Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Sănătate

Un medicament inovator contra cancerului a fost testat cu succes pentru prima dată pe pacienți

Ştire online publicată Marţi, 11 Iunie 2019

Un medicament inovator contra cancerului, care are o dublă acțiune - alimentează capacitatea antitumorală a sistemului imunitar și inhibă capacitatea de a genera metastaze - a fost testat cu succes pentru prima dată pe pacienți.

MSC-1, dezvoltat de Institutul de Oncologie din Vall d’Hebron (VHIO, Bacelona), blochează proteina LIF. Aceasta favorizează avansarea a circa 80% din cancerele de pancreas, 60% a glioblastoamelor (tumoarea cerebrală cea mai comună), 35% a cancerelor ovariene, 15% a cancerelor pulmonare și în procente mai mici alte tipuri, potrivit News.ro.

„Acestea sunt cazurile care sperăm să beneficieze de o terapie contra proteinei LIF”, a declarat Joan Seoane, cercetător și șeful echipei VHIO, care a subliniat că „tipurile de cancer în care LIF este activă sunt de multe ori agresive și au pronostic negativ”, citează La Vanguardia.

Proiectul a fost demarat în 2009, când Seoane a descoperit că LIF favorizează regenerarea celulelor-mamă tumorale. Acestea au rol cheie în reapariția tumorilor după un tratament.

Blocarea LIF poate fi o strategie eficientă împotriva unor cancere, iar cercetătoarea a solicitat două patentări pentru a dezvolta medicamente.

Împreună cu Judit Anido, biolog și antreprenor, Seoane a pus bazele companiei Mosaic Biomedicals. Au dezvoltat un anticorp pentru blocarea proteinei LIF și au colaborat cu spitalele Memorial Sloan Kettering din New York și Princess Margaret din Toronto pentru a face un studiu clinic pe pacienți la care aceasta este activată.

În paralel, Seoane continuă să investigheze cum afectează LIF evoluția tumorilor. Într-un studiu publicat marți în revista Nature Communications, arată că atunci când LIF este activată sistemul imunitar renunță să atace celulele tumorale.

„Este ceva ce ne-a surprins, este chiar extraordinar”, a mai spus ea. 

Motivul existenței LIF în organismul uman este de a favoriza dezvoltarea embrionară, iar embrionul folosește aceeași proteină pentru regenerarea celulelor-mamă, dar și de a se separa de sistemul imunitar al mamei când ajunge în uter. Cancerul profită de ambele capacități.

La primul studiu clinic pentru MSC-1 au participat 41 de pacienți care suferă de cancer la pancreas, ovare și plămâni din spitalele Vall d’Hebron, Princess Margaret și Memorial Sloan Kettering.

Potrivit rezultatelor prezentate în aprilie la un congres din Atlanta, medicamentul care inhibă proteina LIF nu a dat efecte secundare, nici în cazul unor doze mari.

Deși este neobișnuit ca un medicament să nu aibă efecte secundare, în acest caz este normal, spun cercetătorii, pentru că LIF nu pare să aibă altă funcție după etapa embrionară.

În experimentele efectuate pe cobai, cărora le-a fost eliminată complet proteina LIF, nu au fost observate efecte secundare în afara infertilității.

Primul studiu clinic, așa cum este obișnuit, nu are menirea de a evalua eficiența medicamentului, ci doar siguranța lui. Pentru a-i cunoaște eficiența, este programat anul acesta un al doilea studiu, pe 150 de pacienți.

Urmează să fie stabilit și în care fază a bolii este benefică începerea tratamentului cu acest nou medicament.

Pentru că nu are efecte secundare, este posibil ca el să fie folosit împreună cu chimioterapie sau imunoterapie, pentru a-i spori randamentul. Un tratament combinat, însă, ar putea reduce probabilitatea ca un cancer să devină rezistent la medicamente, cum este cazul tratamentelor împotriva HIV. 

Echipa de la VHIO a realizat și un test de detectare a LIF pentru a identifica pacienții care ar putea beneficia de tratamentul cu MSC-1.

La întregul proiect au lucrat chirurgi, oncologi, patologi, farmaciști, specialiști din Spania și alte țări, a mai spus Seoane. 

PUBLICITATE
Alte ştiri din sectiunea Sănătate
Ce se întâmplă cu articulațiile atunci când facem sport
Trei cazuri de infectare cu virusul West Nile au fost confirmate în Constanța, în a doua săptămână a lunii septembrie, conform celui mai recent raport al Centrului ...
Începutul unui nou an școlar înseamnă o nouă perioadă de probleme pentru micuții elevi. Soarele, căldura, ionii negativi de la mare sau de la munte, faptul că sunt mult ...
Peste 800 de persoane au fost testate, vara aceasta, pentru a depista dacă suferă de boala celiacă, un inamic ascuns, dar care poate fi periculos. Nouă persoane au aflat astfel că ...
De vorbă cu specialistul. Pericolul hipertensiunii arteriale în sarcină
Ombilicoplastia, una dintre cele mai populare intervenții estetice
Rolul colagenului și cum să prevenim scăderea acestuia în corp
Durerea toracică, semn al bolilor de plămâni
Alarmant: din ce în ce mai mulți copii cu boală inflamatorie intestinală!
Boala care face ravagii în rândul fumătorilor
Uleiul de măsline, benefic pentru sănătate și frumusețe
Ministerul Sănătății a demarat, ieri, o campanie de informare cu tema „Îngrijirile medicale în condiții de siguranță”. Campania a fost lansată cu ...
După perioada de vacanță, foarte mulți copii, studenți și chiar adulți au dificultăți în a se readapta la programul încărcat de studiu și muncă ...
De vorbă cu specialistul. Ce boli ale pielii ne pândesc toamna
Înțepăturile în piept pot apărea și din cauza stresului
Copilul are febră? Nu recurgeți la automedicație!
Știm cu toții că vitamina C este extrem de valoroasă pentru organismul uman, mai ales că, spun specialiștii, fără aceasta, nu am mai putea să percepem deosebirile dintre culori ...
Reprezentanții Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) afirmă că Ministerul Sănătății intenționează să interzică, cel puțin, pentru o vreme ...
Autoritățile din insula greacă Zakynthos au evacuat aproximativ 300 de localnici și turiști din două sate din cauza unui incendiu puternic de vegetație ...
Sfatul medicului oftalmolog. Controlați-vă ochii, nu așteptați ca boala să se complice!
Social Politică Eveniment
Sport Cultură-Educație Economie
Actual Fun Arhiva