Atenție ce jucării le cumpărați copiilor! Avertisment de la ANPC

de Cuget Liber Marţi, 03 Decembrie 2019 136
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) recomandă achiziționarea jucăriilor numai din magazine sau raioane specializate și sfătuiește cumpărătorii să solicite și să păstreze bonul de casă, pentru a putea proba în cazul în care există reclamații referitoare la calitatea și siguranța unui produs.

"Ca în fiecare an, în luna decembrie vin Moș Nicolae și Moș Crăciun. Dacă vreți să dăruiți o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copiii dumneavoastră trebuie să țineți cont de următoarele sfaturi: să achiziționați jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care va fi neapărat nevoie pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs; să alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale", spun reprezentanții ANPC într-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei, iar consumatorii trebuie să aibă în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unei grupe de vârstă specifice pot să îi rănească.

ANPC recomandă consumatorilor să verifice dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați), numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare) și marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură.

"Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria. Trebuie să verificați existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română și trebuie respectate. Sfătuim părinții să nu cumpere jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici. De asemenea, trebuie respectate atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: "Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare", mai spun reprezentanții ANPC.

Ei atrag atenția că fraza "Atenție. Nerecomandat copiilor sub 3 ani" poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere/ pictograma care vizează copiii între 0 și 3 ani, dar fraza și simbolul nu trebuie puse împreună.

După achiziționarea unei jucării părinții trebuie să urmeze cu atenție instrucțiunile de folosire. Copiii trebuie supravegheați când se joacă și părinții trebuie să se asigure că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă și abilitățile copilului.

De asemenea, reprezentanții ANPC spun că părinții trebuie să se asigure că sunt respectate cerințele de siguranță. "Întrucât jucăriile diferă atât din punctul de vedere al materialului din care sunt lucrate, cât și din cel al folosirii lor, asigurați-vă că cerințele de siguranță pentru fiecare categorie în parte sunt respectate. Astfel, pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, corzi și alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiți de la vânzător instrucțiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenția asupra necesității verificării periodice a elementelor de susținere. Este nevoie ca acestea să fie însoțite de instrucțiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă și accidentele care ar putea apărea", mai arată Autoritatea în comunicat.

În privința jucăriilor funcționale, adică a celor care reproduc la scară redusă produse, aparate sau instalații destinate adulților, acestea trebuie să poarte avertismentul "Atenție! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!". În plus, acestea vor fi obligatoriu însoțite de instrucțiunile de utilizare și de măsurile de precauție necesare pentru evitarea unor pericole.

De asemenea, patinele și skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoțite de avertismentul: "Atenție! A se purta echipament de protecție." În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecție. Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate și pot reprezenta un pericol pentru sănătatea și siguranța copilului și este indicat ca jucăriile stricate să fie aruncate, spun comisarii ANPC.

"Avertizăm părinții că în anii anteriori, comisarii ANPC, în urma acțiunilor de control, au identificat: abateri la comercializarea jucăriilor precum nerespectarea cerințelor generale de siguranță (lipsa avertismentelor generale, de vârstă, a avertismentelor specifice și a indicațiilor privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum și a instrucțiunilor de utilizare sau lipsa traducerii în limba română a acestora); abateri privind inscripționarea numelui, a denumirii comerciale înregistrate sau a mărcii înregistrate a producătorului și/sau a importatorului, precum și a adresei la care aceștia pot fi contactați; abateri privind menționarea numărului unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); lipsa marcajului de conformitate CE (acesta trebuie să respecte principiile generale prevăzute în Regulamentul European nr. 765/2008/CE, să fie aplicat în mod vizibil, lizibil și de neșters) sau marcarea necorespunzătoare a acestuia (ilizibil); lipsa declarației de conformitate, care stipulează faptul că îndeplinirea cerințelor prevăzute de lege a fost demonstrată sau completarea incorectă a acesteia", se arată în comunicatul ANPC.

De asemenea, au fost identificate și produse periculoase, produse notificate prin sistemul RAPEX, respectiv: pistoale cu bile care prezentau riscul de rănire a utilizatorilor, slime-uri și jucării de tip "YO-YO" cu conținut de lichid și șnur elastic ce se alungește cu risc de strangulare și sufocare, dar și risc chimic (de la lichidul conținut), jucării din pluș la care nu era specificată grupa de vârstă prezentând pericol de sufocare, prin înghițire, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora.

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei