Când devine funcțional Centrul de Radioterapie de la Constanța?

864
Când devine funcțional Centrul de Radioterapie de la Constanța? - radioterapie-1571258032.jpg

Articole de la același autor

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța are planuri mari pentru perioada următoare. În primul rând, a precizat managerul unității medicale, dr. Cătălin Grasa, se va deschide Radioterapia, care nu mai funcționează de câțiva ani în județul nostru și de care este mare nevoie, mai ales în tratamentul bolnavilor de cancer. 


"La acest moment, se termină cu partea de ventilație și se vor face calibrările pentru accelerator. Primele teste au ieșit pozitive. Acum așteptăm cele trei autorizații de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), doar că fiecare durează cam o lună de zile și probabil că abia spre sfârșitul trimestrul I al anului viitor vom da drumul Centrului de Radioterapie. În prezent, pregătim personalul, mai căutăm doi biofizicieni, ne pregătim pentru ca Radioterapia să devină operațională", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul. 


Reamintim că termenul de valabilitate al sursei de cobalt a expirat în urmă cu aproximativ trei ani și tot atunci a fost suspendată activitatea de radioterapie.  


Totuși, bieții bolnavi își vor putea căpăta alinarea de care au atâta nevoie, din nou, la Constanța. Mai au doar câteva luni și nu vor mai trebui să meargă în alte orașe pentru a se trata. 


"Radioterapia este salvarea noastră, a tuturor bolnavilor de cancer și mai ales a celor care nu dispun de banii necesari acestor deplasări", a declarat un constănțean. Situația este confirmată și de dr. Aneta Tomescu, șeful secției Obstetrică- Ginecologie II, în cadrul SCJU. "Neavând Radioterapie la Constanța, bolnavii din județul nostru trebuie să își facă tratamentul la alte centre din țară, precum București, Iași, Galați. Din păcate, acolo este foarte greu de mers pentru cei cu o poziție socio-economică precară, iar lipsa resurselor financiare îi face de multe ori să renunțe la terapie. O bună parte dintre ei nu își permit să stea în alte județe cât durează cele 25 de ședințe de tratament. Cert este că fără tratament, noi nu putem opera bolnavii", a precizat dr. Aneta Tomescu. 


Specialiștii spun că radioterapia cuprinde tehnicile de "ardere", prin utilizarea radiațiilor, a țesuturilor multiplicate excesiv. În general, se folosește pentru tratamentul cancerelor, dar există și afecțiuni non-maligne care pot beneficia de tratament, cum ar fi cicatricile keloide, pintenii calcaneeni, diverse tumori benigne etc. Cu toate astea, riscurile nu pot fi trecute cu vederea. Radioterapia se impune în cancerele în care indexul terapeutic, adică raportul dintre beneficiu și toxicitate este superior altei alternative terapeutice. 


În afară de Radioterapie, pe viitor se dorește ca centrul de imagistică al spitalului să se dezvolte. "Vrem să avem și un computer tomograf (CT), astfel încât să devenim un centru de imagistică puternic. Între timp, bolnavii se pot adresa și Centrului de imagistică de la Policlinica nr. 2, care este în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și unde pot face investigații gratuite. Tot aici, pacienții se pot îndrepta spre centrul de planning familial, balneofizioterapie, imagistică, radiografie pe diferite segmente, ecografii, mamografii. Deci, putem chiar veni în sprijinul constănțenilor, pentru a lua din pripă leziunile nodulare ale sânului", a completat managerul SCJU. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.398 secunde