A crescut prețul gigacaloriei. "Vreau să îi calmez pe constănțeni!"

748
A crescut prețul gigacaloriei.

Articole de la același autor

Constănțenii racordați la sistemul centralizat de încălzire vor plăti 250 de lei pentru o gigacalorie, până la finele sezonului rece, așa cum a fost stabilit la începutul iernii. Deși prețul gigacaloriei a crescut de la 1 ianuarie 2020, diferența de preț este acoperită din subvenția de la autoritățile locale. 


Consiliul Local Constanța a aprobat, în cursul zilei de ieri, majorarea prețului gigacaloriei. Măsura a fost impusă de noile reglementări ale ANRE, care modifică prețul la energie termică, pompaj și transport. Astfel, prețul local practicat de RADET Constanța, începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru energia termică destinată consumului populației este de 462,28 lei MWh, respectiv 537,63 lei/Gcal, inclusiv TVA. 


"Vreau să calmez populația: 250 de lei rămâne prețul gigacaloriei, indiferent cât de mare este efortul. Echipa de la RADET, din momentul în care am preluat magistralele, lucrează zi și noapte pentru reducerea pierderilor. Ne-a ajutat bunul Dumnezeu și avem o vreme bună, astfel că, cu cele 41 de avarii pe care le-am rezolvat, am reușit să reducem pierderile, de la 390 de metri cubi pe oră, la mai puțin de 270 de metri cubi pe oră, în mai puțin de o lună. Vom munci în continuare zi de zi să mai reducem pierderile", a anunțat primarul Decebal Făgădău. 


Potrivit acestuia, subvenția de 58 de milioane de lei, stabilită pentru tot sezonul rece, va acoperi inclusiv această majorare de preț. 


"Nu am aruncat tariful în sarcina constănțenilor pentru că noi aveam deja o alocare bugetară pentru subvenția la încălzire. La începutul sezonului rece 2019 - 2020, am făcut o estimare, doar că, fiind vremea mai caldă, alocarea bugetară a fost suficientă astfel încât, fără să punem bani în plus avem de unde susține. Consumul este mai scăzut și am făcut mai multe economii, deci noi ne-am încadrat în alocarea bugetară", a explicat edilul constănțean. 


Constanța merge pe modelul din Oradea 
În paralel, autoritățile locale pregătesc strategia pentru reactivarea și susținerea sistemului centralizat de încălzire. Decebal Făgădău a mărturisit că se va inspira din modelul implementat în municipiul Oradea. 


"Primarul Ilie Gavril Bolojan ne-a pus la dispoziție toți pașii și toate etapele din proiect prin care un sistem identic cu al Constanței astăzi este singurul sistem public de încălzire de succes din România. Restul au componente private. Este singurul model de succes în care s-a reușit  însănătoșirea unui sistem public bolnav", a subliniat primarul Constanței.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.388 secunde