Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Sănătate

Sfaturi de la nutriționistul Mihaela Bilic despre alimentația copiilor: "Nu transforma mâncarea în recompensă și nici în pedeapsă"

Ştire online publicată Duminică, 18 Martie 2018
de Mirabela ȘERBĂNESCU

Tot timpul ne întrebăm ce înseamnă o alimentație sănătoasă și echilibrată pentru cei mici. Nutriționistul Mihaela Bilic spune că o alimentație recomandată pentru copii înseamnă moderație, diversitate, deci câte puțin din toate”.
Ca urmare, nutriționistul recomandă ca cei mici să consume câte puțin din toate: produse lactate, legume, fructe, carne, pește, leguminoase etc. Mihaela Bilic susține că cei mici ar trebui să mănânce pește cel puțin la fel de des pe cât consumă carne. Specialistul în nutriție este adepta pregătirii meselor în casă, evitând, pe cât posibil alimentele ambalate din comerț.
Aceasta le sugerează părinților să fie alături de copii, să fie „suficient de înțelepti și de isteți” pentru a-i lăsa să mănânce de foame și pentru a-i ajuta să-și identifice celelalte emoții, precum furia, tristețea sau plictiseala. Aceste emoții, dacă nu sunt conștientizate și exprimate la timpul potrivit, riscă să afecteze alimentația micuțului.

Astfel, atunci când copilului „nu i se acordă atenție, când nu există conversație, este normal ca acesta să se simtă singur, supărat, furios”, spune specialistul. Și atunci, intervine acest mecanism învățat de „intoleranța la disconfort”, cu ajutorul căruia „folosim mâncarea ca să acoperim acest disconfort și să scăpăm de el”.

Autoarea cărții „ABC de Nutriție” le recomandă părinților să le ofere copiilor trei mese pe zi, mic-dejun, prânz și cină, la care se adaugă și o gustare, deoarece „stomacul copilului este încă mic și copilul se mișcă mult”. Totuși, mare grijă ca „gustarea să nu se transforme în ronțăială”, avertizează specialistul.

Spre exemplu, ca gustări, îi puteți oferi copilului, un sandviș, care este „mai bun decât orice este prelucrat și ambalat”. Referitor la acest tip de produse de ronțăit, cum ar fi biscuiții, Mihaela Bilic ne sfătuiește să nu le ținem la îndemâna copiilor. 
Iată câteva sfaturi de la medicul nutriționist Mihaela Bilic:

1. „Nu transforma mâncarea în recompensă și nici în pedeapsă”. Potrivit acesteia, în timp, instinctul se pierde. De fapt, „copiii ar trebui să mănânce de foame și să-și trăiască emoțiile ca atare”.

2. Copilul trebuie încurajat să-și folosească cele cinci simțuri atunci când intră în contact cu mâncarea. Astfel, nu-l împiedica pe cel mic să se joace cu mâncarea, să guste, să testeze. Mai mult, implică-l în procesul de pregătire a meselor, pune-i în față diverse alimente.

3. Nu-ți pierde curajul atunci când copilul face grimase după ce gustă pentru prima data un aliment. 

4. Până la vârsta de 6-7 ani, copiii încă nu au capacitatea de a alege singur o alimentație echilibrată. De aceea, rolul tău ca părinte este să-i pui la dispoziție cele cinci alimente de bază și să-l „împrietenești” cu ele.

5. Când copilul mănâncă, întreaga sa atenție trebuie să se concentreze în farfurie, „departe de ecrane și de alte activități”, ne sfătuiește medicul nutriționist. 

6. Oferă-i copilului mese moderate din punct de vedere cantitativ. 

7. Dacă ți se pare ca al tău copil este prea slab, în niciun caz nu este recomandat să-l îndopi. Copiii sunt dinamici, activi și consumă multă energie.

8. De partea opusă, nu pune copilul nici la cure de slăbire și nu le interzice să consume anumite alimente, deoarece „tot ce e interzis stârnește curiozitatea”.

9. În ceea ce privește grăsimile necesare dezvoltării copiilor, medicul nutriționist recomandă untul și untura, în defavoarea uleiurilor de cocos sau de palmier.

10. Fiți relaxați în legătură cu alimentația copilului. În acest fel, îl ajutați pe cel mic să dezvolte o relație sănătoasă cu mâncarea.

PUBLICITATE
Citeşte şi
Așteptată cu sufletul la gură de români, care s-au înghesuit să o vadă de aproape pe cântăreața care a revoluționat topurile cu piesa "Derniere Danse", Indila s-a dovedit a fi o ...
Alimentația copiilor este un subiect pe cât de necesar de abordat, pe atât de controversat. În timp ce unele mame sunt adeptele unui mic dejun compus din merdenele luate de la ...
Alte ştiri din sectiunea Sănătate
Se face tromboliză, la Spitalul Clinic Județean “Sf. Apostol Andrei” Constanța. Medicii din cadrul secției Neurologie au participat zilele trecute la o ...
Caz special de chirurgie. Când este necesară puncția biopsie mamară
Terapia laser rezolvă probleme apărute în boala parodontală
Cum pot fi descoperiți nodulii pulmonari
Starea de disconfort, indusă de durerile articulare
Ce alimente vă ajută să scăpați de răceală
Aparatele cu aerosoli tratează cel mai rapid răcelile
Igiena dentară ne apără de multe boli
Limbajul semnelor la bebeluși. Cât de importantă este metoda
Ceaiul de unguraș vă scapă de tuse
Ce probleme de sănătate poate declanșa sarcina unei femei
Boala sărutului debutează cu dureri de cap și oboseală
Sfaturi pentru sezonul rece. „Evitați să stați în frig!“
Îndulcitorii artificiali pot provoca probleme de sănătate
Ce spun picioarele despre starea de sănătate
duminica, 9 decembrie Vă puteți lua calciul din iaurt
https://www.sursadesanatate.ro/va-puteti-lua-calciul-din-iaurt
În cadrul unei conferințe de presă ce se desfășoară azi, la Spitalul Județean Constanța, reperezentanții unității au venit cu vești bune. CELCO și SOCEP au donat aparatură în ...
Spitalul Județean Constanța a primit aparatură în valoare de 100000 dolari de la SOCEP și CELCO. Este vorba despre un aparat de radioterapie, patru aparate de dializă și un ...
Cât de periculoase sunt sărurile de aluminiu din antiperspirante
Nu le dați apă mai devreme de șase luni bebelușilor
Social Sport Cultură-Educație
Politică Economie Actual
Fun Arhiva