BACȘIȘUL va fi impozitat. Cum se va proceda la frizer, în taxi sau la restaurant

521
BACȘIȘUL va fi impozitat. Cum se va proceda la frizer, în taxi sau la restaurant - 7731551550234740maidambacsisdasi-1571208170.jpg

Articole recomandate

Impozitarea bacșișului a fost aprobată de Comisia de buget a Senatului. Astfel, banii pe care ospătarii îi primesc în plus la achitarea notei vor fi evidențiați distinct de bonul fiscal.


Bacșișul pe care românii îl lasă în baruri ori restaurante va putea fi trecut și pe nota de plată, cel mai probabil din aceast an. Modificarea, estimată că ar urma să dubleze veniturile angajaților din domeniu, a fost convenită de reprezentanții industriei cu ministrul de Finanțe.

Ospătarul vine cu nota care va cuprinde mai multe variante de bacșiș, care poate varia între 10 și 15% din contravaloarea consumației. Clientul bifează cât vrea să lase, iar ospătarul notează în casa de marcat suma respectivă, la rubrica bacșiș. Acest venit va fi impozitat cu 10 la sută, spun cei din domeniu.

Propunerea legislativă a trecut de Comisia de buget și urmează să fie dezbătută de plenul Senatului.

Operatorii din turism din Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) au ajuns încă din vară la un acord cu ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, și noul președinte ANAF, Mirela Călugăreanu, astfel încât bacșișul va urma să fie introdus pe nota de plată în HORECA.

"Ne-am gândit să fie o măsură voluntară, nu obligatorie, iar banii obținuți din «tips» să ajungă la angajați, nu la antreprenori", spune omul de afaceri Dragoș Anastasiu, proprietarul Eurolines.

Antreprenorii spun că legalizarea bacșișului ar scoate la lumină zeci de milioane de euro, care sunt în acest moment nefiscalizați. Oamenii de afaceri au ajuns chiar să se roage de stat să impună un nou impozit în acest sens.

Proprietarii restaurantelor spun că trebuie legalizat bacșișul dat la plata cu cardul și cel prin ordin de plată, adică prin bon fiscal.

"Astăzi, un angajat care primește bacșiș prin card sau prin ordin de plată, el este considerat venit salarial. Asta înseamnă că este impozitat cu aproape 60%. Ceea ce dorește industria astăzi este reglementarea acestui bacșiș, ceea ce înseamnă că, la un bacșiș de 100 de lei, salariatul va fi impozitat cu 10%. Adică 10% va merge la stat și 90% rămân angajatului", spune Daniel Mischie, directorul general al unui lanț de restaurante.

Se estimează că peste 100 de mii de angajați din această industrie vor avea câștiguri mai mari, dacă bacșișul va fi considerat venit din altă sursă și nu venit de natură salarială, pentru care se plătesc contribuțiilor sociale.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4053 secunde