Aventuri în Constanța cea urâtă. Slalom printre trotuare mizerabile

1838

Articole de la același autor

Constanța poate fi numit, printre altele, orașul trotuarelor. Orașul trotuarelor strâmbe, trotuarelor sparte, trotuarelor cu buruieni, trotuarelor cu pavele, trotuarelor cu mașini, trotuarelor cu pietoni. Nici nu știam că există atât de multe modele de trotuare. 


În vreme ce unii se plâng că au trotuare prea late, alții sunt supărați că nu au deloc. Sunt străzi întregi unde trotuarele lipsesc cu desăvârșire, dar și străzi care se mândresc cu cele mai frumoase pavele în fața porții. Acolo unde autoritățile locale nu au ajuns încă să refacă aleile, fiecare constănțean a dat frâu liber imaginației. Practic, câte gospodării, atâtea feluri de trotuare. Unii, mai gospodari, le-au amenajat în ton cu curtea și gardul, alții au turnat ciment cât să își poată parca mașina sau să o poată băga în curte. Sunt însă și porțiuni unde cresc buruienile ca la ele acasă sau unde servesc doar drept parcare pentru rable uitate de mult. 
Din păcate, prin unele cartiere este o adevărată aventură să mergi pe jos. Dacă mai ai cu tine și un copil în cărucior, deja, nivelul de adrenalină crește. O constănțeancă a povestit cu umor experiența sa per-pedes, remarcând spiritul cetățenesc al unor locuitori, dar și delăsarea și nepăsarea altora. 


"Așa cum în unele orașe sunt fascinante ferestrele, în altele intrările, Constanța poate intra în memoria cuiva cu trotuare care mai de care mai surprinzătoare. Așa învață omul să meargă cu ochii «în pământ». Desigur că e preferabil să scanezi perspectiva, mai ales dacă vrei să plimbi un copil în cărucior. Ce-ar fi să meargă o mașină pe un astfel de carosabil? Știu discursul despre gropi", a scris femeia. 


Aceasta a amintit și de campania autorităților locale de încurajare a mersului pe jos. 
"Luați parte la demersul de încurajare a deplasării pietonale organizat în municipiul Constanța! Competiția «Mergi pe jos! E simplu și sănătos!» continuă și în luna august. Acest inedit concurs are ca scop promovarea deplasării pietonale în municipiul Constanța și este destinat tuturor persoanelor cu vârsta de peste 18 ani", mai subliniază constănțeanca. 


De la parcare, la spălătorie de covoare 
Dacă nu ar fi de plâns, poate că am putea să și râdem, însă situația este destul de gravă. Zilele trecute, am ajuns și noi pe strada Făgetului și am încercat să refacem traseul unei mămici cu un cărucior de copil. 


Încă de la intersecția cu strada Primăverii, ne-am dat seama că nu vom putea merge pe trotuar. Pe o parte erau mașini parcate, pe altă parte, așa-zisul trotuar era doar o alee îngustă de maximum 50 - 80 cm, în pantă laterală, plină gropi și buruieni. Așa că am luat-o pe șosea, încercând să anticipăm traseul fiecărei mașini care venea de sus sau din jos, ca să avem timp să ne punem la adăpost, în refugiile lăsate între mașinile parcate pe trotuar. 


Odată ce am trecut de cea mai aglomerată porțiune, am respirat ușurați, cu gândul că de-acum va fi mai bine. Însă, aveam să ne dăm seama că tot pe șosea va trebui să mergem: trotuarele erau ba prea înalte, ba prea înguste, ba asfaltate, ba pline de gropi, după cum s-a priceput fiecare în dreptul casei sale. 


Tot mergând în slalom, am nimerit și în mijlocul unei spălătorii improvizate de covoare. Doi copii de 10 - 11 ani, fată și băiat, spălau, de zor, câteva bucăți de mochetă, mai mult stropindu-se cu apă decât să facă treabă. Am depășit și porțiunea cu pricina și am dat iar de mașini abandonate și alte diferite obstacole. 


Primăria a luat la rând cartierele 
O situație asemănătoare este și în Inel II, pe strada Eliberării, unde, ca și pe Pandurului, circulă o linie importantă de autobuze RATC, dar șoseaua este îngustă, iar trotuarele sunt pline de mașinile parcate ale celor care locuiesc în blocurile de la stradă. Acolo, deocamdată, nu s-au găsit alte soluții, dar, recent, trotuarele au fost asfaltate. 


Autoritățile locale au demarat de ceva timp marea reabilitare a trotuarelor. În unele zone au ajuns, altele sunt pe listă. Zilele acestea, echipele Primăriei Constanța au programate lucrări de reamenajare la trotuarele situate pe străzile I.G. Duca, Tudor Vladimirescu, Ion Bănescu și Mihai Viteazul, la cele din parcarea de pe strada Cutezători, blocul IV 10, dar și pe aleea din curtea Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru". De asemenea, în această săptămână se acționează asupra carosabilului pe străzile Industrială, Poporului, Soveja, Barbu Șt. Delavrancea, precum și la accesul în parcarea din cartierul Henri Coandă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Decembrie 2018
Stire din Social : Trotuarele de pe strada Cumpenei, refăcute
Pagina a fost generata in 0.502 secunde