Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Sănătate

Un medicament inovator contra cancerului a fost testat cu succes pentru prima dată pe pacienți

Ştire online publicată Marţi, 11 Iunie 2019

Un medicament inovator contra cancerului, care are o dublă acțiune - alimentează capacitatea antitumorală a sistemului imunitar și inhibă capacitatea de a genera metastaze - a fost testat cu succes pentru prima dată pe pacienți.

MSC-1, dezvoltat de Institutul de Oncologie din Vall d’Hebron (VHIO, Bacelona), blochează proteina LIF. Aceasta favorizează avansarea a circa 80% din cancerele de pancreas, 60% a glioblastoamelor (tumoarea cerebrală cea mai comună), 35% a cancerelor ovariene, 15% a cancerelor pulmonare și în procente mai mici alte tipuri, potrivit News.ro.

„Acestea sunt cazurile care sperăm să beneficieze de o terapie contra proteinei LIF”, a declarat Joan Seoane, cercetător și șeful echipei VHIO, care a subliniat că „tipurile de cancer în care LIF este activă sunt de multe ori agresive și au pronostic negativ”, citează La Vanguardia.

Proiectul a fost demarat în 2009, când Seoane a descoperit că LIF favorizează regenerarea celulelor-mamă tumorale. Acestea au rol cheie în reapariția tumorilor după un tratament.

Blocarea LIF poate fi o strategie eficientă împotriva unor cancere, iar cercetătoarea a solicitat două patentări pentru a dezvolta medicamente.

Împreună cu Judit Anido, biolog și antreprenor, Seoane a pus bazele companiei Mosaic Biomedicals. Au dezvoltat un anticorp pentru blocarea proteinei LIF și au colaborat cu spitalele Memorial Sloan Kettering din New York și Princess Margaret din Toronto pentru a face un studiu clinic pe pacienți la care aceasta este activată.

În paralel, Seoane continuă să investigheze cum afectează LIF evoluția tumorilor. Într-un studiu publicat marți în revista Nature Communications, arată că atunci când LIF este activată sistemul imunitar renunță să atace celulele tumorale.

„Este ceva ce ne-a surprins, este chiar extraordinar”, a mai spus ea. 

Motivul existenței LIF în organismul uman este de a favoriza dezvoltarea embrionară, iar embrionul folosește aceeași proteină pentru regenerarea celulelor-mamă, dar și de a se separa de sistemul imunitar al mamei când ajunge în uter. Cancerul profită de ambele capacități.

La primul studiu clinic pentru MSC-1 au participat 41 de pacienți care suferă de cancer la pancreas, ovare și plămâni din spitalele Vall d’Hebron, Princess Margaret și Memorial Sloan Kettering.

Potrivit rezultatelor prezentate în aprilie la un congres din Atlanta, medicamentul care inhibă proteina LIF nu a dat efecte secundare, nici în cazul unor doze mari.

Deși este neobișnuit ca un medicament să nu aibă efecte secundare, în acest caz este normal, spun cercetătorii, pentru că LIF nu pare să aibă altă funcție după etapa embrionară.

În experimentele efectuate pe cobai, cărora le-a fost eliminată complet proteina LIF, nu au fost observate efecte secundare în afara infertilității.

Primul studiu clinic, așa cum este obișnuit, nu are menirea de a evalua eficiența medicamentului, ci doar siguranța lui. Pentru a-i cunoaște eficiența, este programat anul acesta un al doilea studiu, pe 150 de pacienți.

Urmează să fie stabilit și în care fază a bolii este benefică începerea tratamentului cu acest nou medicament.

Pentru că nu are efecte secundare, este posibil ca el să fie folosit împreună cu chimioterapie sau imunoterapie, pentru a-i spori randamentul. Un tratament combinat, însă, ar putea reduce probabilitatea ca un cancer să devină rezistent la medicamente, cum este cazul tratamentelor împotriva HIV. 

Echipa de la VHIO a realizat și un test de detectare a LIF pentru a identifica pacienții care ar putea beneficia de tratamentul cu MSC-1.

La întregul proiect au lucrat chirurgi, oncologi, patologi, farmaciști, specialiști din Spania și alte țări, a mai spus Seoane. 

PUBLICITATE
Alte ştiri din sectiunea Sănătate
Nu vă doriți să rămâneți însărcinată? Folosiți steriletul!
Necesitățile nutriționale ale proaspetelor mămici. Ce să mâncăm?
Muzica ascultată tare vă poate afecta urechile
Antrenamentele de forță ajută persoanele cu diabet zaharat
Polimialgia reumatică afectează mai mult vârstnicii
Dormi în preajma luminii artificiale? Este posibil să iei în greutate fără să știi
Este mâncarea proastă cauza creșterii numărului de alergii alimentare?
Două ore pe săptămână în sânul naturii sunt de ajuns pentru sănătatea ta
Ministerul Sănătății a elaborat două proiecte de acte normative care prevăd noi reglementări referitoare la îngrijirile medicale necesare pentru pacienții cu ...
Un număr de 1.790 de persoane au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” ...
Tusea convulsivă trebuie tratată cu mare responsabilitate
Unele alimente ar fi bine să fie evitate sau consumate în cantități reduse, nutriționiștii recomandând porții mai mici când vine vorba de produse din anumite ...
Magneziul este un mineral esențial pentru sănătate, deoarece reglează sistemul nervos, ajută la relaxare și facilitează contracțiile musculare, dar și alte 300 ...
Întregul sistem imunitar al unei persoane poate fi restartat printr-o perioadă de post de trei zile, conform unui studiu citat de The Telegraph. Din punct de vedere medical ...
Sarcina extrauterină, o sarcină ce pune viața pacientei în pericol
Când se impune montarea aparatului dentar la copii
Scăpați de părul de pe față cu un amestec natural
Sfaturi pentru prevenirea răspândirii rujeolei
Conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgență"Sfantul Apostol Andrei" Constanța este alături de directorul medical, dr. Bogdan Obadă, în aceste momente cumplite pricinuite ...
Sfatul specialiștilor „Euromaterna”. Atenție la aceste afecțiuni în sarcină!
Social Politică Sănătate
Eveniment Sport Cultură-Educație
Economie Actual Monden
Fun Auto Tehnologie
Arhiva