VINE CANICULA! SFATURI DE LA MEDIC, PENTRU A TRECE CU BINE PESTE TEMPERATURILE RIDICATE

538
VINE CANICULA! SFATURI DE LA MEDIC, PENTRU A TRECE CU BINE PESTE TEMPERATURILE RIDICATE - canicula46504600-1529479830.jpg

Articole recomandate

Așa cum ne-a obișnuit, medicul Tudor Ciuhodaru postează periodic sfaturi de sănătate, de care ar trebui să ținem cont dacă vrem să fim feriți de boli și pericole. Astăzi, despre caniculă:


"Urmează temperaturi de peste 35 de grade. 4 lucruri ce vă pot salva viața pe caniculă. !!!Într-o singură zi am tratat deja10 accidente vasculare cerebrale după expunereea la temperaturile crescute.

Dacă apar manifestărilor legate de expunerea la caldură (crampe de căldură, insolație, epuizarea termică) trebuie:

1. Repaus într-un spațiu umbrit și răcoros.

2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.

3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat si ventilat);

4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.

Dacă manifestarile nu dispar rapid sau se agravează:

1. Sunați la 112.

2. Îndreptați-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgențelor.

Temperaturile crescute chiar și pe durata nopții duc la apariția epuizării termice:

1. Nedecelată și netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clinie severe ce pot merge până la șoc termic și deces.

2. Apare prin depășirea posibilităților de adaptare a organismului la temperaturi ce se mențin crescute pe durata a mai multe zile.

3. Se manifestă prin instalarea de semne neuropsihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolență, cefalee, amețeli, însoțite de cele tegumentare precum transpirații excesive, horpilații (piele de ,,gaină) și cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) și tahicardie.

4. Cei mai afectați de epuizarea termică sunt copii și vărstnicii, pacienții cu patologie cardiovasculară și obezii precum și cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiționat.

5. Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci ( ! Nu alcool ), dușuri reci sau utilizare de prosoape umede și ventilație (! Nu aplicați alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiționat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.

6. Pentru a nu ajunge în astfel de situații nu țineți geamurile deschise când este foarte cald și nu gătiți la orele amiezii. Aerisiți la primele ore ale diminteții, utilizând curenți de aer, evitați utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură și împiedicați acțiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveți aer condiționat petreceți câteva ore zilnic în spațiile publice răcoroase." , a scris medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4635 secunde