ANM. Cum va fi prima lună de toamnă și câte ploi vom avea

293
ANM. Cum va fi prima lună de toamnă și câte ploi vom avea - vretisa1535560109-1567931058.jpg

Articole recomandate

Prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârșitului de vară, vremea fiind călduroasă, cel puțin în primele două decade, iar precipitațiile vor fi mai reduse cantitativ față de cele înregistrate în lunile de vară, conform prognozei pe luna septembrie, publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), scrie Agerpres.


Valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui și nopțile mai lungi și mult mai răcoroase.


"Din datele înregistrate în perioada 1961-2018 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii septembrie depășește 18 grade Celsius doar în Lunca Dunării, pe litoral și izolat, în Delta Dunării. În Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei și Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, în estul și sudul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 și 18 grade Celsius", arată prognoza ANM.


De asemenea, valori mai moderate, între 12 și 16 grade Celsius sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureșului, celei mai mari părți a Moldovei și Subcarpaților. În depresiunile intramontane și în zona montană joasă (sub 1500 de metri), temperaturile medii vor fi cuprinse între 8 și 12 grade Celsius, iar în zonele montane mai înalte (peste 1500 metri) aceste valori coboară până la 4 - 8 grade Celsius, în timp ce la Vf. Omu pot ajunge chiar sub 3 grade Celsius.


Potrivit meteorologilor, de-a lungul timpului au existat și ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă.


"La 26 stații meteorologice temperatura maximă absolută a lunii a fost cuprinsă în intervalul 39 - 43,5 grade Celsius, 19 dintre aceste maxime au fost înregistrate în perioada 7 - 9 septembrie 1946, două în 1952, pe 1 septembrie și numai câte una în 1962, respectiv 1968", precizează specialiștii ANM.


Temperatura maximă absolută lunară din România, înregistrată la stațiile meteorologice, este de 43,5 grade Celsius, la Strehaia, în data de 8 septembrie 1946.


Potrivit ANM, maxima absolută de la București a fost de 39,6 grade Celsius, înregistrată în data de 9 septembrie 1946, la stația meteorologică București-Filaret. La stația meteorologică București-Băneasa, maxima absolută a lunii septembrie s-a înregistrat tot în septembrie 1946, în două zile consecutive, 8 și 9 septembrie și are valoarea de 38,6 grade Celsius.


În ceea ce privește temperatura minimă absolută din această lună, aceasta scade la aproape toate stațiile meteorologice sub 0 grade Celsius. Analiza ANM arată că temperatura minimă absolută a lunii septembrie este minus 15 grade Celsius, înregistrată la Vf. Omu, în data de 28 septembrie 1935.


Specialiștii meteo susțin că luna septembrie este o lună mai puțin instabilă, chiar și față de august, datorită persistenței deasupra cele mai mari părți a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce unește Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european.


Din punct de vedere al precipitațiilor, acestea sunt mai reduse cantitativ, în medie, în luna septembrie față de cele din lunile de vară, când instabilitatea este mai accentuată.


Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961-2018, la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că medii lunare multianuale ale cantității de precipitații sunt cuprinse între 30 și 50 de litri/metru pătrat pe areale extinse din Câmpia Română, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Moldovei, în Câmpia de Vest și parțial în vestul Transilvaniei.


Cantități sub 30 de litri/mp sunt caracteristice unor zone restrânse din Delta Dunării, între 50 și 75 litri/mp se înregistrează în Subcarpați, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Dealurile Vestice, Maramureș și Bucovina, dar și în partea centrală a Câmpiei Române; peste 75 litri/mp se înregistrează în zona montană, iar în Munții Rodnei, Munții Semenic și în Masivul Retezat, acestea pot depăși 100 de litri/mp.


Cantitatea maximă absolută lunară de precipitații înregistrată la stațiile meteorologice din România este de 434,7 litri/mp la Piatra Neamț, în anul 1912. În cazul cantității maxime absolută lunară de precipitații căzute în 24 de ore, la stațiile meteorologice, acesta este 161,4 litri/mp și a fost înregistrată la București-Filaret, în data de 20 septembrie 2005.A


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 07 Septembrie 2019
Stire din Social : Cum va fi vremea în week-end, la Constanța
Pagina a fost generata in 0.7211 secunde