Accidente de muncă mortale, ținute în loc de Medicina Legală. "Avem dosare nerezolvate din 2015"

735
Accidente de muncă mortale, ținute în loc de Medicina Legală.

Articole de la același autor

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța a înregistrat, anul trecut, 300 de evenimente, din care 158 accidente soldate cu incapacitate temporară de muncă, 97 accidente ușoare, în afara muncii,  și 45 de accidente mortale, din care 30 mortale în afara muncii, un accident colectiv și 14 accidente mortale de muncă. 


Din păcate, multe dintre acestea nu au fost soluționate nici la acest moment. 


"În cazul multor dosare, sunt probleme legate de probele histopatologice, care sunt transmise la Institutul de Medicină Legală «Mina Minovici» și se trenează foarte mult rezultatul necropsiei. În această situație sunt toate accidentele petrecute din afara muncii", ne-a declarat inspectorul șef adjunct al ITM, Marian Becheanu. 
În 2016, a precizat acesta, cercetarea accidentelor care au avut loc în afara muncii a stagnat, ca urmare a faptului că nu au fost încheiate încă documentele legale necesare, obligatorii în dosarele de cercetare.


Chiar dacă pare greu de crezut, la ora actuală încă mai sunt dosare nerezolvate din 2015, de asemenea blocate. 


"Nu știu cum putem debloca această situație. Suntem convinși că au foarte mult de lucru la «Mina Minovici», iar unele probe sunt greoaie și sofisticate și mai ales în cazul unui accident care se produce din cauze naturale, trebuie să fie foarte bine delimitat felul decesului persoanei respective. Apoi, trebuie să se afle dacă moartea a fost violentă sau nu și dacă accidentul s-a produs în afara muncii sau în timpul programului", a mai spus inspectorul șef adjunct. 


Ultimele accidente din acest an s-au produs în cursul săptămânii trecute, ambele soldându-se cu pierderea temporară a capacității de muncă a lucrătorilor. 


Adrian Badea, în vârstă de 20 de ani, muncitor necalificat, a alunecat și a căzut în timpul deplasării spre cantină, lovindu-se la cap. Un alt accident a avut loc la o fabrică de pâine, unde Danielei Ardelianu, de profesie ambalator, i s-a făcut rău în timpul programului. 


Ambele accidente sunt în curs de cercetare de către comisii din cadrul societăților la care salariații își desfășoară activitatea. După finalizarea cercetării, dosarele vor fi înaintate pentru verificare și avizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă, ce va analiza dosarele și le va aviza. În cazul în care se constată că cercetările nu au fost efectuate corespunzător, vor fi dispuse măsuri pentru refacerea proceselor verbale de cercetare și/sau completare a dosarelor, după caz. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5094 secunde