Angajatorul scapă de plata concediului medical? Ce spun inițiatorii proiectului

de Cuget Liber Luni, 21 Octombrie 2019 225
Angajatorul ar putea să nu mai fie obligat să suporte indemnizația pentru primele cinci zile de concediu medical, potrivit unei propuneri legislative care a trecut tacit de Senat.


Proiectul legislativ pentru modificarea Ordonanței de Urgență nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate prevede ca angajatorul să nu mai suporte primele cinci zile ale concediului medical pentru starea de incapacitate temporară de muncă (cauzată de boli obișnuite sau accidente în afara muncii), ci să fie suportate toate de stat.

Inițiatorii proiectului de lege susțin că actuala legislație este defavorabilă angajatorilor, care sunt obligați să suporte o sarcină fiscală suplimentară.


Comisiile de specialitate din Senat au dat toate avize și rapoarte negative pentru modificările de lege. Comisia pentru muncă sublinat că proiectul ar aduce o cheltuială în plus pentru stat, despre care nu se spune cum ar putea fi acoperită.

Propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Senat, iar acum urmează să intre la vot în Camera Deputaților și apoi promulgată apoi de șeful statului. Legea va intra apoi în vigoare în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei