Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Sănătate

Specialistul Euromaterna ne răspunde: Ce sunt malpozițiile piciorului la nou-născut?

Ştire online publicată Marţi, 26 Ianuarie 2016

Malpozițiile piciorului sunt frecvent întâlnite la nou-născut, consecință a menținerii poziției fetale în uter (picioare încrucișate). Mișcările piciorului sunt posibile, fără limitarea amplitudinii.

Malpozițiile se corectează spontan, uneori fiind necesar masajul sau alte proceduri recomandate de kinetoterapeut.

Piciorul strâmb congenital este o anomalie de dezvoltare a piciorului. Sunt incriminați factori genetici (istoric familial), factori de risc (mămicile care fumează), mai rar, factori posturali (poziția fătului). Piciorul este rigid și constituie o urgență majoră în specialitatea ortopedie.

Piciorul strâmb congenital necesită tratament ortopedico-chirurgical și kinetoterpie (gimnastică medicală).

„Cele mai frecvente malpoziții sunt: picior talus, picior valgus, picior talus valgus.

În «piciorul talus», copilul stă sprijinit pe călcâie, laba piciorului fiind îndreptată în exterior spre gambă.

În «piciorul valgus», sprijinirea se face pe partea interioară a piciorului; se asociază adesea cu genu valgum (genunchii nu se ating).

«Talus valgus» (tal valg) reprezintă cea mai frecventă malpoziție, când piciorul se află într-o poziție exagerată de flexie dorsală, sprijinit pe marginea internă. Forma piciorului este normală.

Poate să dispară și spontan, dar se recomandă, de regulă, masaj la picioare sau kinetoterapie. Apare mai des la sexul feminin. Se poate asocia cu luxația congenitală de șold, de aceea se recomandă ecografia de șold în primele săptămâni de viață.

Metatarsus varus este o deformație a piciorului des întâlnită. Incidența este de 1/1000 nou-născuți vii, în 50% din cazuri fiind bilaterală și afectează în mod egal fetițele și băieții. Apare datorită poziției vicioase în uter, jumătate din față a labei piciorului fiind orientată spre interior. Are o evoluție favorabilă, dacă se începe tratamentul kinetoterapic precoce, însă, dacă trec câteva luni, malformația devine ireductibilă. Bebelușii cu metatarsus varus pot prezenta riscul de a avea și displazie de șold, de aceea se recomandă ecografie de șold în primele săptămâni de la naștere”, a explicat dr. Monica Cristescu, medic primar pediatru în cadrul Spitalului Privat de Obstetrică-Ginecologie Euromaterna.

Cea mai frecventă formă de boală

Cea mai frecventă anomalie de dezvoltare a piciorului este varus equin, când laba piciorului este îndreptată spre interior, formând un unghi drept cu gamba; piciorul se sprijină pe partea laterală a labei și nu pe talpă, iar degetele de la picioare sunt orientate în jos; piciorul este rigid, cu forma anormală. Incidența este de 1 la 1.000 de nașteri, în 50% din cazuri fiind bilaterală și este mai frecventă la băieți.

Varus equin poate să se asocieze cu spina bifida sau alte afecțiuni neuromusculare, malformații ale altor aparate, displazia congenitală de șold (relativ frecvent).

În cele mai multe cazuri, această anomalie de dezvoltare a piciorului se diagnostichează antenatal, prin ecografie, în jurul săptămânilor 22-24 de sarcină, urmând să fie confirmat la naștere. Există și situații când este descoperită abia la naștere.

Piciorul strâmb var equin necesită trimitere imediată la medicul specia-list ortoped, pentru inițierea cât mai precoce a tratamentului (în primele 4-5 zile de la naștere). Netratată sau tratată incorect, anomalia piciorului duce la infirmitate severă.

Dacă este tratată la timp și în mod corespunzător, anomalia congenitală este complet vindecabilă.

Citeşte mai multe şi comentează pe sănătate.cugetliber.ro
PUBLICITATE
Citeşte şi
Un bătrân dispărut din spital în pijamale și papuci a fost găsit mort într-un canal. Este vorba despre un bărbat de 72 de ani, care a dispărut din Spitalul Județean Călărași la ...
Vulgaritatea, atitudinea arogantă și vorbele urâte ale cadrelor medicale în sala de nașteri a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța sunt deja o legendă. Mai multe mămici ...
Foarte multe femei nu știu cum să realizeze în mod corect igiena intimă și, din rușine sau necunoștință de cauză, nici nu pun întrebări medicilor în legătură cu acest lucru ...
Alte ştiri din sectiunea Sănătate
Criză de medicamente în România! Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că țara noastră nu va mai exporta citostatice.125 de medicamente citostatice și 47 de ...
Mare atenție la febra copiilor, să nu depășească 38 de grade Celsius!
Liftingul cu fire resorbabile vă redă frumusețea de altădată
vineri, 13 septembrie Nucile caju întăresc sistemul osos
Nucile caju întăresc sistemul osos
„Ciocuri de papagal”. Boala articulațiilor ce poate fi depistată din tinerețe
Sunteți însărcinată? În ce situații este indicată amniocenteza
Intoleranța la gluten debutează cu diaree și pierdere în greutate
Ce procedură vă ajută să aflați dacă sunteți infertilă
Stresul vă poate umple corpul de eczeme
Tratamentul-minune care vă scapă de transpirația abundentă
La ce trucuri puteți apela pentru a vă înfrumuseța
Portocalele vă asigură vitamina C în organism
De ce recomandă medicii analizele la început de an școlar
Alexandru Cumpănașu s-a simțit foarte rău și a mers de urgență la un Spitalul Floreasca din București, unde a primit îngrijiri medicale. Doctorii care ...
Mare atenție la chisturile ovariene! De cele mai multe ori, ele sunt asimptomatice
Folosiți cu atenție suplimentele alimentare!
Diatermia - soluția ideală pentru a vă recupera sănătatea
Cum se pot feri femeile însărcinate de viroze
Sânge în urină? Simptom îngrijorător, care trebuie să te trimită neapărat la medic
Dispozitiv medical modern pentru copiii cu cancer
Social Politică Eveniment
Sport Cultură-Educație Economie
Actual Fun Arhiva