Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Sănătate

Spălați-vă urechile cu apă și săpun! Lăsați bețișoarele!

Ştire online publicată Joi, 08 August 2019
de Mirabela ȘERBĂNESCU

V-ați întrebat vreodată de ce apar afecțiunile ORL? Medicii spun că acestea apar, mai ales din cauza normelor de igienă, care sunt ignorate în totalitate de către unele persoane. Dr. Vlad Bărănceanu, medic specialist ORL este de părere că infecțiile la nivelul urechilor sunt cel mai des întâlnite în cabinetele medicale, iar multe dintre ele pentru că mulți oameni se bazează numai pe bețișoarele de ureche care, spun specialiștii, mai mult agravează situația decât să o îmbunătățească.

„Canalul auditiv, de cele mai multe ori, poate deveni vulnerabil atunci când folosiți bețișoarele de urechi pentru a curăța cerumenul. Chiar dacă aceasta este inestetică și de multe ori dă senzația neplăcută în ureche, fără ea, particulele de praf s-ar depune direct pe timpan. Întrucât igiena precară face ca cerumenul să se întărească, formând dopul de ceară care slăbește auzul, este recomandat să vă curățați urechile zilnic.

Deși sunt concepute pentru a curăța mizeria din ureche, bețișoarele din comerț pot faca mai mult rău decât bine. Aceasta deoarece ele sunt făcute pentru a curăța pavilionul urechii și pliurile sale, nu canalul auditiv. Pe lângă faptul că vă puteți răni timpanul, când apăsați cu putere pentru a scoate ceara, există riscul ca aceasta să fie împinsă înăuntru, împreună cu murdăria și praful acumulat”, a explicat specialistul.

Un alt risc este ca bumbacul din vârful bețișoarelor să rămână acolo în urechi. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă spălarea pavilionului urechii și a canalului auditiv cu apă și săpun. Apoi ștergi zona respectivă cu un prosop de bumbac.

Deoarece canalul auditiv este îngust, puteți înlocui bețișoarele cu sprayuri speciale, care conțin apă purificată și clorură de sodiu. Totuși, în cazul în care secreția de cerumen depășește limitele normale, nu există nici un produs care să o reducă peste noapte, dar puteți folosi un spray pe bază de apă de mare, care dizolvă și elimină ceara. 

PUBLICITATE
Alte ştiri din sectiunea Sănătate
Criză de medicamente în România! Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că țara noastră nu va mai exporta citostatice.125 de medicamente citostatice și 47 de ...
Mare atenție la febra copiilor, să nu depășească 38 de grade Celsius!
Liftingul cu fire resorbabile vă redă frumusețea de altădată
vineri, 13 septembrie Nucile caju întăresc sistemul osos
Nucile caju întăresc sistemul osos
„Ciocuri de papagal”. Boala articulațiilor ce poate fi depistată din tinerețe
Sunteți însărcinată? În ce situații este indicată amniocenteza
Intoleranța la gluten debutează cu diaree și pierdere în greutate
Ce procedură vă ajută să aflați dacă sunteți infertilă
Stresul vă poate umple corpul de eczeme
Tratamentul-minune care vă scapă de transpirația abundentă
La ce trucuri puteți apela pentru a vă înfrumuseța
Portocalele vă asigură vitamina C în organism
De ce recomandă medicii analizele la început de an școlar
Alexandru Cumpănașu s-a simțit foarte rău și a mers de urgență la un Spitalul Floreasca din București, unde a primit îngrijiri medicale. Doctorii care ...
Mare atenție la chisturile ovariene! De cele mai multe ori, ele sunt asimptomatice
Folosiți cu atenție suplimentele alimentare!
Diatermia - soluția ideală pentru a vă recupera sănătatea
Cum se pot feri femeile însărcinate de viroze
Sânge în urină? Simptom îngrijorător, care trebuie să te trimită neapărat la medic
Dispozitiv medical modern pentru copiii cu cancer
Social Politică Eveniment
Sport Cultură-Educație Economie
Actual Fun Arhiva