Agențiile de turism, puse în pericol de impozitul de 1 la sută din cifra de afaceri

321
Agențiile de turism, puse în pericol  de impozitul de 1 la sută din cifra de afaceri - agentii-1509289663.jpg

Articole de la același autor

"Aplicarea impozitului de 1 la sută pe cifra de afaceri de până la 1 milion de euro afectează peste 85 la sută dintre agențiile de turism, punându-le în situația să renunțe la investiții și la dezvoltarea afacerii", sunt de părere reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Potrivit acestora, industria de călătorii așteaptă din partea guvernului aprobarea reglementărilor care să corecteze actuala situație a garantării pachetelor turistice, pentru care ANAT a avansat propuneri încă de acum un an. Sau să fie propuse măsuri stimulatorii, cum ar fi reducerea TVA la 9 la sută pentru marja agențiilor, pe care ANAT o cere cu insistență de mai mulți ani.

Specialiștii în fiscalitate arată că cele mai afectate companii vor fi cele care au o marjă brută de profit mai mică de 6,25 la sută sau care înregistrează pierderi, întrucât vor fi nevoite să plătească un impozit mai mare. Este cazul agențiilor de turism care au comision mediu de 7 la sută din valoarea pachetului, din care plătesc o cincime TVA, cheltuieli de funcționare, și nu ajung la o rată a profitului de 6,25 la sută.

"La un milion de euro rulaj anual, cu un comision de 70.000, se scade TVA 19 la sută, 13.000 de euro, se scad cheltuielile (de funcționare, cu salariile, chiria, publicitatea) și nu se știe câți bani mai rămân. Va putea o agenție să plătească 10.000 de euro anual? Greu de crezut și puțin probabil", declară dr. Alin Burcea, președintele ANAT.

Asociația a cerut săptămâna trecută urgentarea aprobării noilor mecanisme de garantare a pachetelor turistice, apariția acestora fiind întârziată. Normele metodologice ale actului normativ referitor la garantare ar fi trebuit să apară până pe 16 octombrie. România se află în prezent într-o procedură de pre-infringement deschisă de Comisia Europeană din această cauză. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5662 secunde