Au sosit primele doze de vaccin antigripal. Cine are prioritate și cine mai are de așteptat

401
1
Au sosit primele doze de vaccin antigripal. Cine are prioritate și cine mai are de așteptat - vaccinantigripal1-1509469044.jpg

Articole de la același autor

Deși Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) a primit 392 de doze de vaccin antigripal din totalul celor 155.309 cerute la Ministerul Sănătății, acestea nu pot fi folosite pentru imunizarea populației. Nu mai spunem că numărul acestora este extrem de mic și că bieții pensionari așteaptă dozele gratuite cu mare nerăbdare.

Potrivit șefului DSPJ, dr. Constantin Dina, acestea sunt destinate, momentan, doar personalului medical, din secțiile Neonatologie, Terapie Intensivă, Ambulanță etc.

"În ceea ce privește vaccinul pentru populație, pentru acesta ne aflăm în proceduri de achiziție, dar nu știm cu exactitate când va ajunge la Constanța. Oricum, în momentul în care vom intra în posesia vaccinului antigripal, vom trece imediat la imunizarea persoanelor ce fac parte din categoria celor cu risc, precum bătrânii și copiii", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul DSPJ.

Partea bună este că, până la acest moment, în Constanța nu a fost înregistrat niciun caz de gripă.

Între timp, cei care nu fac parte din categoriile de risc își pot procura vaccinul din farmacii, contra-cost. Recomandarea reprezentanților DSPJ este ca imunizarea să fie făcută, însă, numai sub supravegherea medicilor.

Ca urmare, la nivel local nu se știe încă data exactă când va debuta campania de vaccinare, însă, pe fondul variațiilor de temperatură din ultimele zile, la farmacii au apărut deja primele cereri de ser.

"În fiecare zi, vin oameni care vor să se vaccineze. Unii iau chiar fiole pentru toată familia, ca să nu mai aștepte la dozele gratuite de la minister", ne-a declarat Ioana S., farmacistă.

Precizăm că din comerț se poate cumpăra vaccin, iar prețul unei fiole este în jur de 35 de lei.

v v v

În prezent, la nivelul județului nostru, au fost catagrafiate mii de persoane, adulți și copii cu afecțiuni cronice, femei gravide, bătrânii cu vârste de peste 65 de ani, asistații și angajații instituțiilor de ocrotire socială și din spitale.

Sezonul gripal începe, de obicei, în noiembrie și ține până în martie, momentul ideal pentru imunizare fiind toamna.

Anticorpii se formează în aproximativ două săptămâni, vaccinarea asigurând o protecție antigripală timp de minim șase luni, fiind acoperit în totalitate sezonul rece. Imunizarea se va face la medicul de familie, dar și în unitățile sanitare cu paturi.

Totuși, având în vedere faptul că dozele promise încă nu au ajuns în cabinete, doctorii se plâng că au tot mai multe solicitări din partea pacienților și nu au cum să decidă dacă un bătrân sau un copil are întâietate la imunizare și se văd nevoiți să aplice regula primului venit, primului servit, însă abia după primirea celei de-a doua tranșe. 

Comentează știrea

unul
2 noiembrie 2017
cine intreaba are prioritate

Adica Mirabela Serbanescu are prioritate! Succes! Iti recomand un vaccin cu patru tulpini. Dar ramane intre noi ca e inca experimental. Ssssttt! Sa nu ne auda cineva! Tu fa-l si vedem pe urma daca supravietuiesti.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4945 secunde