Alertă de pestă porcină! DSV Constanța ia măsuri

126
Alertă de pestă porcină! DSV Constanța ia măsuri - pesta-1518691547.jpg

Articole de la același autor

Pentru implementarea recomandările internaționale privind prevenirea și controlul pestei porcine la porcii mistreți, și în scopul creșterii capacității de reacție la suspiciunea și confirmarea unor cazuri de PPA la porcii mistreți, DSVSA Constanța a solicitat convocarea Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) la nivelul Instituției Prefectului Județului Constanța și a stabilit o strategie locală de intervenție, precum și  modul de implementare al acestei strategii, în cazul depistării unui caz de boală la porcii mistreți.
Astfel, la începutul acestei săptămâni, la nivelul Instituției Prefectului Constanța a avut loc o ședință la care au participat membri permanenți ai CLCB și reprezentanți ai fondurilor de vânătoare de pe raza județului Constanța.
În urma discuțiilor purtate s-a aprobat Strategia pentru a preveni apariția unor focare de pestă porcină africană și modul de implementare al acesteia pe teritoriul județului Constanța.
Scopul strategiei este de a stabili, într-un cadru legal, cum vor fi dirijate și controlate intervențiile în focarele de pestă porcină africană. Strategia include prevederi privind nominalizarea și atribuțiile factorilor de decizie și de intervenție în focare, resursele financiare, de personal și de echipamente, necesarul de instruiri, modul de comunicare al crizei și modul de ecarisare a materiilor de risc rezultate din focare, în vederea unei reacții prompte în cazul unor alerte de boală și a reducerii riscului de răspândire a virusului bolii.
Detectarea timpurie a virusului pestei porcine africane trebuie să reprezinte o prioritate pentru Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, pentru proprietarii/deținătorii de porci domestici, pentru administratorii/gestionarii/deținătorii porcilor mistreți și pentru vânători.
În scopul detectării timpurii a virusului pestei porcine africane trebuie desfășurată și menținută o stare de alertă permanentă printre decidenții în controlul bolii, operatorii economici și alte categorii de crescători de animale, în vederea detectării virusului pestei porcine africane încă de la prima pătrundere a lui pe teritoriul județului Constanța.
Prezența sau suspiciunea de prezență a pestei porcine africane pe teritoriul județului Constanța trebuie notificată obligatoriu și imediat Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța.
De asemenea, în cadrul ședinței, s-a propus și aprobat Grupul Local de Experți (GLE) alcătuit din trei experți tehnici din cadrul DSVSA Constanța și patru experți  în vânat și vânătoare.
Acestora le revine datoria să se informeze din timp cu privire la legislația și strategia europeană în privința PPA, în toate aspectele privitoare la profilaxie și control, pentru a putea consilia CLCB cu privire la stabilirea și delimitarea zonei infectate și definirea strategiei de urmat, în caz de confirmare a virusului PPA într-o populație de porci mistreți. GLE va veghea ca prevederile H.G. 830/2016 reactualizată să fie aplicate de decidenții și gestionarii în  vânătoare și vânat, în ceea ce privește organizarea partidelor de vânătoare, biosecuritatea acestora, vânătoarea selectivă, sistarea hrănirii mistreților, păstrarea carcaselor după vânătoare până la aflarea rezultatelor, ecarisarea fondurilor de vânătoare, etc.
Vă readucem la cunoștință că, pesta porcină africană este o boală infecțioasă foarte contagioasă care afectează porcinele indiferent de vârstă și stare de întreținere ce evoluează obișnuit cu forme supraacute și acute.
Sursa de infecție principală este reprezentată de porcii domestici și/sau mistreții bolnavi. Cadavrele porcilor morți de pestă porcină africană conțin cantități enorme de virus în toate țesuturile și organele.
Sursele secundare sunt reprezentate de diferite materiale și obiecte din mediul exterior contaminat, un rol important avându-l furajele, alimentele, apa, resturile alimentare, hainele.
Transmiterea bolii se realizează prin contact direct cât și indirect, prin intermediul surselor secundare dar și prin vectori hematofagi.
Din punct de vedere clinic se pot observa la porcii bolnavi semne ca: moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt, temperatură foarte ridicată (40,5-420C), roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfurilor picioarelor, a abdomenului și a pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, vomismente, diaree (uneori cu sânge).
BOALA NU REPREZINTĂ O ZOONOZĂ (NU SE TRANSMITE LA OM).
Pentru a proteja porcii de această boală,  recomandăm crescătorilor de porcine să respecte următoarele sfaturi:
1. nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
2. creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;
3. nu hrăniți animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;
4. nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație;
5. nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
6. nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.
7. identificați de urgență prin crotaliere toți porcii din gospodărie pentru a putea fi despăgubiți în caz de apariție a bolii.
Având în vedere că profilaxia specifică nu este posibilă (inexistența unui vaccin, datorită particularității biologiei virale), măsurile aplicate în cazul acestei boli se orientează spre instruirea tuturor factorilor cheie implicați în industria suinelor: a crescătorilor de animale din sectorul comercial sau non-comercial, a medicilor veterinari de liberă practică concesionari, a administrației centrale și locale cu rol în controlul bolilor, a vânătorilor și pădurarilor și a publicului general, privind pericolul pe care îl reprezintă boala, în vederea notificarii cât mai timpurii a oricăror suspiciuni de boală care pot fi atribuite PPA și a aplicării măsurilor specifice de control.
În cazul apariției și diagnosticării bolii, se aplică măsurile din Planul de Contingență al României pentru Pesta Porcină Africană și din Manualul Operațional pentru Pesta Porcină Africană.
Proprietarii de animale care suspicionează că un porc este bolnav de pestă porcină africană trebuie să anunțe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județul Constanța.
Toate animalele suspecte se vor ucide și neutraliza, conform legislației în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiți de către stat, la prețul de piață al animalelor.
Atenție, proprietarii a căror porci nu sunt identificați prin crotaliere, în caz de apariție a bolii, nu vor fi despăgubiți!!


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 14 Februarie 2018
Stire din Social : Record de vânzări la ciocolată
Pagina a fost generata in 1.9826 secunde