Reguli de aur pentru a ne menține inima sănătoasă

685
Reguli de aur pentru a ne menține inima sănătoasă - 2ae8ad4afeeb8dc42b877d6d5bc83b82.jpg

Articole de la același autor

Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză a mortalității, atât în România, cât și pe plan mondial. Iar numărul pacienților diagnosticați cu astfel de afecțiuni
este în creștere. Specialiștii atrag atenția că de vină sunt stilul de viață alert, oboseala, dar și neglijența bolnavilor, care nu iau nicio măsură preventivă
și ajung la spital când deja boala este avansată.

Statisticile sunt îngrijorătoare, au subliniat, în repetate rânduri în ultimii ani, medicii cardiologi. În țara noastră, aproximativ 70% dintre decese sunt cauzate de bolile car-diovasculare. La Constanța, în re-gistrele specialiștilor sunt înregistrați peste 75.000 de pacienți cu afecțiuni de natură cardiovascu-lară. Iar cifrele vor crește, a atras atenția dr. Elvira Craiu, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, dacă nu se va acorda o mai mare atenție stilului de viață și metodelor preventive.
"Bolnavii ajung la medic atunci când se simt rău, sunt diagnosticați cu o afecțiune cardiacă, iau tratamentul pentru câteva zile, până se simt mai bine, după care renunță la terapie și la a se mai prezenta periodic la un consult medical. Trebuie să țină însă cont că bolile cardiovasculare, dacă nu sunt tratate corespunzător, ajung la complicații în decurs de 15 - 20 de ani", ne-a spus dr. Elvira Craiu. Specialistul a adăugat că bolnavii nu se îngrijorează decât atunci când apar complicațiile, neglijând să se preocupe de adoptarea unor măsuri care să le protejeze sănătatea.

Măsuri de prevenție
Afecțiunile inimii și sistemului vascular, precum anevrismul aortic (slăbirea unei zone din peretele aortei), cardiopatia ischemică (arterele coronare își micșorează diametrul), fibrilația atrială sau ventriculară (tulburări de ritm, manifestate prin contracții rapide și neregulate), infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral au la bază evoluția plăcii de grăsime de pe artere și complicațiile care derivă. Drept pentru care, depistarea precoce este importantă și poate fi făcută prin verificarea periodică a valorilor trigliceridelor (caloriile ingerate la o masă, care nu sunt utilizate de către țesuturi), a colesterolului și a tensiunii arteriale.
Prevenția poate fi realizată printr-o alimentație fără grăsimi animale sau produse cu un conținut crescut de colesterol, prin activități fizice, prin renunțarea la fumat sau băuturi alcoolice.
Respectarea recomandărilor de mai sus vă pot asigura o calitate mai bună a vieții, a atras atenția specialistul, având în vedere ritmul alert al existenței cotidiene, stresul zilnic, oboseala, care se numără, de asemenea, printre factorii care favorizează apariția bolilor cardio-vasculare.

Program de screening, la nivel național
Pentru a veni în sprijinul bolnavilor, de la 1 noiembrie, Ministerul Sănătății demarează un program de screening pentru afecțiunile cardiovasculare. Astfel, persoanele cu vârsta peste 40 de ani, care nu sunt deja diagnosticate cu boli cardiace sau diabet zaharat, dar care prezintă risc de îmbolnăvire, vor fi testate gratuit. Printre beneficiari se numără fumătorii și persoanele care au colesterolul ridicat. Ei vor fi consultați de medicii de familie, după care vor fi îndrumați către specialiști, pentru efectuarea investigațiilor și demararea tratamentului, unde este cazul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.7555 secunde