Adopțiile, blocate pe timp de pandemie. "Este o perioadă foarte dificilă pentru copii"

433
Adopțiile, blocate pe timp de pandemie.

Articole de la același autor

Un copil este cea mai mare bucurie a unui părinte. Nimic nu se compară cu bucuria de a avea lângă tine un suflet mic și pur, care, fără doar și poate, îți schimbă radical viața. Este "motorașul" de care au nevoie foarte mulți adulți în viața lor, care se transformă în motivul pentru care să vrei să te ridici în fiecare dimineață. Din nefericire, nu toate familiile au norocul a avea astfel de minuni în casa lor, iar atunci când Dumnezeu nu le dă un copil, cuplurile au posibilitatea de a adopta unul.

Foarte multe cupluri din județul Constanța își doresc un copil, se chinuiesc ani de zile, fac tratamente peste tratamente, fertilizări in vitro, dar tot degeaba. În momentul în care își dau seama că eforturile pe care le fac sunt în zadar, iar minunea din viața lor se tot lasă așteptată, atunci încep să se gândească la alternativa de a adopta un copilaș.

Din păcate, din cauza pandemiei de coronavirus, nu se mai fac adopții, pentru că micuții nu pot fi văzuți, trebuie să păstrăm distanța socială etc. Potrivit șefului Biroului de Adopții și Postadopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța (DGASPC), Afrodita Preda, la acest moment, au fost suspendate activitățile de potrivire practică dintre copil și familia/persoana adoptatoare, procesul de adopție fiind reluat imediat după ieșirea din starea de urgență.

Specialistul a precizat că, în cazul în care astfel de întâlniri au avut loc înaintea declarării stării de urgență, copilului/copiilor în cauză li se va explica, în funcție de vârstă și gradul lor de maturitate, motivul pentru care vizitele familiilor/persoanelor adoptatoare se suspendă.

De asemenea, în tot acest timp, s-a suspendat și activitatea de consultare a profilului copilului greu adoptabil. Toate activitățile legate de procedura de adopție vor fi realizate/reprogramate prin telefon sau online de personalul Biroului Adopții și Postadopții din cadrul DGASPC Constanța.

Copiii țin legătura cu viitorii părinți prin internet

"Este foarte important, însă, ca persoanele/familiile adoptatoare care au intrat deja în procedura de potrivire practică și au avut întâlniri cu copilul/copiii să nu întrerupă legătura cu ei, să comunice cu aceștia prin toate mijloacele posibile (telefonic, prin Whatsapp). Suntem conștienți că este o perioadă foarte dificilă atât pentru ei, cât mai ales pentru copii și de aceea noi le stăm la dispoziție, le oferim tot suportul nostru în această perioadă și ne pot contacta ori de câte ori simt nevoia să o facă", ne-a declarat specialistul.

Desigur, și vizitele la domiciliul persoanei sau familiei adoptatoare au fost suspendate în această perioadă, iar persoanele/familiile respective au fost anunțate telefonic despre această situație de către specialiștii DGASPC Constanța.

Referitor la etapa de evaluare socială și psihologică începută înainte de declararea stării de urgență pentru persoanele sau familiile care doresc să adopte, aceasta a fost finalizată prin alte metode care să nu implice contactul direct cu acestea (folosind mijloacele moderne de comunicare și dacă persoanele ori familiile respective sunt de acord).

Afrodita Preda a precizat că activitățile de potrivire practică între persoane/familiile adoptatoare și copii au fost suspendate, dar continuă, în schimb, cele de potrivire inițială, respectiv generarea listei cu adoptatorii/familiile adoptatoare atestate și parcurgerea etapelor ce decurg de aici.

XXX

Tot din cauza situației triste în care ne aflăm cu toții, au fost suspendate și programările privind consultarea profilelor copiilor greu adoptabili, dar continuă activitățile de monitorizare postadopție utilizând mijloacele moderne de comunicare ca alternative la contactul direct (109 copii sunt în monitorizare postadopție). 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3891 secunde