"Să ai un copil cu malformații nu e ușor. Părinții care întrerup sarcina nu trebuie judecați"

280

Articole de la același autor

Din păcate, rata copiilor născuți cu malformații congenitale este din ce în ce mai mare, spun specialiștii. Unii părinți, puși în această situație nefericită, decid să oprească sarcina din evoluție, ca urmare a depistării precoce a malformațiilor, alții continuă, asumându-și riscuri care nu pot fi descrise. Oricum ar fi, de multe ori, deciziile părinților sunt aspru criticate, în ambele cazuri. Însă orice decizie ar lua, aceasta le aparține în totalitate.

Discutând cu dr. Mihaela Dobre, medic specialist obstetrică și ginecologie, aflăm că aceste malformații ale copiilor nu sunt "o pedeapsă de la Dumnezeu", așa cum cred unele persoane, ci sunt niște "întâmplări", care țin strict de modul în care cele două celule (ovulul și spermatozoidul) se contopesc și, ulterior, de divizarea ovulului fecundat. De asemenea, specialistul ne spune că rata crescută a copiilor cu malformații congenitale nu depinde de modul de concepere (natural sau artificial).

"A avea un copil cu malformații nu este ușor, de aceea, părinții care optează pentru întreruperea sarcinii nu trebuie judecați. Rata copiilor cu malformații, născuți prin fertilizare in vitro, nu poate fi apreciată. Elementele se pun în eprubetă, fecundarea și divizarea, în primele zile, este incontrolabilă. Medicii nu pot face nicio manevră asupra ovulului și spermatozoidului, ca să iasă așa cum vor ei. Medicul nu poate influența, el doar recoltează și pune împreună, restul procesului nu depinde de el. La fel se întâmplă și la copiii care sunt concepuți pe cale naturală. Malformațiile nu apar din cauza procedurii prin care s-a obținut sarcina (natural sau prin fertilizare), ci din unirea celor două elemente, cu cromozomii lor, cu codul lor genetic, aceste lucruri nu pot fi apreciate de nimeni", explică dr. Mihaela Dobre, specialist obstetrică și ginecologie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5675 secunde