Atenție, părinți! Jucării periculoase în magazinele și tarabele de pe litoral

379
Atenție, părinți! Jucării periculoase în magazinele și tarabele de pe litoral - fotofondatentieparintijucarii1-1565656915.jpg

Articole de la același autor

Litoralul este sufocat de tot felul de buticuri și tarabe improvizate care, pe lângă suvenirurile "autentice" aduse din China, vând jucării colorate de toate mărimile și culorile. Aproape că nu este copil care, la o plimbare pe promenadă sau prin centrul stațiunii, să nu ceară și să și primească o figurină de câțiva lei, dar și de o calitate îndoielnică.


Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor avertizează părinții să aibă mare grijă de unde și mai ales ce jucării cumpără copiilor. Sunt pe piață numeroase produse contrafăcute care, din păcate, nu numai că nu sunt de marcă, dar nici măcar nu respectă regulile privind siguranța celor mici. Astfel, multe le pun sănătatea și chiar viața în pericol.


Comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța au efectuat, zilele acestea, mai multe controale la depozite și magazine de jucării. "Această acțiune are la bază tematica națională legată de lasere, declanșată în urma accidentării unui copil. Controlul a vizat principalii distribuitori de jucării și chinezării din complexul Eden2 și Histria. În urma extinderii controlului au fost constatate numeroase abateri, de la jucării contrafăcute, la jucării fără detaliile obligatorii și jucării periculoase", a anunțat fostul comisar șef al CJPC Constanța, Horia Constantinescu, în prezent președinte al ANPC.
Potrivit acestuia, au fost lansate invitații operatorilor economici de a se prezenta cu documentele la sediul comisariatului județean. De asemenea, au fost sigilate spațiile de prezentare și depozitare, din cauza lipsei inventarului și a cantității mari de produse. "Marfa neconformă va fi distrusă. De la tarabele mici la cei care intoxică piața, au fost confiscate peste 5.000 de bucăți de lasere. S-au retrase și ceasuri, electronice și numeroase alte jucării periculoase", a precizat șeful ANPC.


Laserele pot distruge vederea copiilor
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a declanșat, la începutul lunii august mai multe controale pe piața dispozitivelor cu laser, cu potențial pericol la utilizare. ANPC a discutat deja pentru o colaborare cu laboratoare omologate și acreditate de profil, în vederea verificării potențialului periculos al fasciculului luminor dezvoltat de jucăriile în cauză și a testării acestora, într-o manieră științifică, imediat după prelevarea jucăriilor. De asemenea, reprezentanții ANPC au spus că, în funcție de rezultatele controalelor și cercetărilor vor alerta, dacă este cazul, și piața europeană, prin Sistemul European de alertă rapidă pentru produse nealimentare RAPEX referitor la această clasă de risc.


"Trebuie menționat, în primul rând, ca o avertizare pentru părinți, că aceste obiecte nu sunt jucării. Mai mult, pe ambalajul acestora este precizat clar că ele sunt interzise copiilor, iar pentru adulți acesta conține avertizări în legătură cu utilizarea care poate fi periculoasă în general, indiferent de vârsta celui care le folosește", a adăugat directorul general al ANPC, Paul Anghel.
Reamintim că la finele lunii iulie, un copil de zece ani și-a pierdut vederea după ce s-ar fi jucat cu un laser. Potrivit medicului oftalmolog Monica Pop, laserul poate leza vasele de sânge retiniene, care alimentează ochiul și de care depinde vederea. Din păcate, rana este ireversibilă și ochiul este astfel afectat permanent.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6779 secunde