Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Sănătate

Sorina Pintea, cu privire la scandalul CNAS: Acest raport de control va fi depus la DNA

Ştire online publicată Luni, 22 Iulie 2019

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat luni că în ultimii ani Casa Națională de Asigurări de Sănătate, "uzând de procedee birocratice exgerate", a blocat funcționarea normală a sistemului informatic al cardului de sănătate. 

"De ani de zile, Casa Națională de Asigurări de Sănătate - și spun Casa, deși știu foarte clar care sunt direcțiile care au avut grijă să nu meargă procedurile în direcția legală și normală - uzând de procedee birocratice exagerate a blocat ceea ce înseamnă funcționarea normală a sistemului. Și îmi asum ceea ce spun, pentru că în momentul în care niște proceduri care puteau fi finalizate, chiar cu toate contestațiile din lume, au fost uitate oferte care au expirat stând în Casă... - sunt lucruri care au îngreunat și au afectat foarte mult funcționarea acestui sistem. Aș dori în numele celor de la Casă - deși nu este în subordinea Ministerului Sănătății - să îmi cer scuze utilizatorilor și pacienților care au de suferit în urma nefuncționării sistemului la capacitatea la care a fost creat", a afirmat ministrul, într-o conferință de presă.

Ea a anunțat că raportul de control de la CNAS va fi depus la DNA, după finalizare. 

"Acest raport de control va fi depus la DNA. Sunt aici cu șeful Corpului de control. Noi am studiat încă de săptămâna trecută ceea ce avem în raportul prealabil. Din punctul nostru de vedere există fapte de natură penală. Noi, de altfel, am mai depus și anul trecut - dar nu la DNA - un document. Sunt convinsă că instituțiile statului își vor face datoria", a spus ministrul. 

Sorina Pintea a precizat că în cursul zilei de luni se va face o procedură de achiziție în regim de urgență, având în vedere că a expirat contractul pentru baza de date a sistemului informatic. 

"De 17 zile sistemul nu a funcționat. Astăzi s-a dat drumul la sistem. Din păcate, la ora 10,00 a început să înregistreze din nou sincope. În urma acestei discuții pe care am avut-o cu reprezentanții Casei și reprezentanții Siveco, concluziile sunt mai multe. Oricum, se impun măsuri urgente pentru a putea rezolva urgent, în perioada următoare, modul de funcționare a platformei. Astfel încât în cursul zilei de azi se va face o procedură de achiziție în regim de urgență, având în vedere faptul că pentru baza de date contractul a expirat. Procedura începută nu a fost finalizată, pentru că este contestată. Și atunci, pentru a asigura perioada tampon, fără contractare, e nevoie de procedură de urgență. Menționez că această procedură ar fi trebuit să fie făcută în momentul în care s-a constatat că procedura de achiziție pentru contractul de mentenanță nu este finalizată. Nu poți lăsa sistemele bazei informatice celei mai complexe din România fără mentenanță", a spus ea. 

Pintea a subliniat că este importantă achiziționarea unei infrastructuri hardware suplimentare, menționând că în acest moment capacitatea de stocare este ocupată în proporție de 98% și că acest lucru riscă să pericliteze funcționarea sistemului și pe viitor. 

PUBLICITATE
Alte ştiri din sectiunea Sănătate
Retenția de apă este definită de termenul medical „edem” și presupune acumularea în exces a fluidelor la nivelul țesuturilor interstițiale și a ...
Îmbunătățește memoria și stimulează concentrarea cu remedii din natură
Atenție câte medicamente luați! Avertisment dur: „10 comprimate de paracetamol pot fi mortale”
Netratată, insuficiența venoasă cronică duce la complicații grave
Copiii răcesc des? Îi puteți imuniza cu vaccinul antigripal nazal
Alimentație echilibrată. Ciorbele și supele nu trebuie să lipsească din meniu
Când este contraindicat implantul dentar
Copilul dumneavoastră nu aude bine? Mergeți de urgență la testare
Pregătește-te de gripă și răceală, pentru a nu fi luat prin surprindere!
Cum să gestionăm corect reacțiile adverse ale medicamentelor
 Ața dentară înlătură toate resturile alimentare
O boală parșivă! Cum prevenim sau cum ținem în frâu diabetul
La ora actuală, în județul Constanța, la fel ca în întreaga țară, există mii de persoane care fumează. Chiar dacă mulți oameni au înlocuit tigările clasice cu nicotina lichidă sau ...
Te paște o răceală? Află care e legătura între mucus și starea de sănătate
Atenție: expunerea la materialele plastice duce la obezitate în copilărie
Boala carotidiană este provocată, în special, de accidentele vasculare
Scăderea în greutate poate indica probleme digestive, precum colita ulcerativă
Voi cum dormiți? Cu gura închisă sau cu gura deschisă? Specialiștii au demonstrat, în urma unui studiu recent că pacienții obligați să doarmă cu gura deschisă au un ph cu o ...
Turmericul, ingredientul minune împotriva rezistenței bacteriilor la antibiotice
Psoriazisul nu este o boală contagioasă, dar impune mari restricții alimentare
Social Politică Sănătate
Eveniment Sport Cultură-Educație
Actual Economie Fun
Arhiva