Accident chimic la Constanța! Exercițiu în caz de dezastru la Școala nr. 16

300
Accident chimic la Constanța! Exercițiu în caz de dezastru la Școala nr. 16 - fotofondaccidentchimic1-1571771600.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii au ocazia de a participa, astăzi, la un exercițiu inedit, în caz de accident chimic. 


Serviciul Protecție Civilă, Securitate, Sănătate în Muncă și Situații de Urgență din cadrul Primăriei Constanța, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dobrogea" al județului Constanța și reprezentanții Oil Terminal SA, organizează, între orele 10 și 11, la Școala Gimnazială nr. 16 "Marin Ionescu Dobrogianu", un exercițiu în cazul producerii unei accident major în care sunt implicate substanțe periculoase. 


La ora 10.20, se va introduce, prin mijloacele de alarmare din zonă, semnalul "Alarmă la dezastre", constând în cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele, pentru alarmarea populației în urma producerii unui accident chimic cu posibile efecte în afara amplasamentului operatorului economic sursă de risc. La terminarea exercițiului, va fi transmis semnalul "Încetarea alarmei", care constă într-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de două minute. 


"Exercițiul are ca scop pregătirea cadrelor didactice, personalului administrativ și elevilor Școlii Gimnaziale nr. 16, în vederea formării unui comportament adecvat în cazul producerii unui accident major în care sunt implicate substanțe periculoase", explică reprezentanții Primăriei Constanța. 


Pe timpul desfășurării exercițiului, în zona Școlii Gimnaziale nr. 16, vor fi restricții de circulație. 


Cum trebuie să ne comportăm 
În urma unui accident chimic, se formează un nor toxic, care poate să acționeze timp de câteva minute sau ore, în funcție de situația meteorologică locală, pe direcția de deplasare a vântului. 


Tocmai de aceea este bine să participați la exercițiile de protecție civilă, și să aveți permanent în casă rezerve de medicamente de urgență și primă necesitate și o rezervă permanentă de apă și alimente. Nu strică să aveți la voi un radioreceptor cu baterii, precum și măști contra gazelor, aparate de respirație sau chiar costume de protecție. 


În cazul producerii unui dezastru, urmați întocmai anunțurile făcute de autoritățile competente, luați lucrurile lăsate afară, precum jucării, rufe etc. și animalele de companie în casă. Anunțați-vă vecinii și prietenii despre pericolul chimic, de preferință prin telefon, și adăpostiți-vă în locul stabilit și etanșați toate intrările și ieșirile pentru a evita pătrunderea agentului toxic. 
Dacă adăpostirea se face în propria casă sau apartament, etanșați toate ușile și ferestrele și rămâneți într-o cameră cu cât mai puține uși și ferestre. Mergeți într-o încăpere situată cât mai sus pe fața opusă pericolului. Închideți toate instalațiile cu pericol, precum gaze, apă, curent electric, opriți toate ventilatoarele și instalațiile de aer condiționat și etanșați deschiderile de ventilare cu folie de plastic și bandă adezivă.


Țineți la îndemână mijloacele de protecție respiratorie și folosiți-le dacă este cazul. Asigurați-vă că aveți acces la rezerva de apă și alimente și că nu sunt afectate de accidentul chimic. Porniți radiourile și televizoarele și fiți atenți la anunțurile care se fac. Nu părăsiți locul de adăpostire până nu se anunță că acest lucru este posibil. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3034 secunde