Apel pentru salvarea unei sculpturi. "Fructul Soarelui" din Costinești, într-o continuă degradare

854
Un senator din Iași a trimis Consiliului Județean Constanța (CJC) o scrisoare deschisă prin care solicită ca o lucrare a unuia dintre cei mai importanți sculptori români, care se află într-un stadiu avansat de degradare, să fie reabilitată.

Senatorul Dan Lungu spune că opera de artă a ajuns așa din cauza neglijenței autorităților locale, motiv pentru care le-a trimis reprezentanților acestora scrisoarea cu pricina, solicitându-se remedierea situației. Este vorba despre o lucrare amplasată în Costinești, care poartă numele de "Fructul Soarelui" , aceasta fiind creată în anul 1979 de către sculptorul George Apostu, unul dintre cei mai renumiți artiști români, la nivel național și internațional.

Acesta spune că, la ora actuală, "Fructul soarelui" este folosit pe post de stâlp de susținere pentru operatorii de cablu și sârmele de rufe întinse de localnici. Se pare că situația a mai fost sesizată și de către criticul de artă ieșean Petru Bejan, profesor universitar, iar imediat după aceea, politicianul și-a îndreptat atenția către Consiliul Județean Constanța, cerând remedierea de urgență a acestei situații.

"Se poate observa cu ușurință din fotografii că statuia creată de George Apostu este pe punctul de a se dărâma, că nu a fost îngrijită aproape deloc în ultimii zeci de ani. Atacată de rugină și cu bucăți care se desprind din baza ei, a devenit un real pericol pentru eventualii turiști care ajung în zonă. Înțeleg că dintr-un buget rușinos alocat culturii, 0,1% din PIB, este greu să restaurezi multitudinea de monumente aflate în dificultate sau să încurajezi, așa cum ar merita, creația vie, contemporană, însă este de neiertat când nepăsarea se adaugă condițiilor vitrege în care supraviețuiește cultura. Este trist că nu prețuim și nu păstrăm nici ceea ce avem. Dacă nu suntem în stare să facem mai mult, măcar să ne purtăm cu respect și responsabilitate. În urma acestui semnal de alarmă, sper să auzim vești bune de la Constanța", a declarat Dan Lungu.

Politicianul mai spune că acest monument nu este tocmai o coloană a infinitului, ci doar un fruct al soarelui.

"Fructul soarelui", potrivit "Dicționarului sculptorilor din România, secolele XIX-XX", mai are o replică în Galați și una în Suwako, Japonia, și ar fi trebuit să fie un monument care să reprezinte o atracție turistică. Acum, imaginea este tristă, dezolantă, iar în partea de jos a monumentului, mai sunt, de asemenea, întinse și câteva sfori de rufe. Totodată, o bucată din soclul monumentului a fost ruptă, ca sforile să poată fi prinse mai bine.

"Domnule președinte, doamnelor și domnilor consilieri, vă scriu acest mesaj, în primul rând, în calitate de cetățean revoltat. Vă solicit să luați toate măsurile care țin de administrația dumneavoastră pentru a remedia situația și a afla cum a ajuns în această stare monumentul sculptorului George Apostu, unul dintre cei mai valoroși și renumiți artiști români", a completat senatorul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5809 secunde