Atenție, șoferi! Benzina și motorina s-au ieftinit cu 32 bani pe litru

203
Atenție, șoferi! Benzina și motorina s-au ieftinit cu 32 bani pe litru - 1-1577875100.jpg

Articole recomandate

Companiile petroliere au ieftinit benzina și motorina cu 32 de bani pe litru, începând de miercuri, 1 ianuarie, ca urmare a eliminării supraaccizei aplicate carburanților, potrivit Agerpres. Astfel, potrivit datelor postate pe Monitorul Prețurilor Carburanților, aplicație realizată de Consiliul Concurenței, benzina standard în stația Petrom Drumul Taberei costă 5,24 lei pe litru, în stația Lukoil Lujerului - 5,24 lei pe litru, MOL Lujerului - 5,27 lei pe litru, iar la Rompetrol Ghencea - 5,3 lei pe litru. Totodată, motorina costă 5,5 lei pe litru la Petrom Drumul Taberei, 5,5 lei pe litru la Lukoil Lujerului, 5,4 lei pe litru la MOL Lujerului și 5,51 lei pe litru la Rompetrol Ghencea. Prețurile diferă cu plus/minus 10% de la o benzinărie la alta.

La începutul lunii decembrie, Parlamentul a aprobat eliminarea supraaccizei la carburanți începând cu 1 ianuarie 2020, ceea ce ar fi trebuit să ducă la o ieftinire de 45 de bani. Însă acciza micșorată în Parlament era mai mică decât pragul minim impus de Comisia Europeană, astfel că Ministerul de Finanțe a publicat, pe 31 decembrie, valori mai mari pentru accizele aplicate în anul 2020. În plus, acciza a fost indexată cu inflația.

Consiliul Concurenței a anunțat că va monitoriza piața carburanților, astfel încât eliminarea supraaccizei să ducă la o scădere corespunzătoare a prețurilor în benzinării, după cum declara Bogdan Chirițoiu, președintele autorității de concurență. "Vom monitoriza piața pentru a vedea comportamentul actorilor economici începând cu momentul în care se reduce acciza. Din istoricul pe care îl avem analizând acest sector a reieșit că modificările s-au transmis până acum în preț. Adică atunci când acciza a fost majorată, la fel s-a întâmplat cu prețul la pompă, iar, când acciza a fost redusă, produsele petroliere s-au ieftinit corespunzător. Deci istoria nu ne face să fim alarmiști", preciza Chirițoiu, la începutul lunii decembrie. Potrivit acestuia, companiile petroliere riscă amenzi usturătoare dacă nu ieftinesc carburanții la pompă, odată cu reducerea accizei.

Vara trecută, Consiliul Concurenței a publicat rezultatele unei analize pe piața carburanților, din care a reieșit că există o concurență redusă în acest sector, fapt care se reflectă asupra nivelului prețurilor în benzinării. Liderul pieței, OMV Petrom, care deține jumătate din cota de piață, este cel care dictează de fapt prețul, iar restul companiilor așteaptă mișcările strategice ale Petrom pentru a decide modul în care modifică prețul carburanților. În urma anchetei, Consiliul Concurenței a recomandat ca toate companiile petroliere să afișeze simultan majorarea prețurilor la carburanți, astfel încât firmele să nu se influențeze reciproc.

Întrebat dacă până acum s-au făcut pași pentru ca aceste propuneri ale autorității de concurență să se concretizeze, Chirițoiu a răspuns: "Până acum, nu. Dar vom avea discuții cu reprezentanții noului Guvern și vom prezenta măsurile recomandate de noi".

Consiliul Concurenței susține elaborarea unui act normativ prin care să se stabilească numărul creșterilor de preț săptămânale, zilele în care se pot efectua aceste creșteri și ora modificării, valabile pentru toate companiile de pe piață. În schimb, reducerile de preț pot fi operate oricând.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4475 secunde