Afaceri cu plajele de pe litoral. "Dai 35.000 euro, dar faci bani mulți!"

3686
Afaceri cu plajele de pe litoral.

Articole de la același autor

Feliate bucată cu bucată, vândute, închiriate, ocupate de șezlonguri, plajele de pe litoralul românesc au ajuns să fie tranzacționate pe rețelele de socializare. Porțiuni de doar una, două mii de metri pătrați sunt subînchiriate cu zeci de mii de euro pe sezon pentru așa-zișii oameni de afaceri convinși că se vor îmbogăți într-o singură vară, vânzându-le turiștilor bere chioară și hamsii prăjite. 


O felie de plajă cu potențial turistic, din stațiunea Eforie Nord, a fost recent scoasă la închiriere pe Facebook. Actualii chiriași spun că o predau cu tot cu șezlonguri, beach - bar, mese și scaune, pentru că au demarat alte proiecte și nu se mai pot ocupa de ea. Legea interzice subînchirierea plajelor, însă, există și o portiță: tranzacția se poate realiza, totuși, în baza unui contract de asociere. 


"Predare, închiriere plajă la cheie, complet utilată, în zona Belona Eforie Nord, vad extraordinar!" - așa sună un anunț postat pe un grup de pe Facebook, zilele trecute. Suprafața plajei este de aproximativ 3.300 mp, cu o deschidere de 32 metri. Prețul este de 35.000 de euro, ușor negociabil. 


Persoana respectivă vine și cu explicații, și cu poze: "Predare plajă complet echipată cu 350 de șezlonguri, 350 de saltele aferente șezlongurilor, toate noi, înlocuite anul acesta. Contract foarte bun prelungit cu Bergenbier pentru umbrele. Bar foarte mare cu terasă foarte spațioasă, dotat și utilat complet, terasă cu mese și scaune. Menționez că barul este deja pe poziții, nemaifiind nevoie de cheltuieli cu montarea, demontarea lui", este precizat în anunț. 


De asemenea, odată cu plaja va fi predat și un container lipit de spatele barului, pentru păstrarea bunurilor, mărfii, lucrurilor de valoare, acte etc. Containerul este dotat cu aer condiționat. În plus, va fi predată și o stație cu boxe și sistem de sonorizare. 
"Transparență totală, se prezintă contabilitatea cu încasările pe ultimii trei ani de zile. Deci, predare plajă la cheie, nemaifiind nevoie de alte cheltuieli, cine știe să o lucreze, se fac bani foarte mulți în această zonă Belona", mai este explicat în postarea cu pricina. 


Conform anunțului, este precizat "prețul de 35.000 de euro, ușor negociabil". 
"În acest preț sunt incluse și taxele de la Apele Române, deci practic nu mai plătiți nimic. Se poate prelua și în două rate, 20.000 de euro avans la semnarea contractului, unde stipulăm și trecem toate dotările, și 15.000 de euro avans undeva la 20, 25 iunie", plusează "vânzătorul". Acesta explică și de ce dorește să predea plaja: "Avem alte proiecte în derulare!". 


Contractul de asociere, perfect legal 
Contactați de "Cuget Liber", reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral susțin că subînchirierea plajelor este interzisă. "Obligațiile locatarului, pct. 9.3 din Contractul - cadru de închiriere a plajei Mării Negre aprobat prin ordinul 454/2013 actualizat: locatarul are obligația de a nu subînchiria total sau parțial bunul ce face obiectul contractului de închiriere". Totuși, același Contract-cadru prevede, la secțiunea Drepturile locatarului, posibilitatea de a "încheia contracte de asociere cu alte persoane fizice sau juridice pentru activități specifice plajei, care se pot realiza în baza contractului de închiriere, dar numai cu acordul scris al locatorului, sub sancțiunea rezilierii de drept a contractului, fără intervenția instanțelor judecătorești și fără punere în întârziere". 


Cu alte cuvinte, sub umbrela unui contract de asociere, orice chiriaș își poate subînchiria bucata de plajă oricui dorește. De altfel, acest lucru se întâmplă de-a lungul întregului litoral, mai ales pe plajele mari și foarte frecventate de turiști. 


"Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, în calitate de administrator al domeniului public al statului reprezentat de plajă, a închiriat plaja în condițiile H.G. nr. 24/2006 și Ordinul ministrului mediului și schimbărilor climatice nr. 454/2013 actualizat", mai precizează directorul ABADL, Hristu Uzun, în răspunsul transmis către "Cuget Liber". 


De altfel, în prezent, în urma organizării licitațiilor publice privind închirierea sectoarelor de plajă sunt atribuite 447 de contracte de închiriere ce au ca obiect transmiterea dreptului de folosință asupra sectoarelor de plajă. Contractele de închiriere sunt atribuite pe o perioadă de 10 ani. 


În plus, directorul ABADL subliniază că, în conformitate cu prevederile legale, "operatorii de plajă au obligația să asigure suprafața de plajă destinată turiștilor cu accesorii proprii, astfel - suprafața sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea șezlongurilor și umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafața totală închiriată, diferența reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spațiile destinate amplasării altor dotări pe plajă". 


De asemenea, "zona destinată plajei pe nisip va fi stabilită în așa fel încât să nu se suprapună cu zona destinată amplasării șezlongurilor și va fi încadrată astfel: o latură va reprezenta limita dinspre uscat a plajei, o latură va reprezenta limita dinspre apă a plajei, iar celelalte două laturi vor fi reprezentate de linii imaginare perpendiculare pe limita dinspre apă", se mai arată în răspunsul semnat de Hristu Uzun. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4157 secunde