Biletele de tratament la stațiune pentru anul 2014, sub semnul întrebării

3114

Articole de la același autor

Pensionarii constănțeni care au solicitat bilete de tratament vor pleca, la sfârșitul acestei săptămâni, în stațiunile balneo-climaterice. Unele vacanțe încep pe 29 noiembrie, altele pe 30 noiembrie sau 1 decembrie. Aceasta este ultima serie, seria a 14-a, pe anul acesta. Pentru 2014 încă nu s-a stabilit dacă se vor mai acorda bilete pentru plecări la stațiune. 


În județul Constanța, în seria a 14-a, au fost alocate, automat, aproape 300 de bilete de tratament. În funcție de solicitările beneficia-rilor, acestea sunt în stațiuni balneo-climaterice din întreaga țară. Este vorba despre Vatra Dornei, Băile Felix, Sovata, Căciulata, Băile Herculane, Sinaia, Tușnad, Covasna, Govora, Olănești, Călimănești, Slănic Prahova, Sărata Monteoru. 


O mare parte din pensionarii constănțeni vor merge la tratament în sanatoriile de pe litoral, în Mangalia și Techirghiol. Cazarea se face la unități de două sau trei stele, în funcție de solicitarea beneficiarului. Prețul maxim pentru un bilet de tratament balnear este de 1.550 de lei pentru unitățile de cazare de două stele și 1.604 lei pentru unitățile clasificate la trei sau patru stele. 


Începând cu anul 2013, contribuția pentru un bilet de tratament este de 50 la sută din pensia brută. În cazul pensionarilor care lucrează, este necesar a se prezenta și adeverința cu venitul brut pe luna anterioară plecării la stațiune, iar plata va fi de 50 la sută din venitul cumulat (pensia brută + salariul brut). 


Depinde dacă vrea Guvernul 


Cei care au ratat șansa anul acesta este posibil să nu mai poată merge nici la anul. Deocamdată, nu se știe dacă Guvernul va mai aloca bilete subvenționate pentru 2014. 


Potrivit reprezentanților Casei Naționale de Pensii Publice, "stabilirea seriilor pentru bilete de tratament este dependentă de adoptarea Legii bugetului asigurărilor de stat și de încheierea contractelor cu alți operatori economici de profil". Așadar, deocamdată totul stagnează. 


Reamintim că și anul acesta s-a întârziat foarte mult cu aprobarea acordării biletelor de tratament. Abia spre sfârșitul lunii martie 2013, Guvernul a votat o hotărâre pentru acordarea prestațiilor sub formă de bilete de tratament balnear. Ulterior, în mai 2013, a fost făcută publică lista cu stațiunile și tarifele. 


Repartizare după punctaj 


În perioada următoare, Casa Națională de Pensii Publice Constanța va anunța dacă și câte bilete de tratament vor fi acordate pentru județul Constanța în anul 2014. Cererile se pot depune la Casa Județeană de Pensii Constanța, la Compartimentul Bilete de tratament. Pensionarii nu mai trebuie să se înghesuie pentru a-și depune cererile, deoarece ordinea înregistrării solicitărilor nu mai are importanță în repartizarea biletelor, aceasta fiind făcută după punctaj. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4605 secunde