Bulevardul Tomis, pietonal în week-end. Constănțenii vor să respire aer curat!

6165
Bulevardul Tomis, pietonal în week-end. Constănțenii vor să respire aer curat! - fotofondbulevardultomis6-1579818994.jpg

Articole de la același autor

Copii pe trotinete, copii și părinți pe role, învârtindu-se pe mijlocul străzii, tineri ieșiți la alergat, pensionari de mână cu nepoțeii, adolescenți gălăgioși, plimbându-se în găști, acesta ar putea fi peisajul, în week-end, pe bulevardul Tomis din Constanța. Dar nu este! Căci bulevardul Tomis nu este pietonal nici măcar o zi pe lună! 


Singurul bulevard cu piste de biciclete din Constanța, bulevardul Tomis este veșnic plin de mașini. Ziua este principala arteră care face legătura cu centrul municipiului, cu instituțiile unde constănțenii au de rezolvat tot felul de treburi, iar seara și în week-end este plin de bolizii celor ieșiți în oraș, la bar sau la club. Trotuarele sunt ocupate de terase, iar pietonii sunt nevoiți să traverseze o sumedenie de străduțe ce întrerup calea destinată lor. 


Tocmai de aceea, există voci în oraș care susțin că măcar în porțiunea de la Capitol până la Lupoaică, bulevardul Tomis ar trebui să devină pietonal, cel puțin o zi pe săptămână, în week-end. Ideea nu este nouă, însă numeroși constănțeni consideră că trebuie urgent aplicată, așa cum în multe orașe din țară se practică de ani de zile și bulevardele respective au devenit zone favorite de promenadă, pentru locuitori. 


"Propunem autorităților locale ca, în cel mai scurt timp, să ia în calcul introducerea de restricții de circulație, în week-end, pe bulevardul Tomis, de la intersecția cu bulevardul Mamaia până la intersecția cu strada Traian. Artera leagă centrul municipiului de zona pietonală din Peninsulă, faleza de la Cazino și Portul Tomis. Măsura ar încuraja locuitorii orașului să iasă la plimbare și ar putea decongestiona parcările și așa insuficiente, din apropierea falezei, de pe bulevardul Regina Elisabeta, bulevardul Marinarilor, strada Traian. 


Astfel de reguli sunt aplicate în marile orașe din Europa de ani de zile și preluate cu succes în orașe mai mici din țară, precum Buzău, Ploiești. Beneficiile pentru mediul înconjurător nu sunt de neglijat și sunt încurajate mersul pe jos, mișcarea!", propune Adrian Stamate, din Constanța, într-o scrisoare transmisă pe adresa redacției. 


"De ce să promovăm mișcarea doar o dată pe an?" 
Inițiativa autorităților locale, din luna septembrie a anului trecut, când, cu prilejul Săptămânii europene a mobilității, au închis bulevardul Tomis de la Capitol până la Lupoaică, a fost cea care le-a deschis apetitul constănțenilor de a merge sâmbăta și duminica pe mijlocul străzii, agale, către faleză, admirând vitrinele magazinelor sau oprindu-se pentru o cafea ori un suc natural. 


"De ce să promovăm mișcarea, mersul pe jos, pe bicicletă sau orice altă formă de deplasare, decât cea prin care se folosește autovehiculul personal doar o dată pe an? Sună a ipocrizie. Pentru a avea efectul scontat, astfel de activități ar trebui să se desfășoare cel puțin de două ori pe lună, dacă nu în fiecare week-end", este de părere semnatarul scrisorii. 


Acesta subliniază că bulevardul Tomis a devenit un loc de promenadă pentru cei cu mașini de lux, care le parchează chiar lângă masa unde își beau cafeaua, la terasă. 


"Dacă tot a fost reabilitat cu milioane de euro bulevardul Tomis, de ce să nu ne bucurăm cu toții de el? Și pietonii ar trebui să aibă aceleași drepturi precum cei cu mașini puternice, care creează poluare și, cel puțin o dată pe săptămâna, să aibă strada doar pentru ei. Și cu toții vom respira un aer mai curat!", adăugă constănțeanul. 


Și patronii vor mai mulți pietoni pe Tomis
Ideea zonei pietonale pe bulevardul Tomis este mai veche și a fost vehiculată atât de autoritățile locale, cât și de organizațiile patronale din turism. 


"Propunerea noastră este ca, o dată sau chiar de două ori pe lună, această zonă să devină exclusiv pietonală. Sâmbăta, de exemplu, trebuie să dăm posibilitatea atât turiștilor, cât și locuitorilor Constanței să respire aer curat", spunea președintele Organizației Patronale Mamaia Constanța, Nicolae Bucovală. 


În plus, acest lucru ar putea ajuta la revitalizarea afacerilor din zonă, multe spații comerciale fiind în prezent închise și oferite spre închiriere.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2708 secunde