Ați muncit în condiții deosebite? Vă puteți pensiona mai devreme

654
Ați muncit în condiții deosebite? Vă puteți pensiona mai devreme - pensionare1-1385666034.jpg

Articole de la același autor

Aproximativ 20.000 de vârstnici ar putea să iasă mai devreme la pensie dacă se va aproba proiectul pentru grupa întâi de muncă. Acestora li se va recunoaște vechimea în gradul întâi de muncă și ar putea să iasă chiar și cu doi ani mai devreme la pensie.  Comisia pentru muncă din Camera Deputaților a avizat un proiect care modifică Legea privind sistemul unitar de pensii, astfel încât cei care au lucrat în condiții grele se încadrează în grupa întâi de muncă și se pot pensiona mai devreme. La rândul său, ministrul Muncii, Mariana Câm-peanu, a anunțat că va susține proiectul respectiv. Astfel, există cazuri în care persoanele care au lucrat opt ani în minerit și au stagiul complet de cotizare, de 35 de ani, se pot pensiona cu doi ani mai devreme, la 63, iar nu la 65 de ani. De asemenea, cei care au lucrat 16 ani în minerit se pot pensiona cu cinci ani mai devreme. "Susțin această inițiativă legislativă, pentru că este vorba despre o discriminare și orice discriminare trebuie reparată, însă modul în care se va face această reparație, modul în care va fi aprobată și forma în care va fi aprobată va fi la latitudinea parlamentarilor", a afir-mat ministrul Mariana Câmpeanu. Potrivit acesteia, FMI nu se opune inițiativei legislative. Dintr-un calcul estimativ al ministerului Muncii, Familiei, Protec-ției Sociale și Persoa-nelor Vârstnice, numărul beneficiarilor proiectului nu va depăși 20.000. 
Iată ce meserii beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare 
Conform legislației în vigoare, reducerea vârstei de pensionare se poate aplica pentru persoanele care au desfășurat activități în condiții deosebite sau speciale de muncă (adică grupa întâi și/sau a doua de muncă). În situația persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă, reducerile vârstei standard de pensionare sunt cuprinse între unu și opt ani, în funcție de numărul anilor lucrați în aceste condiții. Stagiul minim de cotizare realizat în condiții deosebite de muncă pentru care se acordă reducerea vârstei standard de pensionare este de șase ani. De asemenea, vârsta standard de pensionare se reduce și în cazul persoanelor care au desfășurat activitate în condiții speciale de muncă, cum ar fi în unitățile miniere, pentru personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă; activitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I și II de expunere la radiații; activitățile din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale, prevăzute de actele normative cu regim clasificat, emise până la data intrării în vigoare a prezentei legi; în aviația civilă, pentru personalul navigant și pentru personalul din activitățile artistice, dar și pentru persoanele care au lucrat în domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale, respectiv în alte condiții de muncă (deosebite sau speciale). În această situație, redu-cerea vârstei standard de pensionare este cuprinsă între unu și 13 ani, în funcție de stagiul de cotizare realizat în aceste condiții de muncă. Redu-cerea minimă este de un an și se aplică persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiții speciale sau alte condiții de muncă de minimum doi ani. 
Există totuși o limită! 
Reducerea vârstei standard de pensionare operează în condițiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege, în cazul persoanelor care au lucrat în locuri de muncă încadrate în condiții speciale. Legea prevede și trei excepții. Astfel, persoanele care și-au desfă-șurat activitatea cel puțin 20 de ani, în unitățile miniere, în subteran cel puțin 50 la sută din timpul normal de muncă în luna respectivă, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani. Totuși, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani. O altă excepție se aplică balerinilor, dansatorilor, acrobaților, jonglerilor, clovnilor, călăreților de circ, dresorilor de animale sălbatice, soliștilor vocali de operă și operetă, instrumentiștilor la instrumente de suflat și cascadorilor, care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 15 ani. Totuși, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 50 de ani. De asemenea, persoanele care au desfășurat activități de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I și II de expunere la radiații și au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani în zona întâi de expunere la radiații sau de cel puțin 17 ani în zona a doua de expunere la radiații, beneficiază de pensie pentru limită de vârstă indiferent de vârstă. Ei trebuie doar să aibă un stagiu complet de cotizare de 22 de ani și șase luni, în cazul celor care au desfășurat activitate în zona I de expunere la radiații sau 25 de ani și șase luni, în cazul celor care au desfășurat activitate în zona a II-a de expunere la radiații. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 06 Noiembrie 2013
Stire din Social : Peste 200.000 de pensii vor fi recalculate
Pagina a fost generata in 2.0316 secunde