Calculați-vă singuri pensia!

2720
Calculați-vă singuri pensia! - fdb0e99c617189b6aeaedb3aac9199cb.jpg

Articole de la același autor

Legea privind sistemul unitar de pensii publice, aflată, în prezent, încă în formă de proiect, stabilește că, începând cu data de 1 ianuarie 2011, toate persoanele se vor pensiona în baza unei singure legi. Intenția guvernanților de a asigura în acest fel o pensie echitabilă, calculată în funcție de veniturile la care fiecare asigurat a datorat sau, după caz, a achitat, contribuții sociale, a fost și este în continuare puternic combătută, mai ales de către cei care sunt privați astfel de pensiile speciale.
Potrivit noului act normativ, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. La rândul său, punctajul mediu anual realizat de asigurat se calculează prin împăr-țirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Punctajul lunar se determină și el prin împărțirea venitului lunar asigurat la câștigul mediul brut lunar, transmis de Institutul Național de Statistică.
Modul de calcul al pensiei nu este complet nou, însă proiectul de lege aduce alte modificări, mult mai importante. Astfel, vârsta standard de pensionare va fi 65 de ani, atât la femei, cât și la bărbați. Stagiul minim de cotizare stabilit este de 15 ani, iar cel complet este de 35 de ani, pentru ambele sexe. Reprezentații Casei Județene de Pensii din Constanța nu au încă date suplimentare privind modificările le-gislative. "Noi așteptăm să se publice legea și vom discuta strict pe baza acesteia", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al CJPC, Kristina Mutiș.

Punctul rămâne la 732,8 lei
În ceea ce privește punctul de pensie, acesta rămâne, deocamdată, la valoarea din prezent, 45% din salariul mediu brut, adică 732,8 lei. Începând cu 1 ianuarie 2012, valoarea punctului de pensie va fi indexată anual cu 100% rata inflației la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, înregistrate în anul precedent. Însă, procentul din creșterea reală a salariului mediu brut se va reduce gradual cu câte cinci procente în fiecare an, astfel încât în anul 2030, valoarea punctului de pensie se va majora numai cu 100% din rata inflației, fără a mai conta valoarea salariului mediu brut.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3318 secunde