Accident chimic, la Liceul "Lucian Blaga"! Exercițiu de protecție civilă

311
Accident chimic, la Liceul

Articole de la același autor

Mobilizare maximă timp de o oră astăzi, la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din Constanța. Primăria Municipiului Constanța, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dobrogea" al județului Constanța, va desfășura un exercițiu în cartierul Faleză Sud, cu tema Activitatea personalului didactic, personalului administrativ și elevilor Liceului "Lucian Blaga" în cazul producerii unei accident major în care sunt implicate substanțe periculoase.

Astfel, la ora 10.20 se va introduce, prin mijloacele de alarmare din zonă, semnalul "Alarma la dezastre" constând în cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele, pentru alarmarea populației în urma producerii unui accident chimic cu posibile efecte în afara amplasamentului operatorului economic sursă de risc. La terminarea exercițiului, va fi transmis semnalul "Încetarea alarmei", care constă într-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de două minute.

"Exercițiul are ca scop pregătirea cadrelor didactice, a personalului administrativ și a elevilor Liceului «Lucian Blaga» în vederea formării unui comportament adecvat în cazul producerii unui accident major în care sunt implicate substanțe periculoase. Pe timpul desfășurării exercițiului, în zona Liceului «Lucian Blaga», vor fi restricții de circulație. Informăm cetățenii din zonă că este doar un exercițiu, dar trebuie să respecte indicațiile reprezentanților instituțiilor și ale autorităților publice implicate", precizează reprezentanții Primăriei Constanța.

În urma unui accident chimic, se formează un nor toxic, care poate să acționeze timp de câteva minute sau ore, în funcție de situația meteorologică locală, pe direcția de deplasare a vântului.

Recomandări în cazul unui astfel de accident

În situația în care sunteți surprinși de norul toxic sau sunteți informați de existența unuia în zona în care vă aflați, părăsiți imediat zona afectată, mergând perpendicular pe direcția de deplasare a norului toxic (perpendicular pe direcția de deplasare a vântului), acoperindu-vă nasul și gura cu măști improvizate, cum ar fi batiste umede, prosoape etc. și îndreptați-vă spre clădirea cea mai apropiată în care vă puteți adăposti.

Dacă sunteți surprinși în locuință, la birou sau în alte clădiri, etanșați toate ușile și ferestrele și rămâneți într-o cameră cu câte mai puține uși și ferestre. Etanșarea se realizează folosind materiale de tipul benzilor adezive, purfix, bureți etc.

Opriți toate ventilatoarele și instalațiile de aer condiționat; etanșați deschiderile de ventilare cu folie de plastic și bandă adezivă. Anunțați-vă vecinii și prietenii despre pericolul chimic prin telefon. Porniți radiourile și televizoarele și fiți atenți la anunțurile care se fac. Pregătiți-vă pentru evacuare pentru situația când se dispune această măsură de protecție Nu părăsiți locul de adăpostire până nu se anunță că acest lucru este posibil. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8926 secunde