Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Sănătate

Sfaturi de la nutriționistul Mihaela Bilic despre alimentația copiilor: "Nu transforma mâncarea în recompensă și nici în pedeapsă"

Ştire online publicată Duminică, 18 Martie 2018
de Mirabela ȘERBĂNESCU

Tot timpul ne întrebăm ce înseamnă o alimentație sănătoasă și echilibrată pentru cei mici. Nutriționistul Mihaela Bilic spune că o alimentație recomandată pentru copii înseamnă moderație, diversitate, deci câte puțin din toate”.
Ca urmare, nutriționistul recomandă ca cei mici să consume câte puțin din toate: produse lactate, legume, fructe, carne, pește, leguminoase etc. Mihaela Bilic susține că cei mici ar trebui să mănânce pește cel puțin la fel de des pe cât consumă carne. Specialistul în nutriție este adepta pregătirii meselor în casă, evitând, pe cât posibil alimentele ambalate din comerț.
Aceasta le sugerează părinților să fie alături de copii, să fie „suficient de înțelepti și de isteți” pentru a-i lăsa să mănânce de foame și pentru a-i ajuta să-și identifice celelalte emoții, precum furia, tristețea sau plictiseala. Aceste emoții, dacă nu sunt conștientizate și exprimate la timpul potrivit, riscă să afecteze alimentația micuțului.

Astfel, atunci când copilului „nu i se acordă atenție, când nu există conversație, este normal ca acesta să se simtă singur, supărat, furios”, spune specialistul. Și atunci, intervine acest mecanism învățat de „intoleranța la disconfort”, cu ajutorul căruia „folosim mâncarea ca să acoperim acest disconfort și să scăpăm de el”.

Autoarea cărții „ABC de Nutriție” le recomandă părinților să le ofere copiilor trei mese pe zi, mic-dejun, prânz și cină, la care se adaugă și o gustare, deoarece „stomacul copilului este încă mic și copilul se mișcă mult”. Totuși, mare grijă ca „gustarea să nu se transforme în ronțăială”, avertizează specialistul.

Spre exemplu, ca gustări, îi puteți oferi copilului, un sandviș, care este „mai bun decât orice este prelucrat și ambalat”. Referitor la acest tip de produse de ronțăit, cum ar fi biscuiții, Mihaela Bilic ne sfătuiește să nu le ținem la îndemâna copiilor. 
Iată câteva sfaturi de la medicul nutriționist Mihaela Bilic:

1. „Nu transforma mâncarea în recompensă și nici în pedeapsă”. Potrivit acesteia, în timp, instinctul se pierde. De fapt, „copiii ar trebui să mănânce de foame și să-și trăiască emoțiile ca atare”.

2. Copilul trebuie încurajat să-și folosească cele cinci simțuri atunci când intră în contact cu mâncarea. Astfel, nu-l împiedica pe cel mic să se joace cu mâncarea, să guste, să testeze. Mai mult, implică-l în procesul de pregătire a meselor, pune-i în față diverse alimente.

3. Nu-ți pierde curajul atunci când copilul face grimase după ce gustă pentru prima data un aliment. 

4. Până la vârsta de 6-7 ani, copiii încă nu au capacitatea de a alege singur o alimentație echilibrată. De aceea, rolul tău ca părinte este să-i pui la dispoziție cele cinci alimente de bază și să-l „împrietenești” cu ele.

5. Când copilul mănâncă, întreaga sa atenție trebuie să se concentreze în farfurie, „departe de ecrane și de alte activități”, ne sfătuiește medicul nutriționist. 

6. Oferă-i copilului mese moderate din punct de vedere cantitativ. 

7. Dacă ți se pare ca al tău copil este prea slab, în niciun caz nu este recomandat să-l îndopi. Copiii sunt dinamici, activi și consumă multă energie.

8. De partea opusă, nu pune copilul nici la cure de slăbire și nu le interzice să consume anumite alimente, deoarece „tot ce e interzis stârnește curiozitatea”.

9. În ceea ce privește grăsimile necesare dezvoltării copiilor, medicul nutriționist recomandă untul și untura, în defavoarea uleiurilor de cocos sau de palmier.

10. Fiți relaxați în legătură cu alimentația copilului. În acest fel, îl ajutați pe cel mic să dezvolte o relație sănătoasă cu mâncarea.

PUBLICITATE
Citeşte şi
Constănțenii care vor să afle mai multe despre ce presupune de fapt o alimentație sănătoasă sunt așteptați, sâmbătă, de la ora 12.00 la supermarketul Cora din centrul comercial ...
Susțin că mănâncă sănătos și fac mișcare. Însă vedetele nu spun niciodată care este adevărata metodă prin care își mențin silueta. Într-o postare pe ...
În frigiderele multor constănțeni se află, permanent, cel puțin un sortiment, două de margarină sau halvarină, așa cum am denumit-o în ultimii ani. Fie că o folosim la sandvișuri ...
Alte ştiri din sectiunea Sănătate
Pe Transalpina are loc la această oră o vastă operațiune de salvare a oamenilor blocați încă din noaptea trecută. Salvatorii au ajuns pentru început la primele trei mașini ...
Evitați să implicați copiii în conflictele din cuplu
Cum vă puteți îmbunătăți sistemul imunitar
Ce este lupusul și cum poate fi recunoscut
Evitați blefarita! Spălați-vă pleoapele cât mai bine!
Testați auzul copiilor la naștere! Nu-i neglijați!
https://www.sursadesanatate.ro/afectiunile-gingiei-foarte-periculoase-ce-recomanda-medicii
Verucile afectează mai mult copiii de vârstă școlară
Remedii naturiste care scad colesterolul rău
Nu confundați regurgitarea cu vărsăturile bebelușului
V-ați pierdut pofta de mâncare? Să nu suferiți de anorexie!
Dermatita atopică se manifestă prin eczeme pe față
duminica, 23 septembrie Vaccinați-vă împotriva rabiei!
Vaccinați-vă împotriva rabiei!
Cazul a fost semnalat de părinții bebelușului pe conturile lor de Facebook. Potrivit acestora, copilul aflat pe secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Baia ...
Șefa Agenției Naționale de Transplant, Anca Mureșan, a depus, vineri, o sesizare la DIICOT, cu privire la „mai multe disfuncționalități” ale Registrului de Transplant ...
Sportul - beneficii și efecte negative. Cât de mult poate fi afectată dantura
Displazia de șold poate fi depistată chiar de la naștere
Părinți, nu vă mai expuneți copiii! Îi puteți îmbolnăvi de TBC sau difterie
Părinți, mare atenție cu copiii mici! Vaccinați-i!
Se caută sânge pentru bolnavii din spitale
Social Sport Cultură-Educație
Politică Economie Actual
Fun Arhiva