Tumorile cutanate, alunițele, petele roșiatice și alte afecțiuni pot fi operate cu laser, la Clinica Diantus Estet

82
Tumorile cutanate, alunițele, petele roșiatice și alte afecțiuni pot fi operate cu laser, la Clinica Diantus Estet - echipadiantusestet-1481457932.jpg

Articole de la același autor

Persoanele care suferă de tumori cutanate, care au alunițe pe corp de care vor pur și simplu să scape de hemangiom, pot fi tratate la Clinica Diantus Estet, prima clinică de Chirurgie Estetică și Remodelare Corporală din Constanța, situată pe bulevardul Mamaia nr. 218.

Tumorile cutanate sunt niște formațiuni aflate pe piele, care au apărut la naștere sau au fost dobândite în cursul vieții. Cele dobândite sunt în majoritatea cazurilor benigne (necanceroase), însă nu trebuie ignorate, fiind importantă automonitorizarea lor, trebuie evitată expunerea lor prelungită la soare și utilizată cremă cu factor mare de protecție UV. Avantajele tratamentului cu laser al tumorilor benigne sunt: traumă minoră, nedureroasă, fără sângerare, laserul având și rol de coagulare, fără inflamație adiacentă, fără risc de apariție a cicatricii post intervenție și desigur, o recuperare rapidă.

Tratamentul laser al dermatofibromului este o altă intervenție care se poate realiza la această clinică. Dermatofibromul este o formațiune tumorală benignă, deci cu evoluție locală, care ridică mari probleme în momentul diagnosticării, datorită ase-mănării cu o multitudine de formațiuni tumorale tegumentare a căror evoluție este marcată de complicații locale și la distanță. Riscul de apariție a dermatofibromului este crescut la pacienții cu traumatisme repetate ale extremităților. Desigur, nu trebuie neglijată componenta genetică în apariția acestor tumorete. În aceste situații, tratamentul laser este o procedură nonchirurgicală, minim invazivă, care necesită doar anestezie locală.

Și alunițele pot fi operate prin tehnologia laser

Nevii pigmentari sau alunițele sunt formațiuni circumscrise prezente la naștere sau cu o apariție spontană, la un timp după naștere și apar din cauza acumulării anormale de celule melanocitare la nivelul tegumentelor. Aici, tehnologia laser are ca țintă melanina acumulată în cantități crescute în leziunile pigmentare. Astfel, melanina este distrusă de energia termică generată de impulsul laser, gradul de distrucție fiind în concordanță cu cantitatea de melanină, densitatea și adâncimea la care se găsește. Când nevii nu au o dezvoltare normală, pot deveni atipici și eventual cu componentă malignă.

Criteriile clinice de apreciere a atipiei nevilor sunt reprezentate de regulă de ABCD-asimetria (Asimetry), neregularitatea marginilor (Border), culoarea (Colour), dimensiunea (Diameter) peste 6 mm. De-a lungul timpului, s-a observat un risc de două ori mai mare de melanom malign la persoanele cu un număr crescut de nevi pigmentari dobândiți. În prezent, mai mult de 50% din melanoamele cutanate apar de novo, fără o asociere cu nev preexistent. În acest fel, orice leziune pigmentară nouă, ce apare la un pacient, cu precădere la vârstă medie sau înaintată trebuie examinată conform caracteristicilor ABCD și se recomandă supravegherea clinică a nevilor atipici la 3-6 luni prin dermatoscopie sau fotografiere. Trebuie menționat că tehnologia laser are ca țintă melanina acumulată în cantități crescute în leziunile pigmentare. Ca urmare, melanina este distrusă de energia termică generată de impulsul laser sau IPL, gradul de distrucție fiind în concordanță cu cantitatea de melanină, densitatea și adâncimea la care se găsește.

Tratamentul laser al hemangiomului

Hemangiomul este o tumoră benignă prezentă la naștere sau care apare în primele zile după naștere, sub forma unei pete roșiatice sau umflături cauzate de modificarea vaselor de sânge din zona respectivă. Hemagioamele situate în zone expuse loviturilor, frecărilor sunt în pericol de rănire și infectare. Desigur, nu toate hemangioamele sunt evidente, unele sunt profunde sau chiar la nivelul unor organe interne. În cazul acestora, laserterapia este utilizată pentru îndepărtarea hemangiomului, oprirea creșterii acestuia sau tratarea leziunilor formațiunii tumorale.

Rezolvarea laser a hemangiomului de buză sau intrabucal este o metodă facilă, sigură și cu rezultate excelente, reușind să aplatizeze tumora prin închiderea țintită a vaselor de sânge prin efect fototermic. De cele mai multe ori este suficientă o singură ședință laser, realizată cu anestezie locală, urmată de formarea pe locul hemangiomului a unei mici cruste ce se elimină în câteva zile.

În ceea ce privește protocolul de tratament, acesta impune respectarea unor reguli. Astfel, indicația de tratament laser se va da în urma unei dermatoscopii ce va descrie o leziune benignă. Trebuie precizat că tumorile chistice nu se tratează cu laser și nu se efectuează tratamente laser în perioadele calde, mai ales pe zonele expuse la soare. 

Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3919 secunde