Adio, construcții ilegale! Amenzi uriașe pentru rechinii imobiliari

7056
10
Adio, construcții ilegale! Amenzi uriașe pentru rechinii imobiliari - fotofondautorizatiiconstructii-1483638516.jpg

Articole de la același autor

Anul începe cu vești proaste pentru rechinii imobiliari care, în graba de a ridica bloc după bloc, mai fentează legea, nu mai așteaptă eliberarea autorizării de construcție, "uită" proiectul inițial și mai fac două-trei etaje în plus, dar și pentru autoritățile care închid ochii și dau autorizații pe bandă rulantă. 


Începând cu 1 ianuarie 2017, condițiile de autorizare pentru construcții s-au înăsprit, iar amenzile au crescut de câteva ori. 
Direcția Poliția Locală din cadrul Primăriei Constanța, organ care poate verifica legalitatea construcțiilor din municipiul Constanța, anunță că la finele lui 2016, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 100/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, precum și a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții. 


"Documentul conține modificări survenite la autorizarea executării lucrărilor de construcții. Facem un apel către constănțenii care execută lucrări de construcție să respecte prevederile legislației în vigoare, precum și pe cele prevă-zute în cadrul autorizației de construire. Abaterile vor fi sancționate în conformitate cu noile modificări legislative, cu cuantumurile mărite", explică Valentina Chiriță, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Constanța. 


100.000 de lei dacă nu ai autorizație 


Conform noului document, procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții începe odată cu obținerea certificatului de urbanism și cuprinde mai multe etape. Dacă nu aveți răbdare să urmați toți pașii și începeți lucrările înainte de emiterea autorizației, riscați amenzi de până la 100.000 de lei. 


Ulterior, executarea lucrărilor de construcții se poate face numai pe baza proiectului tehnic de execuție, inclusiv a detaliilor de execuție, în conformitate cu specificul investiției. Dacă omiteți să afișați panoul de identificare a construcției, sunteți buni de plată, amenda maximă fiind 2.000 de lei. 


Autorizația este valabilă cel mult 24 de luni de la data emiterii, interval în care trebuie neapărat să începem lucrările. Obligatoriu, trebuie să anunțăm începerea lucrărilor la primărie și la Inspec-toratul de Stat în Construcții. Autorizațiile de construire sau de desființare, emise cu încălcarea prevederilor legale, pot fi anulate de către instanțele de contencios administrativ, potrivit legii. Anularea autorizațiilor de construire sau de desființare poate fi cerută, în condițiile legii, și de către prefect sau de către Inspectoratul de Stat în Construcții, în urma activității proprii de control, mai spune noul document. 


Împiedici controalele autorităților? 10.000 de lei amendă! 


De asemenea, agenții locali avertizează că a fost majorat cuantumul sancțiunii minime în cazul împiedicării ori sustragerii de la efectuarea controlului, prin interzicerea accesului organelor de control sau prin neprezentarea documentelor și a actelor solicitate, de la 3.000 la 5.000 de lei. Valoarea maximă rămâne 10.000 de lei. 


De asemenea, amenzile sunt uriașe și pentru neefectuarea recepției la terminarea lucrărilor. Aceasta se sancționează cu amendă de la 2.000 la 40.000 de lei, în raport cu clasa de importanță a construcției și cu valoarea investiției. 


În perioada următoare, polițiștii locali vor efectua controale în teren pentru a verifica dacă se respectă legislația în domeniu. Dacă doriți să faceți o sesizare în legătură cu un șantier ilegal sau cu nereguli în construcții, puteți suna la Dispeceratul Poliției Locale, la numărul de telefon 0241/484.205 sau puteți trimite o reclamație online. 


Comentează știrea

Arabu
6 ianuarie 2017
Ilegaleeee ???!!!

Cum adica, ilegale , cum au putut sa construiasca, fara sa aibe toate documentele legale, Andreuta, vezi matale ca ziarista , cum se dadeau autorizatiile si ce faceau cei din departamentul '' disciplina in constructii ' , din cadrul PRIMARIEI !!!!! Spaga , spaga , spaga , asta este legalitatea in primaria Constanta. Si ca sa iti dau un exemplu, vezi biserica Sf. Haralambie, de pe bd. Tomis,este amplasata pe conductele RADET si RAJA si nu are nici o autorizatie, nu mai vorbim de blocuri construite la 5 metri unul de altul, asa ca stai linistita cu bani se poate orice , mai ales in primaria din orasul Constanta

unu'
6 ianuarie 2017
constructii fara cap...

asa deci... str Avram Iancu 57: cum a dat aviz favorabil primaia, pt cinstructia unui imobil demisol+parter +4 etaje +mansarda ,imobil ce se construieste FARA autorizatie de constructie desi inca din septembrie directia din cadrul primariei a facut verificari la fata locului??? au deja dosar penal pt constructie FARA autorizatie, ii doare in basca , au mai ridicat 2 etaje !!! cine controleaza, cine stopeaza/ demoleaza construita ILEGAL, lipita de casa vecina si la cca 10 m de un bloc cu 4 etaje ??? poate doar jurnalistii sa faca lumina ...

COSTEL
6 ianuarie 2017
JT TOWER DE PE BRATIANU

Verificati nenorocirea de bloc de pe Bratianu a lui JEAN TUCAN. ESTE DEJA CRAPAT IN DOUA. LA SUBSOL ESTE PLIN DE APA CARE NU SE POATE SCURGE. NU A RESPECTAT PROIECTELE SI TOTUL ESTE FACUT DUPA MINTEA LUI! PUTE A PISALAU DE ITI MUTA NASUL DIN LOC, BATE VANTUL PRIN CASE, SUIERA TOTUL, SE DARAMA IN CINCI ANI! MARE TEAPA LE-A TRAS CELOR CE AU DAT BANII ACOLO! DESI NU ARE AVIZ CONTINUA SA DEA SPAGA SI SE PREGATESTE SA DESCHIDA LA PARTERUL BLOCULUI GRADINITA PENTRU LOGODNICA LUI! DESI NU ARE AUTORIZATIE!CUM AR PUTEA FI COPII IN SIGURANTA IN ASA CLADIRE! AR TREBUI SA AIBA BULINA ROSIE!

Cetatean
6 ianuarie 2017
European

"Frectie la picior de lemn" Amenda asta e inclusa in planul lor de afaceri, impreuna cu spagile pe care le dau la primarie si etc. Cand o sa demoleze constructiile ridicate abuziv, atunci vorbim de impunerea legii.

Nicu
23 februarie 2017
Amenzi doar ptr cine au chef ei

Vor avea de suferit oameni simpli ,cinstiti nu rechini aia mari! Ne-am saturat de coruptie si spaga!

Craciunescu -C. ION
2 august 2017
PETITIE

Presedintele UNPR Constanta Lipoveanu George,face abuz de functia pe care o indeplineste,se lauda cu oameni sus pusi,are curajul de agresivitate verbal,poate si la propriu. Am inregistrare vidio in care numitul isi arata fata adevarata ,cine e cu adevarat omul Lipoveanu George.

Craciunescu -C. ION
2 august 2017
PETITIE

Presedintele UNPR Constanta Lipoveanu George,face abuz de functia pe care o indeplineste,se lauda cu oameni sus pusi,are curajul de agresivitate verbal,poate si la propriu. Am inregistrare vidio in care numitul isi arata fata adevarata ,cine e cu adevarat omul Lipoveanu George. A construit fara probleme un gard din beton armat,fara plan de constructie,fara autorizatie,fara avize ,de la el putere a incalcat proprietatea in piceoare a vecinatati, a demolat si a construit fara probleme,nu face nimeni nimic ,e tare omul ,incalca Legile cand vrea,la ori ce ora,a fost amendat pentru injurii,agresivitate verbala, degeaba este la al doilea avertizment.

Manda ionel
21 noiembrie 2017
PETITIE

Vecinul meu Vladu Marin din cpmuna Tuzla soseaua-Constantei 118 ,a construit in prelungirea casei pe care a cumparato in 1984 de la Negoita Maria casa construita cu acordul meu pe linia de hotar ,un corp de casa cu parter ,etaj si pod inalt fara autorizatie de constructie fara proect fara nici un act legal si fara acordul meu,chiar calcand linia de hotar ,

Ica varga
21 noiembrie 2017
Sunt minciuni

Eu stiu in chisineu cris jud arad .se construieste ditamai cladirea si nu are autorizatie. E prieten cu primaria. Si se fura si curent la acel loc.e ok

Ica varga
21 noiembrie 2017
Nr contact pr sesizari

Nu trebuie sa facem reclamatie pt ca numai oamenii cu pile indraznesc sa fure curent si sa construiasca ilegal. Dat putem face sesizare iar cei ce se ocupa cu asa ceva sa mearga la fata locului sa vada ca nu sunt minciuni. Stiu sigur ca nu are autorizatie iar cldirea e si acoperita deja.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.1848 secunde