Tratament inovator ce previne pierderea vederii, în Clinica "Microchirurgia ochiului"

82
Tratament inovator ce previne pierderea vederii, în Clinica

Articole de la același autor

Edemul macular reprezintă o umflare a zonei centrale a retinei, responsabilă cu vederea centrală. Macula se află în fața pupilei, un pic mai sus de joncțiunea ochiului cu nervul optic. Boala maculară poate reduce în mod semnificativ vederea.


Edemul macular nu este o boală inde-pendentă, ci o manifestare a unor boli de ochi sau stări, cum ar fi retinopatia dia-betică (afectarea vasculară a retinei în diabetul zaharat), a unor leziuni oculare sau un efecte al unor intervenții chirurgi-cale, al uveitei (inflamația coroidei), precum și al ocluziei venelor retiniene.


"Factorii care contribuie la formarea edemului macular sunt: vârsta de peste 40-50 de ani, diabetul zaharat, hiper-lipidemie (nivel ridicat de lipide-grăsimi în colesterolul din sânge), obezitatea, lipsa de activitate fizică (scăderea activității motorii), creșterea presiunii intraoculare, bolile inflamatorii, creșterea vâscozității sângelui, tromboflebita congenitală. Cheagul format rupe fluxul sanguin prin vas. Fluxul de sânge din capilare și vene nu are loc, iar sângele intră în retină, astfel încât începe să se îngroașe, formându-se edemul", explică specialiștii de la Institutul "Microchirurgia Ochiului".


Ca rezultat, tromboza din jurul zonei afectate dezvoltă ischemie - "foame de oxigen", adică, reducerea concentrației de hemoglobină în sânge. Odată cu lipsa de oxigen, organismul luptă pentru creșterea de noi vase de sânge. Atunci când se produce ruperea pereților vaselor anormale de sânge, în retină pătrunde sânge. Zona afectată se extinde și dacă edemul macular nu este tratat la timp, vederea poate fi pierdută pentru totdeauna. "Simptomele edemului macular sunt: imagine neclară, distorsiuni - apar linii drepte, ondulate, curbe, apare nuanța rozalie a imaginii, sensibilitatea la lumină. Poate exista o scădere ciclică a acuității vizuale, de obicei, dimineața. De asemenea, sunt observate, foarte rar, diferențe de per-cepție a culorilor în timpul zilei. Din păcate, în acest stadiu, tratamentul nu garantează întotdeauna un rezultat favorabil, este nevoie de o lungă perioadă de timp și de mult efort. Stadiul incipient al bolii, precum și predispoziția de dezvoltare a acesteia se pot detecta prin tomografie optică", explică specialiștii. 


Eficiența, garantată
Pentru îndepărtarea edemului macular se utilizează o metodă conservatoare, care include folosirea diferitelor medicamente antiinflamatorii (injecții, tablete, picături). O abordare inovatoare a trata-mentului edemului macular este pus în aplicare prin folosirea implantului cu produsul «Ozurdeks». Acest tratament este conceput pentru a diminua edemul macular. "«Ozurdeks» este un implant prin care, spre deosebire de injecția con-vențională, substanța activă administrată iese în evidență în porții mici. Datorită acestei tehnologii inovatoare, introducerea medicamentului, precum și durata efectu-lui terapeutic cresc considerabil. «Ozurdeks» are efecte multilaterale. Produsul nu numai că elimină edemul macular, dar, de asemenea, se luptă cu principalul motiv din cauza căruia s-a produs ocluzia venei retiniene", afirmă medicii oftalmologi. 


Cum acționează tratamentul
"Ozurdeks" are un efect antiinflamator puternic. Blochează factorii de declanșare a inflamației, dizolvă cheagurile de sânge și restabilește fluxul de sânge prin vene și capilare, întărește pereții vaselor de sânge și capilarele patologice și, de ase-menea, oprește neovascularizarea pereților foarte permeabili. "Efectul terapeutic al implantului persistă 90 de zile de la data punerii în aplicare. De regulă, la edemul macular, zona leziunii ischemice depă-șește cu mult regiunea maculară. Prin urmare, după introducerea implantului, se poate efectua și coagularea cu laser la periferia zonei afectate. În cele mai multe cazuri, după o astfel de procedură de îndepărtare a edemului macular, este de ajuns o singură injecție «Ozurdeks».


Statisticile arată că pacienților, celor care au folosit acest tratament, le-a scăzut grosimea retiniană de aproape trei ori. De asemenea, acuitatea vizuală a fost îmbunătățită de la 5% la 65%, unui nume semnificativ de pacienți. Dar cel mai important este că implantul previne pierderea vederii din cauza edemului macular", explică specialiștii.


În Clinica "Microchirurgia Ochiului", tratamentul cu implant "Ozurdeks" este efec-tuat în conformitate cu toate standardele cerute de siguranță și sterilitate.


Pentru mai multe informații, dar și programări, puteți apela numărul de telefon: 0740/295.193.


Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4015 secunde