Riscurile stenozei de arteră renală. Cei mai afectați sunt tinerii fumători

242
Riscurile stenozei de arteră renală. Cei mai afectați sunt tinerii fumători - stenozarenalafumat-1460894377.jpg
Stenoza arterelor renale reprezintă obstrucția prin plăci de colesterol a arterei renale, condiție în care rinichiul "nu se mai poate hrăni" și apar unele pusee tensionale mari, în special la tineri. Orice hipertensiune brusc instalată, la tineri, trebuie să ridice suspiciunea unei stenoze de arteră renală sau a unei afectări de glande suprarenale. Această patologie este des întâlnită la pacienții de sex masculin în special, la fumători, la marii hipertensivi, dislipidemici și la diabetici.

Diagnosticarea acestei afecțiuni, este extrem de importantă, din cauza atât a potențialului ridicat de risc cardiovascular, cât și apariției, în timp, a insuficienței renale cronice și necesită parcurgerea unor etape, în care nu trebuie neglijat nici cel mai mic element clinic sugestiv, iar testele specifice de investigare sunt esențiale.

"Stenoza de arteră renală este principala cauza de hipertensiune renovasculă. Afecțiunea devine semnificativă hemodinamic, odată cu îngustarea lumenului vascular cu peste 60%, și poate duce la cele două complicații majore ale bolii: producerea hipertensiunii arteriale renovasculare și/sau alterarea parenchimului renal, structural și funcțional, datorită modificărilor presiunilor de perfuzie renală, cu dezvoltarea insuficienței renale cronice", a declarat dr. Gianina-Gabriela Șotilă, medic specialist nefrolog, Medstar General Hospital.

Ce semne și simptome prezintă pacientul?

Instalarea bruscă a hipertensiunii severe, în special la tineri, sau "accelerarea" unei hipertensiuni bine controlate anterior, precum și hipertensiune care nu reacționează la un tratament cu cel puțin 3 medicamente antihipertensive sunt primele semne ale acestei afecțiuni.

Ochii sunt și ei afectați, apărând retinopatia cu evoluție rapidă. Apariția bruscă a edemului pulmonar acut la un hipertensiv, fără cauză aparentă, sau dezvoltarea, în aceleași condiții, de insuficiență cardiacă inexplicabilă. Acestea sunt câteva elemente care îi determină pe specialiști să pună diagnosticul de stenoză de arteră renală.

"Pacienții cu stenoză arterială prezintă insuficiență renală acută, după administrarea de inhibitori de enzimă de conversie, iar nivelul de potasiu seric scade inexplicabil. Se înregistrează o creștere a probelor renale: creatinina și ureea serică. Ecografic, se poate observa rinichi mai mic, unilateral. În 75% din cazuri se găsește ocluzie de arteră renală", precizează medicul specialist.

Investigații pentru depistarea afecțiunii

Pacienții depistați cu hipertensiune arterială presupusă a fi renovasculară trebuie să efectueze o serie de investigații considerate obligatorii în orice hipertensiune arterială și vor continua cu cele speciale pentru hipertensiunea renovasculară.

"Ecografia renală evidențiază asimetria de lungime a rinichilor, o diferență mai mare de 1,5 cm indică suspiciunea unei stenoze unilaterale de arteră renală. Ecografia Doppler renală s-a dovedit, în ultimii ani, un instrument util în stabilirea diagnosticului acestei afecțiuni. Este neinvazivă, relativ ieftină și permite monitorizarea pacienților, inclusiv a celor stentați, dar principalul rol este de screening. Angiografia renală prin tomografia computerizată spirală are o sensibilitate și specificitate crescută în diagnosticul patologiei. Angiografia prin RMN este neinvazivă și are potențial non-nefrotoxică", declară dr. Gianina Șotilă.

Angiografia renală convențională, cu substanță de contrast, rămâne cea mai indicată investigație recomandată de specialiști, pentru detectarea stenozei de arteră renală. Acuratețea metodei se apropie de 100%, potrivit specialiștilor.

v v v

Pentru mai multe informații puteți apela numerele de telefon Medstar General Hospital: 0241.638.251, 0722.574.250.  

Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4165 secunde