Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Sănătate

Sorina Pintea, cu privire la scandalul CNAS: Acest raport de control va fi depus la DNA

Ştire online publicată Luni, 22 Iulie 2019

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat luni că în ultimii ani Casa Națională de Asigurări de Sănătate, "uzând de procedee birocratice exgerate", a blocat funcționarea normală a sistemului informatic al cardului de sănătate. 

"De ani de zile, Casa Națională de Asigurări de Sănătate - și spun Casa, deși știu foarte clar care sunt direcțiile care au avut grijă să nu meargă procedurile în direcția legală și normală - uzând de procedee birocratice exagerate a blocat ceea ce înseamnă funcționarea normală a sistemului. Și îmi asum ceea ce spun, pentru că în momentul în care niște proceduri care puteau fi finalizate, chiar cu toate contestațiile din lume, au fost uitate oferte care au expirat stând în Casă... - sunt lucruri care au îngreunat și au afectat foarte mult funcționarea acestui sistem. Aș dori în numele celor de la Casă - deși nu este în subordinea Ministerului Sănătății - să îmi cer scuze utilizatorilor și pacienților care au de suferit în urma nefuncționării sistemului la capacitatea la care a fost creat", a afirmat ministrul, într-o conferință de presă.

Ea a anunțat că raportul de control de la CNAS va fi depus la DNA, după finalizare. 

"Acest raport de control va fi depus la DNA. Sunt aici cu șeful Corpului de control. Noi am studiat încă de săptămâna trecută ceea ce avem în raportul prealabil. Din punctul nostru de vedere există fapte de natură penală. Noi, de altfel, am mai depus și anul trecut - dar nu la DNA - un document. Sunt convinsă că instituțiile statului își vor face datoria", a spus ministrul. 

Sorina Pintea a precizat că în cursul zilei de luni se va face o procedură de achiziție în regim de urgență, având în vedere că a expirat contractul pentru baza de date a sistemului informatic. 

"De 17 zile sistemul nu a funcționat. Astăzi s-a dat drumul la sistem. Din păcate, la ora 10,00 a început să înregistreze din nou sincope. În urma acestei discuții pe care am avut-o cu reprezentanții Casei și reprezentanții Siveco, concluziile sunt mai multe. Oricum, se impun măsuri urgente pentru a putea rezolva urgent, în perioada următoare, modul de funcționare a platformei. Astfel încât în cursul zilei de azi se va face o procedură de achiziție în regim de urgență, având în vedere faptul că pentru baza de date contractul a expirat. Procedura începută nu a fost finalizată, pentru că este contestată. Și atunci, pentru a asigura perioada tampon, fără contractare, e nevoie de procedură de urgență. Menționez că această procedură ar fi trebuit să fie făcută în momentul în care s-a constatat că procedura de achiziție pentru contractul de mentenanță nu este finalizată. Nu poți lăsa sistemele bazei informatice celei mai complexe din România fără mentenanță", a spus ea. 

Pintea a subliniat că este importantă achiziționarea unei infrastructuri hardware suplimentare, menționând că în acest moment capacitatea de stocare este ocupată în proporție de 98% și că acest lucru riscă să pericliteze funcționarea sistemului și pe viitor. 

PUBLICITATE
Alte ştiri din sectiunea Sănătate
Reprezentanții Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) afirmă că Ministerul Sănătății intenționează să interzică, cel puțin, pentru o vreme ...
Autoritățile din insula greacă Zakynthos au evacuat aproximativ 300 de localnici și turiști din două sate din cauza unui incendiu puternic de vegetație ...
Sfatul medicului oftalmolog. Controlați-vă ochii, nu așteptați ca boala să se complice!
Programări gratuite pentru HIV și hepatită
Mâncați sănătos și vă veți simți tot timpul bine!
Sfatul specialiștilor „Isis”. În ce situații este recomandat cerclajul
Criză de medicamente în România! Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că țara noastră nu va mai exporta citostatice.125 de medicamente citostatice și 47 de ...
Mare atenție la febra copiilor, să nu depășească 38 de grade Celsius!
Liftingul cu fire resorbabile vă redă frumusețea de altădată
vineri, 13 septembrie Nucile caju întăresc sistemul osos
Nucile caju întăresc sistemul osos
„Ciocuri de papagal”. Boala articulațiilor ce poate fi depistată din tinerețe
Sunteți însărcinată? În ce situații este indicată amniocenteza
Intoleranța la gluten debutează cu diaree și pierdere în greutate
Ce procedură vă ajută să aflați dacă sunteți infertilă
Stresul vă poate umple corpul de eczeme
Tratamentul-minune care vă scapă de transpirația abundentă
La ce trucuri puteți apela pentru a vă înfrumuseța
Portocalele vă asigură vitamina C în organism
De ce recomandă medicii analizele la început de an școlar
Alexandru Cumpănașu s-a simțit foarte rău și a mers de urgență la un Spitalul Floreasca din București, unde a primit îngrijiri medicale. Doctorii care ...
Social Politică Sănătate
Eveniment Sport Cultură-Educație
Economie Actual Fun
Arhiva