Arhivele Statului, în pericol! Documente importante, înghesuite într-o clădire veche

376
Arhivele Statului, în pericol! Documente importante, înghesuite într-o clădire veche - arhiva2-1580945622.jpg

Articole de la același autor

Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Constanța adăpostește, la ora actuală, 372 de fonduri arhivistice, respectiv 4.000 de metri liniari de documente. Din păcate, toate acestea sunt păstrate într-un spațiu care nu permite consultarea lor facilă. Spunem acest lucru pentru că documentele sunt destul de înghesuite, motiv pentru care ar fi nevoie de o clădire nouă, care să rezolve această problemă strigentă. 


Solicitări pentru mutarea Arhivei de la malul mării au existat încă din 2002, an de an. Din nefericire, întreg patrimoniul a rămas tot în clădirea veche de 65 de ani, care, pe vremuri a adăpostit fosta clădire de arest a Ministerului de Interne. Pentru ca dorința arhivarilor să se transforme în realitate, este nevoie, în primul rând, de un spațiu care să îndeplinească un minimum de condiții. 


"Principalul motiv pentru care este nevoie de altă clădire este că va trebui să preluăm documente ce fac parte din patrimoniul arhivistic național și nu mai putem. Din această cauză, se încearcă identificarea unui spațiu corespunzător, dar trebuie avut în vedere faptul că acest spațiu trebuie să corespundă unor criterii. Înainte de toate, structura de rezistență a respectivei clădiri să reziste la o greutate mare, trebuie să aibă dotări speciale, și mai ales să asigure microclimatul necesar, adică între 15 și 18 grade Celsius, în funcție de specificul fiecărui document în parte", ne-a declarat Nicoleta Paraschiv, șeful Direcției Județene a Arhivelor Naționale Constanța. 


Ce tip de acte puteți găsi la Arhivă? În prezent, fondul arhivistic este format din toate documentele create de o instituție la un moment dat. Spre exemplu, toate documentele create de Primărie sunt constituite în fondul "Primăria Constanța". "În mare parte, noi avem documente până în anul 1950, iar de la unele primării, chiar până în 1968. După aceea, nu s-au mai făcut preluări, din cauza lipsei spațiului. Desigur, solicitări în acest sens au tot fost trimise către Ministerul de Interne, dar nu a fost identificat, încă, un spațiu în care să ne putem muta", a precizat șeful Arhivelor. 


Pentru a veni în sprijinul locuitorilor, arhivarii tomitani sunt în curs de implementare a unui nou program informatic, "Evitala", prin care își doresc să pună în format electronic toate inventarele pe care le dețin pentru fondurile proprii. 


În prezent, ei mai au la dispoziție un sistem informatic, în care încarcă documente, dar într-un ritm mai lent, față de ceea ce își propune programul menționat. Cele mai vechi documente de care dispun sunt din 1878, anul revenirii Dobrogei la România, documente din fondurile arhivistice ale instituțiilor care au funcționat în zona noastră. Primul document pe care îl dețin este celebrul dosar al Primăriei Constanța, primul act de constituire al Consiliului Comunal. În general, solicitările pentru sala de studiu vin din partea unor persoane interesate să întocmească diferite monografii, în special ale localităților. Alții, în schimb, sunt interesați de clădirile vechi.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3899 secunde