Astăzi, începe Postul Crăciunului. Beneficiile fizice și spirituale ale postului

778

Articole de la același autor

În Biserica Ortodoxă, data de 15 noiembrie marchează începutul Postului Nașterii Domnului (al Crăciunului). Pe lângă însemnătatea religioasă, postul este o ocazie excelentă pentru a ne liniști gândurile, pentru a acționa cu calm și pentru a ne revigora starea de sănătate, prin excluderea temporară din dietă a produselor de origine animală. 


Cu prilejul începerii postului, astăzi, de la ora 16.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va întâmpina relicvariul cu Moaștele Sfintelor Cuvioase de la Diveevo, părticele din moaștele Sfintelor Cuvioase Starețe Alexandra, Marta și Elena, ale Sfintelor Fericite Parascheva, Pelaghia și Maria, cele nebune pentru Hristos, și ale Sfintei Cuvioase Matrona Mărturisitoarea și un fragment din potcapul Sf. Serafim de Sarov, aduse de la schitul Cloșca, din comuna constănțeană Horia. 


Întâmpinarea va avea loc la intersecția bulevardelor Aurel Vlaicu și Tomis (la vapor), de unde ierarhul, clerul și credincioșii vor merge în procesiune până la biserica "Sf. Haralambie". Aici, sfintele odoare vor fi așezate spre cinstire și va fi oficiată Taina Sfântului Maslu, după care vor rămâne la biserică până luni, 20 noiembrie, iar pe durata întregului post, zilnic, de la ora 17.00, va fi oficiată Taina Sfântului Maslu. 


"Postul Crăciunului a fost rânduit de către Biserică pentru pregătirea credincioșilor, în vederea întâmpinării praznicului Nașterii Domnului. El durează 40 de zile. Acest post amintește de patriarhii și drepții Vechiului Testament, dar și de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Cele 10 porunci", au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului. 


Fiind un post al bucuriei, Biserica a rânduit mai multe zile în care credincioșii au dezlegare la pește. Acestea sunt: în zilele de sâmbătă și duminică, în perioada 21 noiembrie - 17 decembrie, precum și la următoarele sărbători: Intrarea în biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, Sf. Apostol Andrei, pe 30 noiembrie, Sf. Nicolae, pe 6 decembrie, precum și în zilele de 23 noiembrie, 4, 5, 7, 12 și 18 decembrie, când se cinstesc sfinți mai importanți în ortodoxie. 


Cum se ține post în siguranță 


Medicii constănțeni spun că persoanele care decid să țină post nu trebuie să se înfometeze și nici să facă abuz de anumite alimente nesănătoase, pentru a nu declanșa tot felul de afecțiuni. Potrivit acestora, multă lume crede că a mânca chiftele de post, cartofi prăjiți, șnițele din soia și alte preparate din soia pline de coloranți și chimicale, multe prăjeli sau prăjituri de post bogate în zahăr rafinat, plus multe altele, reprezintă o hrană de post, adică hrănitoare și cu scop de detoxifiere a corpului. Însă acest tip de alimentație nu face bine, mai mult, duce la îmbolnăvire. 


"Pastele făinoase, cartofii, pâinea, produsele pe bază de zahăr și cele de patiserie consumate în exces duc la îngroșarea țesutului adipos. Cel mai bine este ca persoanele care țin post să aibă o dietă cât mai variată și echilibrată, alcătuită din cât mai multe fructe și legume crude, pentru a-și păstra sănătatea", precizează dr. Mirela Stângaciu, fitoterapeut. 
Totodată, reprezentanții ANPC îi sfătuiesc pe consumatori ca, atunci când cumpără produse de post, să acorde atenție listei de ingrediente. 


"În cazul în care lista conține lapte praf, zer praf, pudră de ouă, aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Solicitați și păstrați bonul de casă, pentru cazul în care doriți să reclamați calitatea unui produs. Nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate, riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea", a declarat Paul Anghel, director general ANPC.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4259 secunde