Certați cu apa și săpunul!

"Când am aflat că cea mică are păduchi, am înghețat și mi-a crescut pulsul brusc"

850

Articole de la același autor

Triajul epidemiologic efectuat, anul trecut, în unitățile de învățământ din județul Constanța, nu a evidențiat un număr atât

de mare de copii cu păduchi, cum s-a întâmplat în 2018. La începutul acestui an școlar, sute de elevi din județ au fost trimiși acasă, după ce au fost evaluați medical și au fost depistați cu păduchi, râie și alte boli contagioase.

Majoritatea elevilor bolnavi provin din mediul rural și mai grav este că unii dintre ei erau plini de păduchi. Desigur, nu au lipsit nici cazurile de râie în cazul celor certați cu apa și săpunul.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, imediat după reînceperea cursurilor după vacanța de vară, medicii și asistenții medicali din cabinetele școlare (în mediul urban) și medicii de familie (în mediul rural) au efectuat examenul medical pentru supravegherea activă a stării de sănătate în colectivitățile de antepreșcolari, preșcolari și elevi. Scopul triajului este de a depista și izola precoce, înainte de intrarea în colectivitate, suspecții și bolnavii de boli contagioase.

Cadrele medicale au efectuat controale în 288 unități (creșe, centre de plasament, grădinițe, școli, școli profesionale, școli speciale, licee), unde au examinat 69.754 copii. La final, s-au înregistrat 512 cazuri de îmbolnăvire. Astfel, copiii au fost depistați cu următoarele afecțiuni: varicelă (un caz), angine (187 cazuri), alte boli infecțioase (29 cazuri), scabie (râie) - 10 cazuri, pediculoză (păduchi) - 275 cazuri și micoze (10 cazuri).

După primul examen, s-a efectuat un recontrol, numai pentru scabie și pediculoză, fiind înregistrate în continuare șase cazuri de râie și 114 cazuri de păduchi.

Directorul DSPJ, Cristina Schipor, a declarat că pentru acești copii s-a recomandat repetarea tratamentului, reintrarea lor în colectivitate fiind permisă numai după rezolvarea cazurilor, pe baza avizului epidemiologic eliberat de medicul de familie sau medicul colectivității. Comparativ cu anul 2017, a precizat aceasta, când au fost triați 60.875 subiecți și s-au înregistrat 430 cazuri de îmbolnăviri, medicii au constatat că s-au înregistrat mai puține cazuri de varicelă și angine, dar mai multe cazuri de păduchi.

Desigur, aceste cazuri nu au fost întâlnite, neapărat, în rândul celor care nu pun un accent corespunzător pe igienă. Ba dimpotrivă, situația a fost valabilă și în cazul unor familii decente, educate.

"Vreau să vă spun că, atunci când am aflat că cea mică are păduchi, am înghețat și mi-a crescut pulsul brusc. Când am descoperit în părul fetiței mele păduchi cu tot cu neamul lor de la mic la mare, am simțit cum mi se scurge sângele din corp și mi-am amintit de chinul cu creaturile acestea de pe vremea când eram eu copil. În fiecare an, până în clasa a V-a, aduceam păduchi acasă și mama nu știa ce să mai facă să mă scape de ei", ne-a declarat Tina T., mama unui copil. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6082 secunde