Alertă în județul Constanța. Aproape o sută de focare de pestă porcină

2595
Alertă în județul Constanța. Aproape o sută de focare de pestă porcină - alertapesta-1565034099.jpg

Articole de la același autor

Pesta porcină continuă să le dea bătăi de cap fermierilor constănțeni. Autoritățile din întreg județul sunt în alertă, mai ales că se pare că virusul se tot extinde. Mii de porci au fost deja sacrificați și există riscul ca alții să fie de asemenea eliminați.


Situația este gravă în toată țara. La această dată, pesta porcină evoluează în 169 de localități din 22 de județe, cu un număr de 281 de focare, dintre care trei focare în exploatații comerciale. În alte patru județe există doar cazuri la mistreți. În total, au fost sacrificați 378.394 de porci afectați de boală și există 1.757 de cazuri la mistreți.


Potrivit datelor înregistrate de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cele mai multe focare sunt în județul Tulcea – 568140 sunt în județul Brăila, 132 sunt în județul Ialomița, 104 în județul Călărași și 94 în județul Constanța. Dintre acestea, 31 de focare active sunt la mistreți.


Până la 1 august 2019, la nivel național, au fost despăgubiți 8.792 de proprietari. În județul Constanța au fost plătite despăgubiri pentru cele 854 de exploatații afectate, în valoare de 3.968.250 de lei.


"Evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează sistuația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau Direcției Județene Sanitar Veterinare. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Precizăm totuși că pesta porcină nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social", declară președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare, dr. Geronimo Brănescu.


Probleme și în Bulgaria
Situația este alarmantă și la granița cu Bulgaria. Autoritățile de frontieră bulgare au informat Poliția de Frontieră Română, prin Centrul Comun de Contact Giurgiu – Ruse, despre faptul că mai multe regiuni din partea de nord a Bulgariei au fost declarate zone calamitate de pestă porcină africană și iau măsuri pentru limitarea răspândirii acesteia pe teritoriul Republicii Bulgare. În acest sens, autoritățile bulgare interzic importurile de materii prime și produse alimentare de origine animală care conțin carne de porc sau diferite alte produse din porc, cu excepția cazului în care acestea sunt însoțite de o documentație veterinară corespunzătoare. De asemenea, cetățenii români care se prezintă la punctele de trecere ale frontierei româno-bulgare pot fi supu;i controlului fiyic al mijlocului de transport, urmărindu-se identificarea materiilor prime și a produselor de origine animală, în vederea confiscării acestora.


Pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă recomandă constănțenilor tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniță, astfel încât să se preîntâmpine apariția suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.


Pe raza județului Constanța, la granița cu Bulgaria, sunt cinci puncte de trecere a frontierei cu specific rutier, în total, fiind disponibile nouă benzi de control pe sensul de intrare în țară, respectiv 10 benzi pe sensul de ieșire. Este vorba despre P.T.F. Vama Veche - Durankulak, P.T.F. Ostrov - Silistra, P.T.F. Negru Vodă - Kardam și P.T.F. Lipnița - Kainardja și P.T.F. Dobromir - Krushari, pentru autoturisme cu greutate totală maxim admisă de 3,5 tone, iar programul de funcționare este de la ora 8.00 la ora 20.00.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3322 secunde