 75 la sută au în compoziție amoniac, 69 la sută au în compoziție para-fenilendiamină, 65 la sută conțin parfumuri sintetice, 60 la sută conțin peroxid de hidrogen, 40 la sută au în compoziție sodium laureth sulfat, 38 la sută au parabeni și tot atâtea au polietilen glicol, 34 la sută dintre vopselele analizate au în compoziție disodium EDTA, 32 la sută au resorcinol, iar 15 la sută au în compoziție sodium lauril sulfat.

Substanțe toxice extrem de periculoase

Para-fenilendiamina este cel mai periculos ingredient din compoziția vopselelor de păr și îl regăsim în mai mult de jumătate dintre produsele de acest tip de pe piață, adică în 69 la sută dintre acestea. Acesta poate fi regăsit și sub denumirea p-phenylenediamine sau 1,4 benzendiamine. Para-fenilendiamina pătrunde în firele de păr și foliculii acestora și afectează proteinele din piele, favorizând apariția reacțiilor alergice. Pielea poate deveni roșie, cu leziuni pline cu lichid, poate da senzație de arsură și mâncărime. Reacțiile alergice pot include și dificultăți în respirație, care pot deveni fatale. Efectele pe termen lung ale expunerii la această substanță chimică includ astm, limfom non-Hodgkins și lupus. Acest ingredient este, de asemenea, posibil legat de cancerul de sân, uterin și vezica urinară. Din acest motiv atât în Uniunea Europeană, cât și în alte state extracomunitare (Canada, Japonia) folosirea sa în cosmetice este interzisă. Persoanele care au ales produse naturale, cum ar fi henna, pentru a evita produsele toxice, au constatat că acestea conțin atât henna cât și alte ingrediente periculoase precum para-fenilendiamina.

Amoniacul, la rândul său, se regăsește în trei sferturi dintre produsele analizate și este iritant pentru piele, ochi și siste-mul respirator. Acesta poate cauza astm și dificultăți în respirație.

De asemenea, dioxane (ingrediente cu terminațiile myreth, oleth, laureth, ceteareth) (se regăsește în 77 la sută dintre produsele analizate) este un puternic perturbator hormonal și alterează structura pielii permițând pătrunderea chimicalelor în straturile profunde ale pielii. 

Comentează știrea

Doru
23 februarie 2016
,,Otoritatili'' stiu si se fac ca ploua

Intrebarea simpla si legitima este de ce se permite existent acestor produse? Cine sunt cei cu nume,prenume,cNP, care castiga barosan de pe urma importurilor sau productiei interne de produse neconforme standardelor de sanatate ? De ce nu intervin autoritatile,cu toate ca sigur,mai mult ca sigur ca se cunoaste situatia? Sunt oameni facand parte din autoritati,cu nume,prenume,CNP care castiga din asta,cu siguranta ca este asa ,altfel nu se poate.

geta
23 februarie 2016
vopsit par

se recomanda a se verifica toleranta vopselei adica daca face rau; cand te vopsesti singura nu e pericol mare, coaforul e cu igiena// se fac 2-4 vopsiri pe an si nu saptamanal cum fac domnisoarele de la 14 ani in sus.

marian
23 februarie 2016
plagiat

sa copiem dupa altii si sa spunem ca suntem buni; http://psnews.ro/vopselele-de-par-din-romania-trebuie-retrase-urgent-de-la-vanzare-115473/ diplome de facultate false adica platire prezenta si examene apoi licenta!!

liviu
23 februarie 2016
ziare

nu stim ce mai e real //wordpress com // fantezii ziaristice/ evaluare nationala,subiecte.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1288 secunde