Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Sănătate

Unde se fac testări gratuite pentru HIV, hepatită B și C

Ştire online publicată Vineri, 08 Noiembrie 2019
de Mirabela ȘERBĂNESCU

Sunteți puțin îngrijorați? Vă temeți că ați putea avea HIV, hepatită B sau hepatita C? Dacă aveți astfel de suspiciuni, trebuie să știți că vă puteți testa doar pentru o infecție sau puteți beneficia de pachetul „Combo”, care include testarea pentru cele trei infecții. Testările se fac la sediul Fundației „Baylor Marea Neagră” din Constanța. 

Specialiștii de aici spun că, dacă doriți să vă faceți gratuit analizele de HIV și hepatitele B și C, vă puteți programa și online, folosind un formular, care este afișat pe site-ul lor. 

„Când folosiți sistemul electronic de programare de pe site sau vă programați telefonic, țineți cont de faptul că programările se fac doar în limita locurilor disponibile, maximum 67 pe săptămână. Programul «Baylor» de testare este singurul gratuit din Dobrogea și din acest motiv este foarte solicitat. Toate cheltuielile necesare desfășurării acestui program gratuit de testare sunt acoperite 100% din fonduri private”, au precizat specialiștii „Baylor”. 

Ei sfătuiesc populația să nu se panicheze, întrucât testarea pentru hepatite nu este o urgență și așteptarea unei programări câteva săptămâni nu vă afectează. 

Prima infecție, HIV, este de fapt denumirea prescurtată a virusului imunodeficienței umane, care determină, în timp, boala numită SIDA. HIV se transmite prin intermediul sângelui contaminat, de la persoana infectată la cea sănătoasă. Afecțiunea se poate transmite și în urma unei intervenții chirurgicale, stomatologice, dar și într-un salon de manichiură- pedichiură, unde v-ați tăiat întâmplător la tatuaj, dar mai ales prin contactul sexual neprotejat. În unele situații, dar mai rar, se poate întâmpla ca HIV să se transmită de la mama infectată la făt. 

Hepatitele B și C, în schimb, apar ca urmare a infectării cu virusurile hepatitice, complet diferite unul față de altul. Cum se transmit acestea?

Căile de transmitere pentru hepatitele B și C sunt, în principiu, aceleași: prin sânge, prin intermediul drogurilor injectabile, pe cale sexuală. 

PUBLICITATE
Alte ştiri din sectiunea Sănătate
Copilul dumneavoastră nu aude bine? Mergeți de urgență la testare
Pregătește-te de gripă și răceală, pentru a nu fi luat prin surprindere!
Cum să gestionăm corect reacțiile adverse ale medicamentelor
 Ața dentară înlătură toate resturile alimentare
O boală parșivă! Cum prevenim sau cum ținem în frâu diabetul
La ora actuală, în județul Constanța, la fel ca în întreaga țară, există mii de persoane care fumează. Chiar dacă mulți oameni au înlocuit tigările clasice cu nicotina lichidă sau ...
Te paște o răceală? Află care e legătura între mucus și starea de sănătate
Atenție: expunerea la materialele plastice duce la obezitate în copilărie
Boala carotidiană este provocată, în special, de accidentele vasculare
Scăderea în greutate poate indica probleme digestive, precum colita ulcerativă
Voi cum dormiți? Cu gura închisă sau cu gura deschisă? Specialiștii au demonstrat, în urma unui studiu recent că pacienții obligați să doarmă cu gura deschisă au un ph cu o ...
Turmericul, ingredientul minune împotriva rezistenței bacteriilor la antibiotice
Psoriazisul nu este o boală contagioasă, dar impune mari restricții alimentare
Sindromul ovarelor polichistice atacă un sfert din femeile de vârstă reproductivă
Sistemul muscular are și rol de protecție emoțională
miercuri, 13 noiembrie Cojile de nucă vă redau sănătatea
Cojile de nucă vă redau sănătatea
De ce chelim. Care sunt cauzele ce duc la apariția alopeciei
De câte ori nu vi s-a întâmplat să aveți crampe la nivelul picioarelor, iar acestea nu au fost deloc plăcute, chiar dacă nu durează decât câteva secunde. Specialiștii ...
Laserul, recomandat pentru albirea dinților
Ce probleme semnalează examenul de urină
Social Politică Eveniment
Sport Cultură-Educație Actual
Economie Fun Arhiva