Când poate fi încasată indemnizația de șomaj

603
Când poate fi încasată indemnizația de șomaj - indemnizatie-1517851840.jpg

Articole de la același autor

Potrivit reprezentanților Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanța, indemnizația de șomaj poate fi încasată numai de acele persoane care au un stagiu de cotizare minimal de 12 luni în ultimele 24 de luni anterioare depunerii cererii.

Aceasta este condiția de bază impusă de Legea șomajului, însă șomerii trebuie să bifeze și următoarele cerințe: să nu câștige bani sau, dacă obțin venituri, din activități autorizate legal, acestea să fie sub 500 de lei; să nu îndeplinească condițiile legale de pensionare; să fie înregistrați la AJOFM.

Stagiul de cotizare este, conform Legii nr. 76/2002, perioada muncită legal de un șomer, în care s-a datorat statului contribuția pentru șomaj. De asemenea, stagiu de cotizare este și perioada în care o persoană s-a asigurat pe cont propriu pentru șomaj și a plătit contribuția stabilită contractual.

Totodată, stagiul de cotizare este important și atunci când vine vorba de stabilirea perioadei de acordare a ajutorului bănesc. Astfel, indemnizația de șomaj se acordă diferențiat, după cum urmează: timp de șase luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de minimum un an; timp de nouă luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de minimum cinci ani; timp de 12 luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de zece ani. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5625 secunde