Bustul Reginei Maria va fi amplasat în fața Muzeului de Artă Constanța

1501
Bustul Reginei Maria va fi amplasat în fața Muzeului de Artă Constanța - fondbustulregineimaria1-1568053780.jpg

Articole de la același autor

Un bust de bronz al Reginei Maria, realizat în 1933 de marele sculptor Oscar Han, pentru orașul Balcic urmează să fie amplasat în piațeta din fața Muzeului de Artă Constanța. Statuia, "uitată" aproape opt decenii în depozitul muzeului, a fost scoasă la lumină din inițiativa Doinei Păuleanu, directorul instituției culturale. 


Constanța se va "îmbogăți" cu o nouă statuie. Este vorba despre o statuie din bronz, care o înfățișează pe Regina Maria, realizată de unul dintre cei mai importanți sculptori ai României și "uitată" mai bine de opt decenii în depozitul Muzeului de Sculptură "Ion Jalea". Scoaterea la lumină a statuii și afișarea ei în fața muzeului reprezintă un proiect de suflet al istoricului de artă Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanța. În prezent, statuia se află în interiorul muzeului, în stânga intrării în instituția de cultură. 


"Statuia a fost comandată pentru orașul Balcic de primarul Octavian Moșescu și chiar a fost amplasată în Balcic, în zona centrală, într-o piațetă. În 1940, odată cu începerea celui de al Doilea Război Mondial, bustul a fost adus la Constanța. A intrat în patrimoniul muzeului în 1961, dar nu s-a scris nicăieri că este vorba despre o reprezentare a Reginei Maria. Acest fapt l-am descoperit eu. Statuia a fost realizată de sculptorul Oscar Han, în 1933", a afirmat Doina Păuleanu.
Sculptorul Oscar Han, personalitate marcantă a vremii sale, membru al "Grupului celor Patru", alături de pictorii Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu și Francisc Șirato, a realizat statui care pot fi admirate și astăzi: grupul statuar Eminescu, de pe faleza municipiului Constanța, bustul lui Anghel Saligny, amplasat în apropierea portului și statuia Regelui Carol, de la Palatul Peleș. 


Încă de anul trecut, Doina Păuleanu a început demersurile pentru amplasarea statuii Reginei Maria în fața Muzeului de Artă, în piațetă, între fântâna arteziană și peretele instituției de cultură. Până în acest moment au fost obținute toate autorizațiile necesare și acordul Primăriei Constanța, având în vedere că terenul respectiv aparține domeniului public al municipalității. Deși inițial s-a dorit instalarea statuii ca un omagiu, în An Centenar, birocrația a întârziat demersurile.


Un lift va fi montat în muzeu, până la sfârșitul anului 
Un alt proiect pe care directorul Doina Păuleanu intenționează să îl pună în practică, până la sfârșitul acestui an, vizează instalarea unui lift, care să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități la etajul superior al instituției de cultură. Consiliul Județean Constanța a alocat peste 1,3 milioane de lei pentru realizarea acestui deziderat, iar firma care urmează să instaleze liftul urmează să sponsorizeze proiectul cu diferența de bani necesară. De menționat că muzeul urmează să fie închis în perioada în care va fi instalat liftul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5295 secunde