Te simți greoi și inflamat? Posibil să suferi de retenție de apă

152
Te simți greoi și inflamat? Posibil să suferi de retenție de apă - tesimtigreoi-1574239848.jpg

Articole recomandate

Retenția de apă este definită de termenul medical "edem" și presupune acumularea în exces a fluidelor la nivelul țesuturilor interstițiale și a cavităților preformate din organism. 


În condiții fiziologice, lichidul acumulat la nivelul compartimentelor intravascular, intracelular și interstițial al organismului este drenat prin intermediul sistemului limfatic. Acesta din urmă prezintă un mecanism de acțiune asemănător unui filtru, îndepărtând din organism reziduurile, toxinele, apa, deșeurile celulare, bacteriile și grăsimile; în cele din urmă, circulația limfatică se deschide în fluxul sangvin. 


Perturbarea mecanismului de acțiune al sistemului limfatic duce la apariția retenției de apă în organism. În acest context, apa se acumulează la nivelul țesuturilor, determinând apariția edemului și a inflamației locale. 


Retenția de apă în organism poate fi datorată unor afecțiuni sau condiții fiziologice sau patologice, precum creșterea ponderală, menopauza, sarcina, hipotiroidismul, insuficiența cardiacă, boala cronică de rinichi etc. 


De asemenea, conform romedic.ro, pot fi descriși și anumiți factori de risc favorizanți, printre care alergiile sezoniere, alimentația hipersodată, temperaturile crescute, sedentarismul, administrarea anumitor medicamente, precum antidepresive, anumite analgezice sau antiinflamatoare. 


Retenția de apă poate fi prevenită prin respectarea anumitor măsuri, cu precădere evitarea exceselor alimentare și adoptarea unei alimentații echilibrate și sănătoase, cu reducerea aportului de calorii și de sare, limitarea consumului de alcool, cafea sau ceaiuri diuretice, care pot determina apariția sindromului de deshidratare. 


Foarte importantă este hidratarea corespunzătoare, creșterea aportului de vitamină B, care favorizează eliminarea apei acumulate în organism, combaterea sedentarismului, respectarea unui program regulat de exerciții fizice, combaterea obezității și a supraponderabilității prin adoptarea unei diete alimentare de scădere în greutate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.439 secunde