Atenție unde mâncați șaorma: evitați dughenele de la colțul străzii!

359
Atenție unde mâncați șaorma: evitați dughenele  de la colțul străzii! - saorma-1526826203.jpg

Articole de la același autor

Șaormeriile au împânzit orașele și stațiunile de pe litoral. Cu doar 10 - 15 lei, poți mânca rapid, dar te poți îmbolnăvi și mai rapid. Tragedia de la București, de zilele trecute, când un copil a murit, iar părinții săi au orbit la puțin timp după ce au mâncat șaorma, a declanșat controale severe.

Autoritățile avertizează populația să fie foarte atentă unde ia masa în oraș, mai ales la șaormeriile de colț de stradă, unde, de multe ori s-a dovedit că sunt nereguli în ce privește igiena și calitatea produselor utilizate.

Directorul general al Autorității Naționale a Protecției Consumatorilor, Paul Anghel, face mai multe recomandări amatorilor de șaorma și sandvișuri de la colțul străzii.

"Pentru a achiziționa produse de tip fast food care să nu le pună viața în pericol, consumatorii trebuie, în primul rând, ca, la cumpărarea produselor din carne sau carne tocată, să acorde atenție deosebită aspectului produsului. Trebuie să urmărească modul de etichetare, să nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac, este obligatorie înscrierea la locul de comercializare a datei durabilității minimale sau datei limită de consum și a ingredientelor alergene. Refuzați produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare, produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilității minimale ori data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită", precizează directorul ANPC.

Acesta subliniază faptul că este foarte riscant să cumpărăm produse din carne din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială și riscăm să luăm un produs neconform sau chiar nesigur care ne poate afecta sănătatea.

"Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate, cum ar fi existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele, integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării, etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate, etc. De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință. Și, un ultim sfat - să solicite și să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, dorește să reclame calitatea ori siguranța unui produs", ne mai sfătuiește șeful ANPC. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6685 secunde