A început marea curățenie pe Lacul Tăbăcărie. Vor să repare și malurile!

540

Articole de la același autor

Chiar dacă zilele acestea nu prea ieșim din casă, cu toții știm cum arată Lacul Tăbăcărie și malurile acestuia. Gunoaie care lucesc în bătaia soarelui, în apă, trotuare surpate, rupte și impracticabile, acesta este peisajul din jurul lacului, din cel mai mare parc al municipiului Constanța.

Conducerea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral a demarat o amplă acțiune de curățare a Lacului Tăbăcărie, dar vrea ca, împreună cu autoritățile locale, să găsească o soluție pentru a reface și malurile acestuia. Este vorba despre peretele de beton vertical care înconjoară Lacul Tăbăcărie și care, în mai multe zone, se află pe terenuri fie în proprietatea Primăriei Constanța, fie a Consiliului Județean Constanța.

Acțiunea de ecologizare a fost demarată la începutul acestei săptămâni, în perimetrul RAJA - Pavilion Expozițional și în zona stației de epurare. Ieri, echipele ABADL au ajuns în dreptul Școlii de Scafandri - City Mall, unde probabil vor rămâne mai multe zile, fiind unul dintre punctele cu cantități mari de deșeuri.

Igienizarea luciului de apă se face cu ajutorul unei bărci din dotare, o autoutilitară, o basculantă, un buldo-excavator și o echipă formată din nouă muncitori, care desfășoară activități de colectare și evacuare a deșeurilor ajunse în apă în diverse puncte ale lacului, iar în funcție de necesitate, vor putea fi folosite și alte utilaje.

"Deșeurile menajere care ajung pe suprafața de apă sunt generate, din păcate, de localnici și turiști. În sezonul estival, parcul Tăbăcărie este tranzitat zilnic de mii de persoane. Pentru a menține o stare bună a apei, ABADL va acționa periodic în toamna acestui an, cu un program bine stabilit, pentru ecologizarea lacului", a subliniat directorul general al instituției, Bogdan Bola.

Anul trecut, ABADL a purtat corespondențe scrise cu Primăria Constanța și cu Poliția Locală Constanța și a solicitat montarea în zonele cele mai frecventate de turiști a mai multor coșuri de gunoi, dar și de panouri prin care să se aducă la cunoștința cetățenilor necesitatea respectării normelor de conduită civică. Așa se face că, vara trecută, în unele locații au apărut aceste panouri de informare.



Întâlnire cu autoritățile locale


În plus, conducerea ABADL, în calitate de administrator al Lacului Tăbăcărie, invită Primăria Constanța și Consiliul Județean Constanța, care au calitate de posesori ai unor terenuri riverane lacului, la o analiză pe tema reabilitării construcției de tip cheu, adică a peretelui de beton vertical care înconjoară lacul.

"În beneficiul constănțenilor, dar și al turiștilor, care se bucură de complexul lac - parc Tăbăcărie, am invitat cele două entități să confruntăm documentele, datele, planșele foto, ortofotoplanuri etc., de care dispun instituțiile noastre, pentru a stabili împreună cum vom proceda în continuare privind proprietatea și administrarea cheului, în scopul reabilitării și reparării acestei construcții.

Construcția, care are rolul de amenajare de mal și nu de construcție hidrotehnică pentru apărare împotriva inundațiilor, prezintă puncte de alunecare și de prăbușire și se dorește repararea acesteia pentru că sunt zone în care peretele de beton vertical pune în pericol siguranța constănțenilor și a turiștilor care se plimbă pe malul lacului. Dacă malurile ar fi consolidate și amenajate corespunzător, ar putea atrage un număr mult mai mare de turiști și localnici", a precizat Bogdan Bola.

Întâlnirea ar urma să aibă loc pe 23 aprilie, în sala de ședințe a ABADL, unde se întrunesc condițiile de distanțare conform legii și vor fi puse la dispoziția celor prezenți măști de protecție, mănuși și materiale de dezinfectare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3947 secunde