Amenzi uriașe pentru angajatorii cu muncitori la negru. Firmele, luate "la puricat"

363
Amenzi uriașe pentru angajatorii cu muncitori la negru. Firmele, luate
Sute de agenți economici au fost luați la bani mărunți de către inspectorii de muncă, pentru a vedea dacă își respectă angajații și, mai ales, dacă respectă legile în vigoare. În numai o lună de zile, au fost verificați peste 470 de angajatori. Din păcate, au fost depistate numeroase nereguli și au fost aplicate foarte multe amenzi. 


"Controalele au avut ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale din legislația muncii, securitatea și sănătatea în muncă, condițiile de muncă, precum și verificarea măsurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare", explică directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, Eugen Bola. 


Potrivit acestuia, inspectorii din cadrul serviciului de Control Relații de Muncă au verificat 336 agenți economici, din care 61 au fost sancționați. Au fost aplicate 74 de sancțiuni, din care 62 amenzi în valoare de 307.000 lei și 12 aver-tismente. De asemenea, au fost dispuse 562 de măsuri cu termen de remediere a neconformităților constatate. 


"Au fost depistate 86 de per-soane care nu aveau încheiat contract individual de muncă sau pentru care contractul individual de muncă nu era transmis în baza de date REVISAL. Au fost înaintate către Parchetul de pe lângă Ju-decătoria Constanța două pro-puneri de cercetare penală, unde au fost depistate 68 de persoane cu muncă nedeclarată, pentru a se stabili dacă angajatorii se fac vinovați de încălcarea prevederilor legale. Angajatorii pentru care a fost sesizat Parchetul acti-vau în domeniul Construcții și reparații de structuri plutitoare - 13 persoane, Activități de ingi-nerie și consultanță tehnică - 55 persoane", explică directorul ITM Constanța. 


Inspectorii au mai depistat situații în care nu se ținea evidența orelor de lucru prestate de salariați, în care erau încălcate prevederile legale referitoare la încheierea în formă scrisă și transmiterea în REVISAL a contractului individual de muncă. În plus, au fost identificați angajatori care încălcau legea privind timpul de muncă și de odihnă, munca suplimentară și munca de noapte. 


În ce privește controlul, securitatea și sănătatea în muncă, la 139 de angajatori verificați, au fost dispuse 291 de măsuri de remediere a neconformităților constatate și au fost aplicate tot atâtea sancțiuni, din care 25 amenzi contravenționale, în valoare de 101.000 lei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4557 secunde