Sfatul specialiștilor "Euromaterna". Cum se tratează criza genitală la nou-născut

181
Sfatul specialiștilor

Articole de la același autor

Ați dat naștere, de curând, unui copilaș, iar acesta se confruntă cu probleme de sănătate? Specialiștii spun că expunerea la hormonii din mediul intrauterin poate cauza unele anomalii ale organelor genitale ale nou-născutului. 


Potrivit dr. Monica Cristescu, medic primar pediatru, Spitalul de Obstetrică și Ginecologie "Euromaterna", de foarte multe ori, cei mici primesc din partea medicilor diagnosticul de criză genitală (hormonală), un fenomen fiziologic la nou-născut, care apare la ambele sexe. 


Situația este întâlnită la aproximativ 3-6 zile de la naștere și poate dura de la câteva zile, până la câteva luni. Această criză este determinată de pătrunderea hormonilor materni în circulația fetală, care induc o activitate tranzitorie a glandelor sexuale ale nou-născutului. 


"Spre exemplu, la fetițe, criza genitală se manifestă prin tumefierea (mărirea în volum) glandelor mamare, uneori întărire. La presiune, se poate elimina o secreție asemănătoare colostrului matern, care nu se stoarce, întrucât stoarcerea poate provoca infecții. Totodată, fetițele se pot confrunta cu scurgeri vaginale albicioase, ce pot fi însoțite, uneori, cu striuri de sânge. De asemenea, este posibil ca pe nas și bărbie, copilul să aibă glandele sebacee hipertrofiate. La băieți, criza genitală se manifestă prin tumefierea glandelor mamare. La acestea se adaugă mărirea în volum a testiculelor și edemul la nivelul penisului", a explicat medicul. 


Specialiștii susțin că acest tip de criză genitală trece, de obicei, în câteva săptămâni, fără administrarea unui tratament. Totuși, fiți atenți la secrețiile celui mic, pentru că, dacă acestea persistă, este necesar să vă adresați medicului pentru prescrierea unui tratament. În tot acest timp, umflarea organelor genitale este absolut normală, dar pot exista și situații în care acest aparat genital să prezinte forme inflamatorii, ceea ce va putea fi rezolvat numai medicamentos. De cele mai multe ori, astfel de crize genitale apar ca urmare a unui exces de hormoni existent în organismul mamei, transmis mai apoi fătului după naștere. 


XXX 
Trebuie să știți că aceste manifestări sunt, de regulă, benigne, fiind necesară doar o igienă locală corespunzătoare, pentru a preveni suprainfecțiile. Rețineți că antibioticele se administrează numai pentru tratamentul unei infecții bacteriene, indiferent de vârstă, cu mențiunea că, în funcție de vârsta și de tipul infecției, se aleg diferite tipuri de antibiotice. 


Pentru un tratament cât mai eficient, părinții sunt sfătuiți să țină legătura cu medicul curant, căruia să-i solicite informații și lămuriri referitoare la diagnosticul copilașului. Nu vă tratați copiii după recomandările vecinilor, ale rudelor sau din ce citiți pe internet, pentru că medicul este singurul care cunoaște diagnosticul exact și cel mai în măsură să vă dea tratamentul necesar în cazul fetiței sau a băiețelului dumneavoastră.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5464 secunde