Avertisment fără precedent, la Constanța. "Riscăm viețile copiilor noștri"

5954
1

Articole de la același autor

Campania de informare și educare "Vaccinarea salvează vieți" a ajuns și la Constanța, continuând misiunea de informare și educare în ce privește imunizarea prin vaccinare. 


Prezent la eveniment, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a transmis părinților constănțeni să se informeze cât mai corect, din surse autorizate, direct de la medicii de familie, cu privire la beneficiile vaccinării, dar și la eventualele riscuri.


Campania și-a propus să informeze corect, folosind dovezi științifice și expertiza medicilor, răspunzând astfel celor care au încă un semn de întrebare în privința vaccinării. Imunizarea activă, prin vaccinare, rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție a unor boli infecțioase grave. 


"Este extrem de important ca oamenii să aibă acces permanent la informații corecte și fundamentate științific, atunci când vine vorba despre vaccinuri și vaccinare. Activitatea de vaccinare, componentă prioritară a sistemului de sănătate, trebuie explicată oamenilor astfel încât ei să înțeleagă că în absența ei, sănătatea copiilor și siguranța națională sunt puse în pericol. În literatura de specialitate, este menționată probabilitatea ca o dată la câteva sute de mii de administrări, să apară o reacție adversă gravă. Nu poate fi negată această reacție, dar dacă este pusă în balanță cu sutele de mii de cazuri de boală, în cazul în care copilul nu se vaccinează, cu siguranță acestea din urmă vor produce sute de decese, deci trebuie să ne asumăm riscuri ca să evităm numărul mare de decese. Nu putem să stăm impasibili. Efectele nevaccinării se văd în România în momentul de față" a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie, Membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.


"Împreună creștem obiceiuri sănătoase" 


Este denumirea evenimentului interactiv al campaniei, ce s-a desfășurat, sâmbătă, în parcul Tăbăcărie, Țara Piticilor, unde preț de patru ore, actrița Ioana Ginghină și echipa MiniArt Show i-a provocat pe părinți și copii la un exercițiu de prevenție neobișnuit. Artista a declarat că ea și-a vaccinat copilul în vârstă de 9 ani, fără rețineri, însă pe atunci nu existau astfel de discuții controversate la adresa vaccinurilor: "Cred că părinții trebuie să se informeze foarte bine de la persoane specializate, nu de pe internet și să ia decizia cea mai bună pentru copii".


În cadrul evenimentului, copiii au învățat cum pot "lupta" cu virusurile și bacteriile și au deprins câteva reguli simple de prevenție, în timp ce părinții au avut posibilitatea să se informeze corect cu ajutorul specialiștilor și al materialelor informative. 


Liliana, o mamă prezentă la eveniment, ne-a declarat că fetița ei, în vârstă de 4 ani, a făcut toate vaccinurile cu excepția vaccinului ROR, cel ocolit de majoritatea părinților antivaccinare: "Nu mi-am vaccinat copilul din cauza discuțiilor controversate, dar anul viitor, vom face a doua doză de ROR, pentru că acum este mai mare și credem noi că are capacitatea să reacționeze mai bine".


Din Țara Piticilor nu au lipsit atelierele creative, momentele de animație și concursurile cu premii, toți cei prezenți devenind campionii prevenției!


Pe de altă parte, copiii din fotografii au toate vaccinurile la zi, părinții lor fiind clar provaccinare, considerând că riscurile acesteia sunt neimportant de mici față de beneficii.


"Riscăm viețile copiilor noștri"


În contexul creșterii considerabile a numărului de îmbolnăviri ca urmare a bolilor infecțioase pediatrice, la care se adaugă rata din ce în ce mai scăzută a acoperirii vaccinale în România, sub 75 %, specialiștii trag un semnal de alarmă și atenționează asupra implicațiilor ce pot apărea. 


"România tinde să ajungă pe harta neagră a imunizării europene. O strategie eficientă de aprovizionare, o informare de durată a pacienților cu materiale dedicate și adaptate, o motivare a medicilor vaccinatori, a altui personal medical sau nemedical implicat în vaccinare, o bună înțelegere a importanței momentului de către decidenți sunt urgențe indiscutabile. Este momentul să ne reevaluăm prioritățile naționale, altfel riscăm viețile copiilor noștri", a declarat dr. Rodica Tănăsescu, președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei. La eveniment au mai participat și dr. Laura Condur, medic de familie, președinte al Asociației Medicilor de Familie Constanța, precum și dr. Constantin Dina, Direcția de Sănătate Publică Constanța, care au oferit informații prețioase părinților, desigur, ca aceștia să opteze pentru vaccinare. 


Comentează știrea

Catalin
30 mai 2017
Riscam vietile copiilor nostri

In timp ce pe scena se desfasura spectacolul, in interiorul parcului, eram atacat impreuna cu baiatul meu de 3 ani de o haita de 5 caini maidanezi. Riscam viata venind la evenimentele primariei.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6608 secunde