Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Sănătate

Ține-te departe de sedentarism, boala secolului XXI!

Ştire online publicată Sâmbătă, 07 Septembrie 2019
de Madlena CĂLUGĂREANU

Sedentarismul nu își pune amprenta doar asupra siluetei, ci și a sănătății. Multe persoane au un program de opt ore la birou, muncă peste program sau chiar și acasă lipsa mișcării fizice și alimentația dezechilibrată prelungește sedentarismul. Astfel, ne transformăm în candidați ideali pentru a deveni supraponderali, bolnavi de inimă, diabet, osteoporoză și chiar cancer, iar asta nu o spunem noi, ci specialiștii și studiile medicale efectuate în ultimii ani, specifică csid.ro. Pentru a combate toate aceste probleme, dar și pentru a face populația mult mai conștientă în privința efectelor nedorite s-au tras numeroase semnale de alarmă.

Obezitatea sporește riscul de apariție a diabetului, a bolilor de inimă, a artritei și a diverselor forme de cancer. Este absolută nevoie să reducem treptat grăsimea din organism. Studiile arată că doar reducerea a 5-10% din greutatea în exces reduce considerabil riscul de declanșare a afecțiunilor cauzate de obezitate.

Sedentarismul încetinește circulația sângelui, vasele de sânge devin rigide, astfel apar bolile de inimă, stopul cardiac sau ateroscleroza. Studiile arată că exercițiile efectuate în mod regulat pot reduce acest risc cu 52% în cazul bărbaților și cu 28% în cazul femeilor.

Exercițiile fizice efectuate cu regularitate reglează nivelului glucozei în sânge. Altfel poate apărea diabetul zaharat, întrucât pancreasul este suprasolicitat și nu mai face față procesului de secreție al insulinei.

De asemenea, exercițiile fizice, influențează direct densitatea osoasă. În cazul stilului de viață sedentar, aceasta scade considerabil și duce la apariția unor dificultăți în ceea ce privește capacitatea membrelor de a susține structura corpului. Acest risc poate fi redus considerabil prin efectuarea exercițiilor fizice destinate definirii musculare.

Riscul de confruntare cu formațiuni canceroase la nivelul colonului este considerat unul dintre cele mai nefaste efecte ale stilului de viață sedentar asupra sănătății.

PUBLICITATE
Alte ştiri din sectiunea Sănătate
De vorbă cu specialistul. Ce boli ale pielii ne pândesc toamna
Înțepăturile în piept pot apărea și din cauza stresului
Copilul are febră? Nu recurgeți la automedicație!
Știm cu toții că vitamina C este extrem de valoroasă pentru organismul uman, mai ales că, spun specialiștii, fără aceasta, nu am mai putea să percepem deosebirile dintre culori ...
Reprezentanții Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) afirmă că Ministerul Sănătății intenționează să interzică, cel puțin, pentru o vreme ...
Autoritățile din insula greacă Zakynthos au evacuat aproximativ 300 de localnici și turiști din două sate din cauza unui incendiu puternic de vegetație ...
Sfatul medicului oftalmolog. Controlați-vă ochii, nu așteptați ca boala să se complice!
Programări gratuite pentru HIV și hepatită
Mâncați sănătos și vă veți simți tot timpul bine!
Sfatul specialiștilor „Isis”. În ce situații este recomandat cerclajul
Criză de medicamente în România! Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că țara noastră nu va mai exporta citostatice.125 de medicamente citostatice și 47 de ...
Mare atenție la febra copiilor, să nu depășească 38 de grade Celsius!
Liftingul cu fire resorbabile vă redă frumusețea de altădată
vineri, 13 septembrie Nucile caju întăresc sistemul osos
Nucile caju întăresc sistemul osos
„Ciocuri de papagal”. Boala articulațiilor ce poate fi depistată din tinerețe
Sunteți însărcinată? În ce situații este indicată amniocenteza
Intoleranța la gluten debutează cu diaree și pierdere în greutate
Ce procedură vă ajută să aflați dacă sunteți infertilă
Stresul vă poate umple corpul de eczeme
Tratamentul-minune care vă scapă de transpirația abundentă
Social Politică Eveniment
Sport Cultură-Educație Economie
Actual Arhiva